StoryEditor

Kiska naznačil úzku spoluprácu s Trubanom. Dôvodom odchodu Štefunka je aj prezidentova strana

02.04.2019, 12:40
Autor:
lmlm
Prezident Andrej Kiska reagoval na odchod Ivana Štefunka z čela Progresívneho Slovenska.

Prezident Andrej Kiska naznačil úzku spoluprácu s Progresívnym Slovenskom. Reagoval na koniec Ivana Štefunka na čele hnutia, kde ho má nahradiť súčasný podpredseda Michal Truban.

"Michala Trubana poznám ako schopného podnikateľa a odhodlaného človeka a teším sa na ďalšiu spoluprácu s ním. Verím, že zmeníme Slovensko v úzkej spolupráci k lepšiemu," napísal Kiska na sociálnej sieti.

Dôvodom je aj Kiska

Prezident doplnil, že Štefunka pozná ako čestného a férového človeka. "Rozumiem jeho dôvodom, prečo končí v pozícii predsedu strany. Prajem mu veľa zdravia." Kiskova reakcia prišla deň po medializovanej informácii, že zakladá politickú stranu.

Prezident zatiaľ nechce prezradiť meno strany ani konkrétnych ľudí. To chce spraviť až po skončení mandátu, ktorý mu vyprší 15. júna, kedy bude inaugurácia Zuzany Čaputovej.

Štefunko odchádza kvôli zdravotným problémom, v rozhovore pre Denník N však priznal, že jedným z dôvodom je aj vznik Kiskovej strany.

"Rozhodli sme sa, že si počkáme"

Ešte pred časom sa veľa hovorilo o tom, že by Kiska spojil Progresívne Slovensko a Spolu, podľa denníka však s tým Štefunko ani Beblavý nesúhlasili.

"Povedzme, že to, čo tvrdíte, sa veľmi približuje pravde, ale interpretačne by sa to dalo vyladiť. Je pravda, že Andrej Kiska bol jedným z veľkých motorov nášho rýchleho spojenia so stranou Spolu. Čo sa týka ďalších rokovaní, nie sme úplní politickí začiatočníci, veľa sme odrobili, vybudovali si strany, ktoré si medzi sebou rozumejú. Zrazu príde subjekt, v ktorom okrem jeho predsedu skoro nikoho nepoznáme. Veľmi ťažko sa dá takýmto spôsobom rokovať, preto sme sa rozhodli, že si počkáme, čo to bude zač, a až potom sa budeme baviť o možnej spolupráci.," odpovedal Štefunko na otázku Denníka N. Štefunko je však pripravený na spoluprácu s Kiskovou stranou, ale nie za akýchkoľvek podmienok.  

Žitňanská sa nechystá stranícky angažovať

Podľa informácií Denníka N do novej strany oslovil okrem iných bývalú premiérku Ivetu Radičovú, či poslanca Gábora Grendela alebo europoslankyňu Janu Žitňanskú. Medzi oslovenými má byť aj bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Súčasťou strany by mal byť aj Kiskovi poradcovia Roman Krpelan či Vladimíra Ledecká. „Platí to, čo som povedala pred rokom. Ja sa týchto volieb nezúčastním a momentálne sa ani nechystám stranícky angažovať. Je to moje osobné rozhodnutie," povedala pre HN Žitňanská na otázku, či by vstúpila do Kiskovej strany.

01 - Modified: 2024-04-23 10:51:13 - Feat.: - Title: PS vyzýva ministra školstva a vládu. Žiadajú zatvoriť reedukačné centrum v Bystričanoch 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 11:20:09 - Feat.: - Title: V novelách zákonov o investíciách, EIA a obstarávaní sú zásadné nedostatky, tvrdí PS a ponúka riešenie 04 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 05 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:34