Maroš ŠefčovičTASR
StoryEditor

Šefčovič pre HN: V druhom kole pôjde o hodnoty väčšiny voličov

17.03.2019, 23:00
Niekedy je ťažšie dostať sa do finále, než zvládnuť samotný finiš, tvrdí pre HN prezidentský kandidát Maroš Šefčovič.

Spolu so Zuzanou Čaputovou ste sa prebojovali do druhého kola prezidentských volieb. Budete pokračovať v nastolenom tempe alebo v kampani niečo zmeníte?
Druhé kolo je pre mňa nový súboj, kde pôjde aj o hodnoty, ktoré zdieľa väčšina voličov. Bude to najmä v oblasti migrácie a tradičných rodinných hodnôt. Pôjde aj o to, kto a ako je pripravený nastúpiť do funkcie prezidenta a pobiť sa za svoju krajinu. Kto má sociálny program a aký ten program je. A pôjde aj o to, kto nedelí ľudí na dobrých a zlých.

S čím prichádzate vy?
Ja prichádzam so silnou ponukou, pretože v týchto najdôležitejších otázkach mám úplne jasný postoj a veľmi dôveryhodnú osobnú históriu. Mám jasný a zrozumiteľný program, zastávam jasné a zrozumiteľné hodnoty. V tom sa cítim silný a toto budem aj naďalej komunikovať ľuďom naprieč Slovenskom.

V prvom kole prezidentských volieb ste dosiahli necelých 19 percent. Mali ste nejaké interné prieskumy, ktoré naznačovali tento výsledok, alebo vás niečím prekvapil?
My sme nikdy nerobili z prieskumov modlu. Nezverejňovali sme ich a zrejme sme ich aj mali najmenej. Vedeli sme však, že máme veľkú šancu dostať sa do finále. Ako vravievam v športovom žargóne – niekedy je ťažšie dostať sa do finále, než zvládnuť samotný finiš.


Na svojom povolebnom brífingu ste povedali, že sa chcete zamerať na konzervatívnych voličov. Máte už premyslenú stratégiu, ako to docieliť?
Pre Slovensko, pre našu históriu a tradície sú rodinné hodnoty veľmi dôležité. Ja som zástancom týchto hodnôt. Pre našu krajinu je dôležitá aj bezpečnosť a v tejto oblasti som urobil veľmi veľa. Máme tu veľa bojovníkov proti migračným kvótam. Faktom však je, že ja som musel na pôde Európskej únie vybojovať boj proti kvótam a spolu s vládou sme to aj dokázali.

Ktoré témy sú ďalej pre vás dôležité?
Pre Slovensko je podľa mňa dôležité aj to, aby sme sa konečne prestali hádať a označovať za slušných a neslušných. Nie. Odmietam akceptovať, aby sme v tomto pokračovali. Nemôžeme naďalej eskalovať politický konflikt, ktorý oslabuje našu krajinu. Ľudia, ktorí povedzme zastávajú ľavicové hodnoty alebo je pre nich dôležitá tradičná rodina, predsa nemôžu byť označovaní za zlých alebo dokonca neslušných. Nie je to pravda a musíme to nahlas hovoriť.

Ako vyzerali vaše prvé hodiny po úspešnom boji o druhé kolo? Mali ste čas si trochu vydýchnuť alebo ste sa naplno pustili do práce?
Najprv som sa všetkým poďakoval, potom trpezlivo odpovedal na mnohé otázky médií a po pohári vína som šiel spať, pretože kampaň sa naozaj začína až teraz.

01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 20:55