StoryEditor

Kočner chcel za ministra Glváča: Ty by si len ministroval a ja by som to celé riadil

22.03.2019, 18:45
Autor:
lmlm
Kočner písal viacerým vplyvným ľuďom. Zo správ bolo zrejmé, že nenávidí novinára Kuciaka.

Obvinený z objednania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Marian Kočner chcel za ministra vnútra člena užšieho vedenia Smeru Martina Glváča. Vyplýva to z uznesenia o vznesení obvinenia voči Kočnerovi. Informáciu priniesol Denník N.

"Ja by som to celé riadil"

Deň po tom, ako Robert Kaliňák v marci oznámil, že skončí vo funkcii, mal podľa uznesenia Kočner napísať Glváčovi. “Tak, keď budeš minister vnútra, tak dobre.” Glváč mu mal odpísať, že na to už nemá nervy.

Tebe by to išlo. Aj vrahov Kuciaka by si našiel. Tak ty by si len ministroval a ja by som to celé zariadil, aby dobre bolo,” napísal znovu Kočner. Napokon sa stal ministrom vnútra Tomáš Drucker.

Glváč udržoval intímnu komunikáciu aj s Alenou Zsuzsovou, ktorú najprv popieral. Písal si aj so samotným Kočnerom.

K ministrovi vnútra som sa vyjadroval nielen pred blízkymi ľuďmi, ale aj pred množstvom novinárov a niekoľkokrát verejne a vždy rovnako,“ povedal v reakcii Glváč pre Denník N.

Kočner písal viacerým vplyvným ľuďom. Zo správ bolo zrejmé, že nenávidí novinára Kuciaka.

Motívom vraždy Jána Kuciaka boli články. „Ohrozovali Mariana Kočnera v trestnoprávnej rovine, v rovine bezstarostného podnikania a v neposlednom rade mu tieto témy kazili meno, čo nevyhovovalo tomu, že zakladal nový politický subjekt s názvom Cieľ, s ktorým chcel vstúpiť do politiky,“ píše sa v uznesení.

"Malo to byť dohodnuté"

Po Kuciakovej vražde chcela dať Zsuzsová zabiť aj námestníka generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, Petra Šufliarskeho.

"Ešte pred tým, ako sa Kočner dostal do väzenia, už vedel, že je problém, vedel, že prokurátor Šufliarsky mu rieši ekonomickú trestnú vec. Alena prišla s tým, že ho treba zlikvidovať, lebo s peniazmi to už nevedia vybaviť, že ak by Šufliarskeho zabili, tak tam majú prokurátora, ktorý je ich človek, ktorý by tam automaticky išiel namiesto Šufliarskeho a že s ním už bolo dohodnuté v tom čase, že by nezavreli Kočnera. Oni tam potrebovali dostať druhého prokurátora,” vypovedal jeden z obvinených Zoltán Andruskó. 

Kto mal byť Šufliarskeho nástupca?

Práve Šufliarsky si mal pravidelne písať s Kočnerom sedem mesiacov do januára 2017. Po Kuciakovej vražde však po Kočnerovi začali ísť a prestali ho chrániť.

Šufliarskeho náhradníkom mohol byť podľa Denníka N René Vanek, ktorý si taktiež písal so Zsuzsovou. Po prevalení kauzy sa vzdal funkcie námestníka pre netrestný úsek.

Spomína sa aj meno Ladislava Tichého. Ten bol námestníkom za čias generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

01 - Modified: 2024-03-05 11:07:45 - Feat.: - Title: Kočner žiadal odškodné 100-tisíc eur. Vo verdikte mu súd v Luxemburgu priznal len zlomok 02 - Modified: 2023-10-02 09:21:14 - Feat.: - Title: Myslel som, že návrat Fica ľudia nedovolia, hovorí otec zavraždeného novinára Kuciaka 03 - Modified: 2023-05-17 17:33:28 - Feat.: - Title: Advokát Kamenec: Prokurátori pri doživotí pre Kočnera tvrdia, že je nebezpečný pre spoločnosť 04 - Modified: 2023-03-17 09:08:31 - Feat.: - Title: Kauza Kuciak a príprava vrážd prokurátorov pokračuje výsluchmi. Predvolaní boli štyria svedkovia 05 - Modified: 2023-02-21 09:44:12 - Feat.: - Title: Päť rokov od vraždy: Politici nenaplnili očakávania, ale jedna vec sa predsa len splnila
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 10:38