StoryEditor

Sulík o vzácnej zhode s Dankom: Veľmi radi by sme jeho návrhy podporili. Musí však vysvetliť jednu vec

21.03.2019, 17:00
SaS zvažuje podporiť návrhy Andreja Danka, ktorými sa môžu znížiť niektoré dane.

Vzácna zhoda. Tak sa dá označiť postoj pravicovej SaS k návrhom šéfa SNS Andreja Danka na zníženie niektorých daní. Šéf opozičnej strany Richard Sulík otvorene hovorí o tom, že o podpore Dankových návrhoch rokujú.

"SaS je za znižovanie daní. Ja to považujem za konečne správnu spoločenskú diskusiu," hovorí v rozhovore v HNtelevízii Sulík. Od tom, či Dankove návrhy podporia, bude podľa Sulíka závisieť aj jedna kľúčová vec.

"Závisí to od toho, ako pán Danko vysvetlí, že to chce financovať. Veľmi radi by sme to podporili, tak dúfame, že príde s niečim zmysluplným do parlamentu," hovorí Sulík. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vyčíslila, že Dankove opatrenia budú stáť viac ako 1,3 miliardy eur.

"Stačí, ak sa prestane kradnúť," hovorí Sulík na to, kde by sa dali peniaze získať.

Šéf SaS však tvrdí, že najdôležitejšie by mali byť reformné opatrenia a nie takéto čiastkové riešenia. "V roku 2004 sme mali daňovú reformu na Slovensku, ja som mal tú česť na nej robiť. Vtedy sme zobrali celý daňový systém a povedali sme, ako najlepšie bude ho zmeniť a zoptimalizovať tak, aby mal čo najvyššie efekty," hovorí Sulík.

"Odvtedy prešlo pätnásť rokov a odtvedy do toho fušovali diletanti. Samozrejme takéto niečo by bolo na čase spraviť," dodal s tým, že oveľa dôležitejšie by bolo optimalizovať odvody.

Aj tieto návrhy sú podľa neho však lepšie ako nejaké sociálne opatrenia. 

So Sulíkom sme sa rozprávali aj o tom, s kým si vedia predstaviť povolebnú spoluprácu. Sulík tvrdí, že nevylučujú nikoho okrem Smeru, SNS a Kotlebovej ĽS NS. 

Sulík priznáva, že jedným z ich partnerov môže byť aj Progresívne Slovensko i napriek tomu, že je to ľavicová strana, ktorej ekonomický program je v niektorých veciach v rozpore so SaS. 

"Spolupráca môže fungovať len vtedy, keď sa spravia na začiatku dohody, tam je veľká miera kompromisov," tvrdí Sulík s tým, že po podpise koaličnej zmluvy je potrebné tieto dohody dodržiavať. 

Koalície sa podľa Sulíka budú tvoriť až po voľbách a dovtedy je podľa neho o tom predčasné hovoriť. "My samozrejme budeme uprednostňovať takú koalíciu, kde môžeme z nášho programu presadiť viac," dodal šéf SaS.

Viac sa dozviete v rozhovore.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:36