TASR – Jakub Kotian
StoryEditor

SNS reaguje na Pellegriniho: Predsedom vlády sa stal zhodou náhod. Pre nás je dôležité, čo povie Fico

24.03.2019, 11:13
Autor:
klkl
Pellegrini koaličného partnera kritizoval, že miesto riešenia problémov nafukuje akési pseudokauzy.

Premiér Peter Pellegrini v relácii V Politike na TA3 kritizoval SNS aj fungovanie koalície. Podľa Pellegriniho koalícia dostatočne nerieši skutočné problémy, ale "si vytvárame pseudozástupný problém, nafúkneme ho a teraz sa budeme o ňom dva týždne rozprávať a zabudneme na ostatné veci. A to sa mne nepáči."

Vláda by mala podľa Pellegriniho fungovať profesionálne a mala by podávať profesionálny výkon. "Ak to tak nebude, tak sa musíme rozprávať, či to takto bude fungovať," povedal premiér. 

V stoličke premiéra si podľa vlastných slov uvedomil, "koľko času musíte venovať niečomu, čo ani nikoho nezaujíma, ale robíme z toho roztržku."  Podľa Pellegriniho by sa mal tento čas radšej venovať riešeniu skutočných problémov v školstve, poľnohospodárstve či zdravotníctve.

Kríza v koalícii

Koaličná rada podľa premiéra funguje, aj keď priznal, že v súčasnosti cíti väčšie napätie ako pred tým. Ako uviedol, treba riešiť problémy  školstva, zdravotníctva, venovať sa poľnohospodárom, či prepadnutým eurofondom na vedu a výskum. Práve školstvo a poľnohospodárstvo sú rezorty v gescii SNS.

Koaličného partnera nepriamo kritizoval za to, že miesto toho, aby sa snažili riešiť tieto problémy, vytvárajú zástupné témy, ktoré nafukujú. Takou témou je otázka vojenskej zmluvy s USA. Kvôli nej šéf SNS Andrej Danko hrozil odchodom z vlády. 

"Vyhlásenia a rozhodnutia takéhoto typu by mali nastať v čase, keď by sme mali hotový text," povedal premiér s tým, že dohoda s Američanmi je momentálne v štádiu rokovaní. Na to, aby bola podpísaná, by ju musela schváliť vláda aj parlament, pripomenul premiér.

Pellegrini kritizoval aj opatrenia na zníženie daní, s ktorými prišiel Danko. Koaličnému partnerovi vyčítal, že túto tému nepriniesol na koaličnú radu, kde sa mala podľa premiéra riešiť. 

Možnosť predčasných volieb

"Ak sa navrhnú opatrenia, ktoré budú stáť miliardu alebo miliardu a pol a možno ľuďom ani nepomôžu, pomôžu veľkým firmám, tak sa to má rokovať za jedným stolom," povedal premiér. Následne dodal, že pokiaľ koaličná strana navrhuje podobné opatrenia, ktoré sú mimo programového vyhlásenia vlády, tak majú byť najprv prerokované koaličnou radou. 

Pellegrini priznal, že sa mu súčasné fungovanie koalície nepáčil a dodal, že ak sa jednotlivé strany budú skôr sústrediť na predvolebnú kampaň než na plnenie programového vyhlásenia vlády, tak by mohlo prísť k predčasným voľbám. "Ja sa nebudem silou mocou držať stoličky," povedal Pellegrini. Dodal však, že jeho cieľom je dovládnuť do marca 2020.

Reakcia SNS

Na premiérove slová reagovala aj SNS. Tá mu vo svojom stanovisku dala najavo, že pre nich je partnerom prioritne Robert Fico. "To, čo rozpráva Peter Pellegrini v reláciách, pre nás nie je podstatné. Stal sa predsedom vlády SR zhodou náhod. Jeho osobný názor nemá žiadnu politickú relevanciu. Dôležité je ako sa vyjadrí na koaličnej rade predseda Smeru SD Robert Fico," píše SNS.

01 - Modified: 2019-03-23 16:22:31 - Feat.: 0 - Title: O predčasných voľbách sa má hovoriť na Koaličnej rade, nie médiám, tvrdia bugárovci 02 - Modified: 2019-03-23 09:00:52 - Feat.: 0 - Title: SNS reaguje na Pellegriniho: Predčasné voľby podporíme, ak to považuje za jediné riešenie 03 - Modified: 2019-03-22 16:46:59 - Feat.: 0 - Title: Ak sa má rokovať s Američanmi, tak len s garanciou suverenity Slovenska, vyhlásil Pellegrini 04 - Modified: 2019-03-22 11:58:25 - Feat.: 0 - Title: Pellegrini nevylúčil predčasné voľby: Vláda sa odkláňa od priorít
01 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 04 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 05 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:20