TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Ohlasy z Nemecka na Čaputovú: Veľa Čechov bude závidieť Slovensku, Zeman vyzerá ešte starší

01.04.2019, 16:18
Autor:
ČTKČTK
Očakávania od budúcej slovenskej prezidentky sú podľa Süddeutsche Zeitung obrovské.

Veľa Čechov bude po zvolení Zuzany Čaputovej za prezidentku s trochou závisti pozerať na Slovensko. Je o tom presvedčený komentátor nemeckej verejnoprávnej televízie ARD. Český prezident Miloš Zeman podľa neho teraz v porovnaní s Čaputovou vyzerá ešte o niečo starší.

Víťazstvu štyridsaťpäťročnej právničky a protikorupčnej aktivistky v prezidentských voľbách sa venujú aj ďalšie nemecké médiá, v ktorých sa objavuje aj porovnanie Čaputovej s Václavom Havlom.

"Vražda novinára Kuciaka Slovensko trvalo zmenila. Budúca prezidentka Čaputová prichádza v správnom momente," píše v komentári ARD.

Príde Havel alebo Čaputová

Násilná smrť investigatívneho novinára priviedla ľudí do ulíc s požiadavkou na zásadnú politickú zmenu. Takéto situácie historických zlomov však nemusia mať vždy dobrý koniec, ako ukazujú Spojené štáty, Brazília, Taliansko alebo Británia.

"Keď to ide dobre, objavia sa ľudia ako Václav Havel - vtedy pred 30 rokmi v Československu - alebo teraz Zuzana Čaputová: Autentická, ale aj poctivá, vierohodná, zrozumiteľná a demokratická. Nie je to proste žiadny prírodný zákon, že nespokojnosť obyčajných ľudí s 'tými hore' musí vždy vyústiť do nacionalistického alebo pravicovo extrémistického smerovania," konštatuje komentátor.

​S bývalým československým a českým prezidentom Čaputovú porovnáva tiež komentátorka denníka Süddeutsche Zeitung.

"V Zuzane Čaputovej na politické javisko na Slovensku vstupuje nositeľka nádejí. V strednej Európe sa niečo porovnateľného nestalo od doby, kedy sa Václav Havel po nežnej revolúcii stal prezidentom Československa," myslí si.

Úprimná, otvorená a neskúsená

Právničku a protikorupčnú aktivistku charakterizuje ako vecne a priateľsky vystupujúcu, úprimnú a otvorenú. Zdôrazňuje tiež jej, na Slovensko veľmi liberálne, postoje. Denník Handelsblatt zase oceňuje, že Čaputová je jasne proeurópska. Zároveň nemecké médiá upozorňujú na jej politickú neskúsenosť.

Aj tak sú očakávania od budúcej prezidentky podľa Süddeutsche Zeitung obrovské. Jej najväčšou úlohou by malo byť presvedčiť spoluobčanov o tom, že zmena smerom k spravodlivejšiemu a demokratickejšiemu politickému systému je možná.

"Keď to dobre pôjde, potom môže už len svojím vlastným štýlom zlepšiť politickú kultúru na Slovensku," myslí si zase komentátor ARD. Napriek tomu podľa neho zatiaľ voľba Čaputovej nie je ničím viac než šancou.

Aj tak sa "veľa ľudí v Česku bude teraz s trochou túžby a závisti pozerať na slovenských bratov a sestry. Dostanú teraz prezidentku na úrovni doby, ktorá môže úrad vykonávať adekvátne. V porovnaní s tým Miloš Zeman - starý provokatér a cynik na Pražskom hrade, zajatý v predstavách zo 70. a 80. rokov - vyzerá ešte o niečo starší," píše ARD.

01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 03 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 04 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 05 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:44