Ministerka Gabriela Matečná tvrdí, že opatreniami chce chrániť dodávateľov.TASR
StoryEditor

Matečná pripravuje materiál o pozemkových úpravách. Štát bude musieť nájsť peniaze, hovorí

01.04.2019, 11:23
Autor:
TASRTASR
Materiál by mal byť predložený na vláde v apríli.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pripravuje v apríli na vládu materiál o pozemkových úpravách.

Štát bude musieť nájsť peniaze na usporiadanie vlastníckych vzťahov. Povedala to v pondelok ministerka agrorezortu Gabriela Matečná (SNS) po pravidelnom rokovaní s predstaviteľmi agropotravinárskeho sektora, ktorí zastupujú 80 percent užívateľov pôdy.

Materiál by mal mať finančné, legislatívne a personálne východiská, aby sa vláda vedela rozhodnúť, koľko financií dá do pozemkových úprav zo štátneho rozpočtu v budúcich rokoch.

Dodala, že v Programe na rozvoj vidieka sú prostriedky vo výške 44,6 milióna eur. "SR mala výnimku, keď dostala v tomto programovom období peniaze na pozemkové úpravy, ale v ďalšom programovom období výnimka nebude," upozornila.

V súvislosti s každoročným podávaním žiadostí o priame podpory avizovala, že digitálny systém bude spustený v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) 3. apríla a bude otvorený do 15. mája.

Ministerstvo chce pomôcť potravinárom

K potravinárstvu uviedla, že s Potravinárskou komorou Slovenska hľadali priestor, ako by ministerstvo a vláda mohli potravinárom ešte pomôcť.

Ministerka uvítala materiál o systémovej podpore potravinárskeho priemyslu z dielne komory a Únie potravinárov Slovenska.

Pripomenula, že za účasti SNS vo vláde sa dostalo do agropotravinárskeho sektora systémovými alebo nesystémovými opatreniami navyše takmer 100 miliónov eur. "Ak systémové zmeny, ktoré máme premietnuté v rozpočte, ako je zelená nafta a opatrenia, kde máme ďalších 50 miliónov eur, budeme riešiť v zmysle našich dohôd, agropotravinársky sektor sa môže posunúť dopredu a môžme zabrzdiť negatívne saldo," konštatovala s tým, že v potravinárskom priemysle je zastaraná technológia.

Bude preplatené poistné

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho tiež ocenil, že po niekoľkých rokoch bude pre poľnohospodárov preplatené poistné vo výške 4 až 5 miliónov eur.

V súvislosti s potravinárskym sektorom povedal, že vláda by ho mala podporiť nielen priamou štátnou pomocou, ale aj zvýhodneniami v odvodoch. Prezident Potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay uviedol, že nástroje na pomoc potravinárskemu priemyslu bude musieť notifikovať Európska komisia, ale prvé opatrenia či platby by mohli byť aktuálne na jeseň 2019.

"Podpredsedníčka vlády nám povedala, aby sme vyzvali poľnohospodárov, nech podajú projekty na investovanie do závlah,” uviedla predsedníčka Agrárnej komory Slovenska Helena Patasiová s tým, že bez závlah nie je dlhodobo možná špeciálna rastlinná výroba.

Predseda Zväzu vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska Ján Jelen uvítal avizované pozemkové úpravy a k téme užívania pôdy povedal, že by mal vzniknúť register užívacích vzťahov v pôde. Užívateľ by ju mal vlastniť, alebo mať riadne nájomnú zmluvu.

01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-04-05 12:25:01 - Feat.: - Title: Vlastníci nelegálnych stavieb ich môžu nechať dodatočne skolaudovať, ohlásil minister Ráž 05 - Modified: 2024-03-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Vývoz lososov do Ruska jej prekazila vojna. Na pozemok pri Košiciach teraz firma láka dodávateľov Volva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 17:50