StoryEditor

Dva Trestné poriadky: objavili sa prvé otázniky

Prieťahy v trestných kauzách. Názorová odlišnosť súdov. Chaos v právnych výkladoch. To všetko môže podľa expertov nastať od januára budúceho roka, keď v trestnom práve nastane tzv. právny dualizmus. Platiť vtedy začnú nové trestné kódexy, staršie kauzy sa však naďalej budú riadiť doterajším Trestným poriadkom a zákonom z roku 1961.

Prieťahy v trestných kauzách. Názorová odlišnosť súdov. Chaos v právnych výkladoch. To všetko môže podľa expertov nastať od januára budúceho roka, keď v trestnom práve nastane tzv. právny dualizmus. Platiť vtedy začnú nové trestné kódexy, staršie kauzy sa však naďalej budú riadiť doterajším Trestným poriadkom a zákonom z roku 1961. "V praxi to bude veľmi zložité. Na polícii, prokuratúre a súdoch sa budú prelínať procesné postupy. Sám som zvedavý, ako to bude vyzerať," zdôraznil pre HN generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Tvrdí, že prokurátori a sudcovia budú zaťažení ešte viac ako doteraz.
Stav, keď popri sebe budú platiť dva rovnaké zákony, sa pritom nemusí tak skoro skončiť. "Môže to trvať aj desať rokov," upozorňuje podpredseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Miroslav Abelovský. Podľa šéfa výboru Jána Drgonca táto situácia je závislá od toho, ako rýchlo súdy ukončia staré kauzy.
Fruni na slobodu?
Právny dualizmus už vyvoláva prvé otázniky. Samotní sudcovia majú rôzne názory napríklad na dĺžku väzby. Tá môže v súčasnosti trvať až päť rokov, podľa nového Trestného poriadku bude o rok kratšia. "Sú sudcovia, ktorí sú presvedčení, že od roku 2006 nemôže väzba trvať dlhšie ako štyri roky - a to vo všetkých prípadoch," hovorí prezident Združenia sudcov Slovenska Juraj Majchrák. Nepochybuje, že množstvo obhajcov, ktorých klienti už sú väzobne stíhaní, bude práve týmto argumentovať v žiadostiach o prepustenie z väzby. Advokáti sa tým ani netaja. "Ak to bude aktuálne, pokúsim sa to využiť," potvrdil pre HN advokát Peter Púchovský, ktorý obhajuje bývalého šéfa nebankového impéria Horizont Slovakia Vladimíra Fruniho. Toho zadržali v marci 2002 a podľa súčasného trestného práva môže byť vo väzbe až do roku 2007. Ak sa však jeho väzba bude posudzovať po novom, môže sa dostať na slobodu už na budúci rok.
Prokuratúra to vidí inak
Rovnakú možnosť je pripravený využiť aj advokát Roman Maťašovský. Ten zastupuje pred súdom Patrika Pachingera a Dávida Brtvu, ktorí figurujú v kauze Jozefa Majského. Podľa Maťašovského už v starom Ríme platilo, že zákon sa vykladá v prospech obvineného, a nie štátu. "Nikto nemôže povedať, že ak bol niekto zavretý počas platnosti starého Trestného poriadku, tak na neho platí päťročná väzba. To je nezmysel!" Ak by neuspel, obráti sa na Ústavný súd a Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Podľa advokáta Jána Gerega môže byť takýchto sporných prípadov aj viac ako tisíc. "Ja mám minimálne dve takéto kauzy. Ak je na tom aj ostatných 800 trestných advokátov rovnako, tak toho bude viac ako dosť." Majchrák pripomína, že takéto názory sa v sťažnostiach a žiadostiach o prepustenie z väzby objavujú už teraz. Prokuratúra to však všetko vidí inak. "Vo všetkých obzvlášť závažných prípadoch, v ktorých bola obžaloba podaná do konca roka 2005, môže väzba trvať až päť rokov," vyhlásil pre HN zástupca riaditeľa trestného odboru Generálnej prokuratúry Jozef Čentéš.
Opatrní sudcovia
Aj ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že nové trestné kódexy sa budú vzťahovať len na prípady, ktoré sa dostanú na súd po novom roku. Majchrák zdôrazňuje, že pre sudcov to bude veľmi náročné - budú totiž musieť dokonale ovládať obidva Trestné poriadky a zákony. "Budú musieť byť veľmi opatrní. Môže to viesť aj k tomu, že sa súdne konanie natiahne." Podľa Trnku je to daň za krátky čas, ktorý uplynul od schválenia zákona po začiatok jeho platnosti. Podľa hovorcu rezortu spravodlivosti Richarda Fidesa je právny dualizmus "úplne štandardný legislatívny postup", ktorý súvisí s aplikáciou nových trestných kódexov do praxe.
Podpredseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Peter Miššík upozorňuje na ďalší problém, ktorý môže spôsobiť jedna z noviniek: dokazovanie už budú pred súdom vykonávať advokáti a prokurátori a sudcovia ich budú vyhodnocovať. "Ak to bude zle pochopené, môže prísť k ešte väčšiemu naťahovaniu sporov."

Čo prinášajú nové trestné kódexy
Trestný poriadok
- prokurátor bude môcť vyriešiť prípad uzavretím dohody s obvineným
- maximálna lehota väzby sa skracuje z piatich na štyri roky
- namiesto sudcu budú dôkazy na súde vykonávať prokurátor a obhajoba
- polícia musí do troch rokov informovať dotknutú osobu, že ju odpočúvala
- svedka, ktorý nepočúvne predvolanie na výsluch, bude možné zadržať
- superrýchle vyšetrovanie (v prípadoch, za ktoré hrozia tresty do troch rokov, prokurátor do 48 hodín podá obžalobu a súd rozhodne bezodkladne)
Trestný zákon
- znižuje trestnoprávnu zodpovednosť z 15 na 14 rokov
- zvyšuje trestné sadzby za zločiny
- zavádza nové druhy trestov, ako sú domáce väzenie či povinná práca
- uzákoňuje zásadu "dvakrát a dosť" pri úkladnej vražde a "jedenkrát a dosť" pri mafiánskej vražde
- nutná obrana: ak nejaká osoba neoprávnene vnikne do cudzieho bytu, jeho vlastník bude môcť proti nej použiť zbraň

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:42