StoryEditor

Mal dať zadanie na Kuciakovo zmiznutie a plánovať útek loďou. Vyšetrovatelia odhalili praktiky Kočnera

22.03.2019, 12:47
Autor:
chocho
V uznesení o vznesení obvinenia voči Marianovi Kočnerovi majú byť spomenuté aj dôkazy.

Marian Kočner sa rozhodol zavraždiť novinára Jána Kuciaka aj preto, že naňho nič nenašiel. "Žije ako mních," mal hlásiť Kočnerovi o Kuciakovi sledovací tím na čele s Petrom Tóthom. Vyplýva to z 25-stranového uznesenia o vznesení obvinenia voči Kočnerovi, píše Denník N.

"Vzťahový diagram"

V uznesení majú byť spomenuté aj dôkazy proti Kočnerovi. Mal mať u seba záznamy zo sledovania Kuciaka a vyšetrovatelia údajne vedia dokázať, že ich odovzdal obvinenej Alene Zsuzsovej a ona potom vrahom.

Taktiež majú vyšetrovatelia vedieť, ako sa Kočner so Zsuzsovou stretávali a ako a kde jej zaplatil, lokalizovali ich mobilné telefóny. Rovnako majú mať vedomosť o tom, ako telefonoval z leopoldovskej väznice exmanželke alebo milenke.

"Nebudem sa k tomu vyjadrovať," reagoval pre HN právny zástupca Zsuzsovej Štefan Neszméry.

​Uznesenie má tiež potvrdzovať informácie médií, že Kuciaka pred vraždou lustrovali dvaja policajti. Mali o ňom vytvoriť takzvaný "vzťahový diagram", ktorý im zadal šéf finančného spravodajstva Pavol Vorobjov.

"Tento vzťahový diagram bol odovzdaný vtedajšiemu riaditeľovi Pavlovi Vorobjovovi, ktorý ho podľa svojej výpovede mal odovzdať vtedajšiemu prezidentovi policajného zboru Tiborovi Gašparovi. Z výpovede utajeného svedka č. 1 bolo zistené, že o poskytovanie informácií zo systémov ministerstva vnútra sa staral Kočnerov kamarát Norbert Bödör, ktorý bol v rodinnom vzťahu s vtedajším policajným prezidentom Gašparom," konštatuje uznesenie podľa Denníka N.

Kočner práve dnes podal voči obvineniu z objednania vraždy sťažnosť.

"Potvrdzujem podanie sťažnosti proti uzneseniu o vznesení obvinenia, ktoré nie je podložené dôkazmi, a to ani na úrovni dôvodného podozrenia," povedal pre TASR jeho obhajca Marek Para.

​Pasenie oviec

Kočner komunikoval podľa uznesenia so Zsuzsovou od roku 2012. Používal ju na získavanie materiálov o vplyvných ľuďoch, ktorých mohol potom diskreditovať.

Tieto činnosti mali pre Kočnera veľký význam, nakoľko tým, že disponoval takýmito materiálmi na vplyvné osobnosti slovenskej politiky, prokuratúry, súdnictva a polície, mohol mať pocit neohrozenosti v prípadných trestných stíhaniach a za jeho trestnú činnosť, prípadne trestnú činnosť jemu blízkych osôb,” napísal vyšetrovateľ Peter Juhás.

Spoločne to volali pasenie oviec. Za ovcu 1. kategórie mala dostať Zsuzsová od Kočnera 30-tisíc eur, za ovcu 2. kategórie desaťtisíc eur.

​O Kočnerových metódach má hovoriť jedna z jeho smsiek, ktorú poslal Zsuzsovej. "Musíš s nimi sedieť za stolom, usmievať sa na nich a pod stolom musíš mať ich gule vo zveráku. Inak to nefunguje. Použijú totiž celú štátnu mašinériu, aby sa človeka zbavili. Preto tam musíš sedieť a kukať im (cez svojich ľudí) do troch dôležitých hrncov!!! Veď to je princíp zveráka. Ani jeden nebude vedieť o tom druhom, že aj ten ho má. A vtedy stačí, keď jeden z nich povie áno a ostatní sa s radosťou pridajú a nebudú špekulovať nad nie. Vždy treba len jednému pri stole (tomu prvému) pridať dva závity!!! Ale čo je najdôležitejšie niekto im pri tom stole musí položiť tú otázku, na ktorú majú povedať áno. A musí sa im pri tom pozerať do očí (a vidieť im do hlavy)! A na to musíš pri tom stole sedieť a všetko o nich vedieť. Aj kedy si naposledy naťahovali bimbálka.”

Loď máme vybavenú

Podľa vyšetrovateľov bolo zadanie od Kočnera také, že novinár Ján Kuciak má zmiznúť. Jeho telo sa nemali nikdy nájsť. Podľa uznesenie Kočner si po vražde mal uvedomovať, že stráca moc. "Treba sa pomaly zberať na odchod," napísal Kočner správu Tomášovi Rajeckému, ktorý je známy z mafiánskych zoznamov zo skupiny Piťovci.

Medzinárodné vody to istia. Loď máme vybavenú,“ znela ďalšia Kočnerova smska Rajeckému. 

"Ja som v minulosti hovoril, že Jána Kuciaka mali pôvodne uniesť a zavraždiť. Nerád by som akýmkoľvek spôsobom hodnotil konanie vyšetrovateľa, kým nebude rozhodnuté o opravnom prostriedku obvineného, ktorý, ako som sa dozvedel, podal sťažnosť voči obvineniu. Môžem sa vám vyjadriť až keď bude právoplatné to rozhodnutie," povedal pre HN advokát matky zavraždenej Kuciakovej snúbenice Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica.

O stanovisko sme požiadali Tibora Gašpara aj Mareka Paru. 

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 04 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba 05 - Modified: 2024-02-21 12:11:47 - Feat.: - Title: Nezabúdam na smrť Jána a Martiny. Čaputová si uctila pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho snúbenice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:39