TASR; Koláž: HN
StoryEditor

Danko kritizuje Lajčákov rezort. Opätovne zavádza občanov, tvrdí

15.03.2019, 12:56
Autor:
TASRTASRmahomaho
Ministerstvo zahraničia tvrdí, že Andrej Danko sa dopustil viacerých nepresností ohľadne návrhu dohody o obrannej spolupráci s USA.

Ministerstvo zahraničných vecí a predseda Národnej rady Andrej Danko si prostredníctvom médií vymieňajú odkazy k návrhu Dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a Spojenými štátmi. 

Rezort diplomacie tvrdí, že Danko sa v relácii televízie TA3 "Téma dňa" "dopustil, pravdepodobne z nevedomosti, viacerých nepresností ohľadne návrhu."  

​Podľa Danka ministerstvo vo svojom stanovisku opätovne zavádza občanov. "Ak by ministerstvo zverejnilo doterajšie dohody a návrhy zmlúv, ukázala by sa pravda," uviedol. 

"Budem naďalej trvať na tom, že táto bilaterálna dohoda je pre Slovensko neprijateľná,“ reagoval šéf koaličnej SNS.

Rezort Miroslava Lajčáka uviedol k Dankovým tvrdeniam v relácii svoje reakcie. Tvrdí, že spolupráca s USA nie je v rozpore so záujmami a jednotou Európskej únie. "Rovnaké alebo podobné dohody so Spojenými štátmi majú uzatvorené takmer všetky krajiny NATO." 

Podľa Danka zmluva hovorí o ozbrojených silách USA a ich prítomnosti. Rezort diplomacie to odmieta a uvádza, že prítomnosť cudzích vojsk na území Slovenska nemôže povoliť žiadna bilaterálna zmluva. "Takéto rozhodnutie je výlučne v kompetencii vlády a parlamentu," dodáva ministerstvo.

Ministerstvo reagovalo aj na slová šéfa parlamentu, aby ukázalo návrhy zmlúv. "Nemožno zverejniť žiaden návrh, nakoľko neexistuje. Existujú len pracovné verzie, ktoré sú predmetom rokovaní oboch strán. Návrh dohody bude možné zverejniť až potom, keď sa obe strany zhodnú na jej texte,"  píše rezort diplomacie vo svojom stanovisku.

V koalícii prebiehajú kvôli dohode spory

​Rezort obrany v pondelok informoval, že sa nebude ďalej zúčastňovať na rokovaniach o finančnej pomoci v rámci návrhu spomínanej dohody so Spojenými štátmi.

Jej prijatie by podľa rezortu ohrozilo suverenitu Slovenskej republiky. Argumentuje aj tým, že ponuka USA nereflektovala na operačné požiadavky Ozbrojených síl.

Rozhodnutie prekvapilo aj rezort diplomacie, ktorý v pondelok napísal, že s ním ministerstvo obrany svoje rozhodnutie nekonzultovalo.

Danko ešte cez víkend hovoril, že SNS odíde z vlády, ak bude prijatá finančná ponuka USA na rekonštrukciu vojenských letísk na Slovensku. "Slovensko má dosť svojich peňazí, nikdy žiadne iné vojská okrem cvičení na území SR byť nemôžu," zdôrazňoval Danko vo víkendovej diskusii.

01 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 04 - Modified: 2024-04-10 15:10:40 - Feat.: - Title: „Všetko je v poriadku,“ zakričal Pellegrini po rokovaní koaličnej rady. SNS vo svojom postoji otočila 05 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 21:11