StoryEditor

Fico narazil na koalíciu

30.04.2007, 00:00
Zdravotnú starostlivosť o pacientov by mala preplácať lekárom a nemocniciam jediná - štátna poisťovňa. Takúto zmenu chce presadiť predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico. "Aj toto je v hre," vyhlásil premiér v diskusnej relácii SRO.

Návrh je ďalším v rade ohlásených zmien v zdravotníctve. Fico tiež zopakoval, že nechce, aby zdravotné poisťovne vytvárali zisk.
Valentovič je pripravený
Ministerstvo zdravotníctva už má alternatívu jedinej poisťovne pripravenú. HN to potvrdila hovorkyňa rezortu Silvia Balázsiková. Minister Ivan Valentovič ju predloží v prípade, ak mu neprejdú súčasné návrhy zdravotníckych zákonov, pri ktorých sa objavili pochybnosti o ich ústavnosti - okrem iného sa má zakotviť, aby štátni zamestnanci, dôchodcovia, študenti či deti sa povinne stali klientmi dvoch štátnych poisťovní. "Potom prídu na rad ďalšie alternatívy, medzi ktorými je aj návrh jedinej poisťovne."
Opačný smer?
"Neviem, ako pán premiér na také niečo prišiel, v programe to nemal ani Smer, ani vláda," upozorňuje šéf Združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč. Tvrdí, že žiadna demokratická krajina v Európe nepozná návrat k systému jednej zdravotnej poisťovne. "Ten vývoj je presne opačný." Pluralitný model podľa neho prináša ďaleko viac výhod.
V súčasnosti sa nikto neodváži povedať, čo by bolo s ostatnými poisťovňami, keby podobný návrh prešiel. "Môžeme si byť istí, že vznikne problém protiústavnosti," tvrdí analytik Tomáš Szalay.
Zatiaľ bez podpory
Fico chce o návrhu rokovať s koaličnými partnermi - tí zatiaľ dôvod na zmenu nevidia. Člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo poslanec Štefan Zelník (SNS) považuje návrh za neaktuálny a druhoradý. "Kým nezariadime, aby zdravotnícke zariadenia prestali vytvárať dlh, je zbytočné riešiť poisťovne - problém je inde." Koaličná ĽS-HZDS zase podporuje zachovanie slobodného výberu zdravotnej poisťovne. "HZDS je presvedčené, že musí byť konkurencia - obdobie jednej poisťovne je už za nami," tvrdí poslanec ľudovej strany Ján Kovarčík.

Ako to funguje dnes
- na Slovensku pôsobí 6 zdravotných poisťovní
- dve z nich - Všeobecnú zdravotnú a Spoločnú zdravotnú spravuje štát, je v nich poistených zhruba 65 percent všetkých poistencov
- zdravotné poistenie platia občania vo výške 14 percent z vymeriavacieho základu a slúži na zabezpečenie lekárskej starostlivosti
- za niektoré skupiny - deti, študentov, dôchodcov, či zamestnancov štátu platí poistné štát
- minister zdravotníctva Ivan Valentovič navrhuje, aby poistenci štátu mohli byť poistení len v štátnych poisťovniach
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 13:33