StoryEditor

Kiska zvažuje politickú stranu. Ponuku dostal aj bývalý Miklošov poradca

20.03.2019, 07:30
Autor:
klkl
Prezident by mal zakladanie novej strany ohlásiť po druhom kole prezidentských volieb.

Prezident Andrej Kiska je čoraz bližšie k založeniu novej strany. S odvolaním na dva zdroje o tom informuje denník SME.

Ten informuje aj o tom, že ponuku od prezidenta dostal aj Tomáš Meravý, ktorý pôsobí v Globsecu, počas Radičovej vlády robil poradcu Ivanovi Miklošovi. Meravý pre HN potvrdil, že sa s Kiskom rozprával priamo v Prezidentskom paláci. 

Lipšic: V tomto okamihu sa neviem vyjadriť

Samotný Kiska dnes vypovedal na bratislavskom policajnom prezídiu v súvislosti s možným vydieraním. Prezident z nátlaku v problematike vymenovania ústavných sudcov obvinil Roberta Fica. V prípade Kisku zastupuje exposlanec a advokát Daniel Lipšic, ktorý po tragickej autonehode odišiel zo straníckj politiky.

HN sa Lipšica opýtali, či mu Kiska neponúkol miesto v možnom pripravovanom politickom subjekte. „Na všetky podobné otázky odpovedám rovnako. Nemám v tomto čase ambíciu sa do politiky vrátiť,“ povedal pre HN. Na otázku či Andrejovi Kiskovi v budúcnosti nevypomôže inak už ako aktívnemu politikovi, neodpovedal priamo. „Je to taká budúcnosť, že v tomto okamihu sa k tomu neviem vyjadriť," povedal po Kiskovej výpovedi na polícii expolitik.

V súčasnosti sa s myšlienkou aktívnej politickej kariéry pohráva aj exminister zdravotníctva Tomáš Drucker. Ten taktiež prednedávnom hovoril o nápade založiť novú stranu. Na otázku či s Andrejom Kiskom komunikoval v súvislosti s témou politickej spolupráce povedal stručne: „Nedebatujeme na túto tému“.

"Môžem len potvrdiť, že s pánom prezidentom som sa nedávno rozprával. O čom konkrétne, by som v tomto momente nekomentoval," povedal Meravý pre SME. 

Meravý bol v minulosti aj poradcom strany Most-Híd. Z tejto pozície odišiel po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

Remišová: S Kiskom som sa o tom nerozprávala

Špekuluje sa aj o tom, že by s Kiskom mohla spolupracovať poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová. "S pánom Kiskom som sa o tom nikdy nerozprávala, o tejto možnosti. S pánom Matovičom normálne riešime problémy, ktoré Slovensko má. Normálne pracujeme. Určite máme na mnohé veci rozličné názory, ale myslím si, že je to prirodzené či už v živote a predovšetkým v politike. Myslím, že je lepšie keď sa ľudia v politike hádajú o myšlienkach a víziách ako keď sa dohadujú o rôznych kšeftoch a biznisoch," povedala pre HN Remišová.

Prezident mal v súvislosti so zakladaním strany už odmietnuť ponuku Progresívneho Slovenska a Spolu, aby stál na čele ich volebnej koalície. 

Kiska by mal zakladanie novej strany oznámiť po druhom kole prezidentských volieb. Pôvodne mal o svojich plánoch informovať ešte minulý rok, neustále to však odkladal. V prezidentskom paláci skončí v júni.

Kiska ešte v decembri povedal, že rád by sa podieľal na zostavení novej slušnej vlády. Vtedy dodal, že do 15. júna sa však nedozvieme o jeho ďalšej politickej budúcnosti.

01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 04 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico 05 - Modified: 2024-03-22 11:12:31 - Feat.: - Title: Schuster v nej hostil excelencie, Gašparoviča trápila pleseň. Exprezidenti spomínajú na vilu na Slavíne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 14:45