StoryEditor

Bašternák už je vo väzení, prihlásil sa sám

15.03.2019, 07:09
Autor:
redredTASRTASR
Ladislav Bašternák by si mal trest odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Podnikateľ Ladislav Bašternák, ktorého vo štvrtok 14. marca trojčlenný senát Krajského súdu v Bratislave právoplatne odsúdil v kauze neodvedenia dane a poistného na päťročný trest odňatia slobody, nastúpil do väzby. Informovala o tom polícia na svojom oficiálnom facebookovom účte.

"Osoba právoplatne odsúdená na trest odňatia slobody vo výške 5 rokov sa dnes v doobedňajších hodinách dostavila do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave," píše polícia.

Bašternák v bratislavskom Ústave na výkon trestu odňatia slobody a v Ústave na výkon väzby absolvuje viacero zdravotných prehliadok, vrátane psychologických testov a iných náležitostí a až potom o niekoľko dní, možno aj týždeň sa rozhodne, do akého ústavu zo 17 slovenských väzníc ho premiestnia.

"Po prijatí do výkonu trestu musí byť odsúdený oboznámený s právami a povinnosťami. O tom, do ktorého ústavu odsúdeného následne umiestnia, rozhoduje generálne riaditeľstvo zboru podľa stupňa stráženia, dĺžky trestu, závažnosti trestnej činnosti, veku, zdravotného stavu, vzdelania, kvalifikácie a psychologického vyšetrenia osobnosti," spresnil v piatok pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

Minimálny stupeň stráženia

​V piatok mal byť zo súdu na Obvodné oddelenie Policajného zboru Staré mesto doručený zo súdu príkaz na dodanie odsúdeného do výkonu trestu odňatia slobody. Súd vydal príkaz už vo štvrtok.

Bašternák by si mal trest odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Tam sú napríklad odsúdení ubytovaní v izbách, nie celách, návštevy sa vykonávajú priamym kontaktom, ubytovne odsúdených od budíčka do večierky sa neuzamykajú, priblížil Baláž.

Odsúdení majú povolený pohyb vo vymedzených priestoroch ústavu, zaraďujú sa do práce na pracoviskách mimo ústavu, odsúdeným v súvislosti s plnením pracovných úloh pre potreby ústavu možno povoliť voľný pohyb aj mimo ústavu. 

O prepustenie môže požiadať po polovici trestu

Bašternák môže požiadať o podmienečné prepustenie už po odpykaní polovice trestu, kedy by po rozhodnutí súdu a odporučení riaditeľa ústavu a splnení ďalších podmienok nasledovala obligatórne nariadená kontrola technickými prostriedkami.

Vo štvrtok si Bašternák verdikt súdu v Bratislave nevypočul, keďže sa na verejné zasadnutie nedostavil. Zastupoval ho v neprítomnosti jeho obhajca Peter Filip, ktorý uviedol, že jeho klient nie je v zahraničí, ale na Slovensku v Bratislave a je vyrozumený s tým, že mu neostáva nič iné, ako nastúpiť do väzenia.

01 - Modified: 2024-04-12 11:56:53 - Feat.: - Title: Krajský súd v Bratislave odobril obnovu konania v prípade prepadnutia majetku Bašternáka 02 - Modified: 2024-04-11 07:48:54 - Feat.: - Title: Otvorili súdny proces s Ladislavom Bašternákom v kauze Bonaparte. Na tretí pokus 03 - Modified: 2024-02-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Koniec singapurského sna. Tamojšie úrady riešia obrovskú kauzu prania špinavých peňazí 04 - Modified: 2024-01-12 12:58:54 - Feat.: - Title: Bašternák dostal od súdu pokutu 1000 eur. Kauza Bonaparte? Je to ako proces s Majským, tvrdí Šanta 05 - Modified: 2024-01-12 09:58:53 - Feat.: - Title: Proces v kauze Bonaparte neotvorili ani na druhý pokus, Bašternák sa na súd nedostavil
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:50