TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Niektorí politici z krajín V4 zneužívali značku tejto skupiny, vyhlásil v Bruseli Kiska

19.03.2019, 18:37
Autor:
ČTKČTK
Prezident Andrej Kiska sa v Bruseli stretol s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

Niektorí politici z krajín vyšehradskej štvorky, teda Poľska, Maďarska, Slovenska a ČR, zneužívali značku tejto stredoeurópskej skupiny na presadzovanie názorov, ktoré neboli v súlade s pozíciou celej V4.

Po stretnutí s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom to dnes bez ďalších podrobností vyhlásil prezident Andrej Kiska.

Kiska, ktorý je v Bruseli medzi prvým a druhým kolom slovenských prezidentských volieb, dnes pred novinármi jednoznačným spôsobom hájil Európsku úniu. Tá je podľa neho v súčasnej vlne extrémizmu a populizmu často nespravodlivo obviňovaná.

"Brusel, to je aj Slovensko. Tu, v Bruseli, stovky ľudí každý deň presadzujú slovenských hlas. Každé rozhodnutie, ktoré je v Bruseli prijaté, je tiež slovenským rozhodnutím. Niekedy, ako keby sme na to doma zabúdali," vyhlásil prezident, ktorému v júni skončí funkčné obdobie a ktorý sa o ďalší mandát hlavy štátu neuchádza.

Predseda komisie Juncker sám uviedol, že Kiska má vnútri V4 veľký vplyv. "Tá skupina nás niekedy znepokojuje. A niekedy znepokojujeme my ju," pripustil Juncker s tým, že Kiska bol podľa jeho názoru vždy veľmi dobrým a čestným prostredníkom medzi východnou a západnou Európou.

"Rád by som ocenil to, čoho dokázal," uviedol predseda Európskej komisie. So slovenským prezidentom sa vraj na úvod dnešného stretnutia pobozkal, pretože ho podľa svojich slov "miluje".

Európska komisia má so štvoricou stredoeurópskych krajín vyšehradskej skupiny dlhodobé spory napríklad v prístupe k riešeniu migračnej krízy.

Hlbšie problémy ale teraz panujú predovšetkým vo vzťahu k Maďarsku, kde vláda premiéra Viktora Orbána nedávno napríklad použila Junckerov portrét na plagáte s údajnými zámermi EÚ ohľadom migrácie, ktoré potom komisia musela bod po bode vyvracať.

S Varšavou zase EK vedie dlhodobý spor o kvalite právneho štátu v krajine. Otázku vlády práva v Poľsku a v Maďarsku napokon teraz z iniciatívy EK či europarlamentu riešia aj členské štáty Únie.

01 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 02 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 03 - Modified: 2024-04-16 12:56:32 - Feat.: - Title: Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:44