StoryEditor

Reakcie svetových médií: Vzostup novej politickej sily na Slovensku ukazuje, ako veľmi sa pohli ľady

17.03.2019, 08:21
Prečítajte si reakcie vybraných svetových médií na výsledky prvého kola prezidentských volieb na Slovensku.

Zahraničné médiá vyzdvihujú úspech prezidentskej kandidátky a podpredsedníčky Progresívneho Slovensko Zuzany Čaputovej, ktorá postúpila spolu s eurokomisárom Marošom Šefčovičom do druhé kola prezidentských volieb. Prečítajte si reakcie vybraných svetových médií.

Ako volil váš okres? Výsledky prezidentských volieb si pozrite TU.

Právnička a protikorupčná bojovníčka Čaputová s ľahkosťou vyhrala prvé kolo prezidentských volieb na Slovensku, píše web britskej spravodajskej televízie BBC.

Proeurópska kandidátka Zuzana Čaputová zvíťazila v prvom kole prezidentských volieb, uvádza britský spravodajský portál Guardian. Denník ju spomína ako protikorupčnú bojovníčku, ktorá nemá skúsenosti s verejnou funkciou.

​Podpora ľudí pre Čaputovú odzrkadľuje frustráciu voličov s vládnucou stranou Smer, ktorá bola cieľom protivládnych protestov po vražde novinára Jána Kuciaka pred rokom, píše portál Politico, podľa ktorého sa zdá, že jej posolstvo medzi voličmi zaznelo.

Portál spomína, že Maroš Šefčovoč išiel do volebného súboja s heslom: „Naša krajina potrebuje dobrého a nestranného kandidáta.“ Šefčovič si po ohlásení kandidatúry v januári zobral neplatenú dovolenku z pozície eurokomisára pre energetiku, pripomína Politico.

Slovenská environmentálna aktivistka je o krok bližšie k tomu, aby sa stala prvou ženou v prezidentskom úrade na Slovensku, tvrdí katarský spravodajský portál Aljazeera. Pripomína, že podpredsedníčka Progresívneho Slovenska porazila Šefcoviča, ktorého podporuje Smer.

Portál spomína Čaputovej pôsobivú kampaň. Odkedy oznámila vlani v máji kandidatúru, tak zaznamenala oslnivý nárast preferencií. V kampani sa predstavila ako protikorupčná bojovníčka, ktorá sa postavila vláde, ktorej nepopularita po vražde novinára Jána Kuciaka rástla.

Vzostup Čaputovej ako novej politickej sily, je znamením toho, ako veľmi sa pohli ľady v spoločnosti po vražde Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, konštatuje Financial Times.

​Výsledok liberálnej kandidátky predstavuje zriedkavé víťazstvo liberálnych síl v strednej Európe, ktorá bola v posledných rokoch dejiskom sérií víťazstiev populistických a nacionalistických strán. Portál upozorňuje na výsledky tzv. antisystémových kandidátov, akými sú kontroverzný sudca Štefan Harabin a líder extrémistov z ĽSNS Marian Kotleba.

Napriek tomu, že Čaputová nemala žiadne skúsenosti s verejnou funkciou, získala vedúcu pozíciu pre druhé kolo, keď voliči rok po vražde novinára vyvolali masové protesty, píše Reuters.

01 - Modified: 2019-03-17 01:00:12 - Feat.: 0 - Title: Harabin zaútočil na Kotlebu: Posunul Šefčoviča do druhého kola, je to zánik štátu 02 - Modified: 2019-03-17 02:16:02 - Feat.: 0 - Title: Ako volili regióny Slovenska: Čaputová má rezervy na východe, v jednom okrese zvíťazil aj Harabin 03 - Modified: 2019-03-17 08:55:37 - Feat.: 0 - Title: Výsledky prezidentských volieb 2019: Čaputová ovládla všetky kraje, v druhom kole sa stretne so Šefčovičom
01 - Modified: 2020-04-02 14:59:54 - Feat.: - Title: Ústavný súd konečne rozhodol o Harabinových sťažnostiach. Boli zjavne neopodstatnené, tvrdí 02 - Modified: 2019-05-08 05:56:13 - Feat.: - Title: Prezidentskí kandidáti zverejnili náklady na kampaň. Kto minul najviac? 03 - Modified: 2019-05-04 09:31:53 - Feat.: - Title: Ani Čaputová, ani Mistrík. Transparency vyhodnotilo, kto mal najdrahšiu kampaň 04 - Modified: 2019-04-11 10:00:04 - Feat.: - Title: Harabin podal sťažnosť aj po druhom kole prezidentských volieb. Navrhuje ich opakovať 05 - Modified: 2019-04-07 09:57:05 - Feat.: - Title: Čaputovej zvolenie je vynikajúcou správou aj pre reputáciu Slovenska v USA, tvrdí historik z Harvardu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:17