Miroslav LajčákTASR/M. Baumann
StoryEditor

Koaličný spor pokračuje. Lajčákov rezort označil slová Dankovho poslanca za klamstvá

21.03.2019, 17:52
Autor:
TASRTASR
Rezort diplomacie kritizuje vyjadrenie poslanca SNS Jaroslava Pašku.

Ministerstvo zahraničných vecí sa vo svojom stanovisku ohradilo voči tvrdeniam poslanca Národnej rady Jaroslava Pašku (SNS) a označilo ich za klamstvá.

Zdôraznilo, že nerokuje o muničných skladoch, pristávacích dráhach alebo skladoch paliva. "Toto nie je agenda MZVaEZ SR, ale Ministerstva obrany (MO) SR," dodalo s tým, že rezort diplomacie vedie iba rokovania o rámcovej dohode s USA, a to za plnej účasti ministerstva obrany a na jeho žiadosť.

Ministerstvo hovorí o účelovom kroku

Text, ktorý na tlačovej konferencii Paška citoval, označil rezort diplomacie za neaktuálny. "Je to jeden z pracovných návrhov textu, ktorý slovenská strana odmietla. Zverejnenie tohto neaktuálneho dokumentu možno vnímať ako účelový krok s cieľom pripraviť Slovensko o možnosť dohodnúť sa so Spojenými štátmi americkými na podmienkach poskytnutia finančnej podpory, ktoré budú pre SR výhodné," konštatoval rezort diplomacie.

Za nehoráznosť ministerstvo zahraničia považuje aj prirovnanie, že rokuje o Dohode o obrannej spolupráci s USA ako o pozývacom liste.

"Hlavnou pozíciou SR v rokovaniach s USA je zachovanie si suverenity, rešpektovanie Ústavy SR a slovenských zákonov," pripomenulo ministerstvo svoj postoj, ktorý na štvrtkovom zasadnutí parlamentného výboru pre európske záležitosti prezentoval aj šéf rezortu Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

Paška na tlačovej konferencii uviedol, že SNS očakáva od premiéra Petra Pellegriniho, aby pri Dohode o obrannej spolupráci s USA odmietol pokračovať v postupe, ktorý zvolil rezort diplomacie.

Podpis dohody je dobrý, tvrdí Lajčák

O obrannej spolupráci s USA majú Pellegrini, Lajčák a minister obrany Peter Gajdoš (SNS) hovoriť v piatok (22.3.). Šéf slovenskej diplomacie očakáva, že sa podarí dostať debatu o dohode do štandardných rámcov. Lajčák aj jeho rezort si myslia, že podpis dohody je pre Slovensko dobrý.

Rezort obrany minulý týždeň informoval, že sa nebude ďalej zúčastňovať na rokovaniach o finančnej pomoci v rámci Dohody o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi americkými.

Rozhodnutie ministerstva obrany prekvapilo rezort diplomacie, kritizoval ho aj prezident SR Andrej Kiska a niektorí opoziční aj koaliční poslanci. Šéf parlamentu a SNS Andrej Danko následne vyhlásil, že nikto neodmietol financie z USA na opravu slovenských letísk, lebo žiadne financie ponúknuté neboli.

Rezort obrany potom vysvetlil, že neodmietol financie z USA na modernizáciu vojenských letísk. Najprv však podľa neho treba dokončiť rokovania o Dohode o obrannej spolupráci. Tie má podľa Gajdoša v gescii rezort diplomacie, ktorý však zatiaľ neakceptoval pripomienky Gajdošovho rezortu.

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:59