StoryEditor

Z najhoršieho sme vonku, ale prezidentku čaká náročná úloha, tvrdí Dzurinda pre HNtelevíziu

31.03.2019, 00:41
Pozrite si rozhovor s bývalým premiérom Mikulášom Dzurindom v HNtelevízii.

Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda v rozhovore pre HNtelevíziu uviedol, že z najhoršieho sme vonku (rozhovor bol robený v čase, keď ešte neboli jasné výsledky druhého kola volieb).  Dzurinda hovorí, že Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič majú veľa spoločného.

"Obaja sú oddani euroatlanickej aliancii. Na strane druhej je pre mňa dôležité, aké je zdravie slovenskej demokracie a ako sa bude vyvíjať," hovorí Dzurinda.

​V rozhovore hovoril, že prezidenta čaká náročná úloha, pretože Slovensko trápi právnosť nášho štátu. "Vidíme, ako dnes vyzerá prokuratúra, dobre si pamätáme, čo sa odohrávalo
na polícii a tlačí nás vymožiteľnosť práva. Na vrchole právnej moci tróni ústavný súd. A vieme, v akom stave je Ústavný súd," tvrdí Dzurinda.

Vyzýva, že symbióza je veľmi žiadaná. "Dnes sme na Slovensku v situácii, v akej sme. Ústavný súd je paralyzovaný, vieme, aké politické zápasy okolo neho prebiehali, prebiehajú a aj budú prebiehať. Toto považujem za nesmierne vážny a citlivý bod, lebo to je na 12 rokov. A všetci vieme, akú úlohu Ústavný súd môže mať," skonštatoval expremiér.

Spomína, že počas jeho premiérovania musel vychádzať s Ivanom Gašparovičom a aj Rudolfom Schusterom. "To, čo bolo za mojich čias bežné bolo to, že sme si vedeli zatelefonovať aj mimo kamier. A že keď som mal záujem povedzme poslať niekam veľvyslanca tak skôr, ako som išiel s bubnom na zajace, som považoval za potrebné zavolať prezidentovi a korigovať s ním môj názor."

Podľa Dzurindu by mal byť nový prezident človek, ktorý sa bude pokúšať správať nadstranícky a zjednocovať politické centrum. "Aj keď v krízových chvíľach sa musí preklopiť na jednu alebo druhú stranu," uzavrel Dzurinda.

01 - Modified: 2024-04-10 13:24:02 - Feat.: - Title: Eurokomisia predstavila stav dialógov o premene Európy na čisté hospodárstvo 02 - Modified: 2024-04-07 21:08:57 - Feat.: - Title: Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev 03 - Modified: 2024-03-20 12:08:10 - Feat.: - Title: Prezidentka vystúpi pred prvým kolom s mimoriadnym príhovorom v RTVS 04 - Modified: 2024-03-07 12:12:54 - Feat.: - Title: Dostali sme facku od brata, sme na šikmej ploche, reaguje Dzurinda na rozhodnutie českej vlády 05 - Modified: 2024-03-07 10:06:09 - Feat.: - Title: Čaputová hovorila o útokoch na ženy vo verejnom živote. Potrebujeme nájsť riešenia, tvrdí Nicholsonová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 22:41