TASR - Martin Baumann
StoryEditor

Talianska stopa a nové zločiny. Kam sa posunulo vyšetrovanie vraždy Kuciaka?

14.03.2019, 13:47
Prokurátori poukázali na viaceré štatistiky, ktoré mali poodhaliť prácu vyšetrovacieho tímu.

Takmer tisíc dôkazov, 15-tisíc strán spisu a stovky svedkov. Aj to sú informácie, ktoré priniesli dozorujúci prokurátori vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Tí rok po vražde predstúpili pred verejnosť, aby zhrnuli aktuálny stav vyšetrovania.

Záznam z tlačovej konferencie si môžete pozrieť tu:

Počas hodinu trvajúcej tlačovej konferencie predniesli viaceré skutočnosti, ktoré sa počas vyšetrovania podarilo zistiť. Tou najzásadnejšou je obvinenie Mariana Kočnera ako objednávateľa vraždy, ktoré bolo vznesené 8. marca. Prokurátori potvrdili, že dôvodom vraždy bola Kuciakova novinárska činnosť. 

Zaujímavé sú však aj ďalšie fakty. Prokurátori poukázali na viaceré štatistiky, ktoré mali poodhaliť prácu vyšetrovacieho tímu. Doteraz bolo vykonaných osem výsluchov obvinených, ďalších šesť výsluchov poškodených, vypočuli 17 podozrivých, 225 svedkov.

Obrovské množstvo dát

Bola vykonaná jedna konfrontácia, dve rekognície, dva vyšetrovacie pokusy, jedna previerka výpovede na mieste, 41 prehliadok tela, 34 prehliadok iných priestorov alebo pozemkov.

Rovnako tak vyšetrovatelia vykonali 53 domových prehliadok, 12 ohliadok miest vrátane miesta činu a v rámci právnej pomoci bolo vyžiadaných 33 úkonov, okrem tých úkonov, ktoré boli realizované v rámci spoločného vyšetrovacieho tímu s Talianskom. 

V rámci akcie News I a II bolo zaistených 798 stôp vrátane dátových úložných zariadení ako sú počítače, USB kľúče, či hard disky. V rámci vyšetrovania boli zaistené a analyzované dáta od mobilných operátorov v objeme 324 Gb, 35,5 Tb dát z bezpečnostných kamier a celkovo bolo zaistených 50 Tb dát. 

Vyšetrovací spis, ktorý obsahuje všetky tieto údaje obsahuje viac ako 15-tisíc strán. 

Prišli na ďalšie trestné činy

Prokurátor potvrdzuje, že k vražde došlo 21. februára 2018, ako aj informácie o štyroch obvinených. Tým v pondelok navrhli predĺžiť väzbu, o ktorej bude rozhodovať súd. Návrh je na predĺženie o sedem mesiacov, čo je maximálna možná lehota. Obvinení celkovo nemôžu zostať vo väzbe dlhšie ako 25 mesiacov. 

Prokurátori pri tejto príležitosti informovali aj o ďalších trestných skutkoch, ktoré sa im podarilo odhaliť pri vyšetrovaní vraždy. Tie podľa vlastných slov postupujú príslušným orgánom na samostatné konania. 

Je medzi nimi aj sledovanie novinárov či protiprávne konanie policajtov. Konkrétne číslo prokurátori špecifikovať nechceli, je to podľa nich však v desiatkach. 

Talianska stopa

Prokurátori sa na tlačovej konferencii vyjadrili aj k tzv. talianskej stope. Tá súvisela s Kuciakovym posledným článkom, ktorý sa venoval prepojeniu vládnych špičiek na taliansku mafiu 'Ndrangheta. Pri tejto príležitosti vznikol aj spoločný slovensko-taliansky vyšetrovací tím

Taliansku stopu môžu podľa prokurátorov vylúčiť. "Taliani sa na vražde nepodieľali," povedal. Podľa prokuratúry teda nie je nevyhnutne potrebné, aby sa pokračovalo v spoločnom vyšetrovaní s Talianskom. Prokurátori pripomenuli, že spoločný tím vznikol čisto za účelom vyšetrovania vraždy a nie iných trestných činov. 

Pozícia Petra Tótha

Diskutovanou je aj úloha bývalého príslušníka SIS a Kočnerovho spolupracovníka Petra Tótha v príprave vraždy Jána Kuciaka. Ten v pozícii utajeného svedka hovoril o tom, ako na Kočnerov pokyn sledoval novinárov vrátane Kuciaka. 

Prokurátori však konkrétne detaily o Tóthových výpovediach ani o jeho motivácii hovoriť nechceli. Nevylúčili však, že jeho výpoveď prispela k vzneseniu obvinenia voči Kočnerovi. 

"Bez výpovede tzv. utajeného svedka (Petra Tótha) sa môžeme len domnievať, čo by bolo. Jeho výpoveď bola zohľadnená pri vznesení obvinenia," povedal prokurátor.

Vo veci sledovania novinárov je však podľa prokuratúry vedené ako samostatné trestné konanie. Nevyšetruje sa to však spoločne s vraždou Jána Kuciaka, pretože to s vraždou nemá bezprostredný súvis. Podľa prokuratúra tam bude v krátkom čase výsledok.

Ďalšie informácie

Prokurátori sa vyjadrili aj k ďalším veciam v súvislosti s vyšetrovaním vraždy. Povedali napríklad, že majú detaily o vražednej zbrani. "Vieme, akým spôsobom a kto zabezpečil strelnú zbraň aj strelivo. Strelnú zbraň v súčasnosti nemáme, máme však dôkazy, ktoré jasné ukazujú o akú zbraň išlo ako aj o aké strelivo išlo. Zbraň aj strelivo boli upravované," povedal prokurátor.

Zároveň potvrdili nedávno medializovaný zásah pri Kolárove, ktorý mal súvisieť práve s vyšetrovaním vraždy. Polícia vtedy mala vyrezať strom, na ktorom si údajne útočníci cvičili streľbu. "Tento úkon bol vykonaný," povedal prokurátor, nechcel však potvrdiť okolnosti a ani ďalšie zistenia. 

01 - Modified: 2024-02-24 12:56:53 - Feat.: - Title: Premiér verí, že polícia vyšetrí všetky varianty pri vražde novinára. Opozícia ju zneužíva, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-02-21 17:56:40 - Feat.: - Title: "Nemôžeme vzdať tento boj." Pamiatku Kuciaka a Kušnírovej si pripomenuli aj v zahraničí 03 - Modified: 2024-02-21 15:39:59 - Feat.: - Title: Slováci v Bruseli si uctili pamiatku Jána Kuciaka a protestovali proti vláde 04 - Modified: 2024-02-21 12:00:25 - Feat.: - Title: FOTO Čaputová si uctila pamiatku Kuciaka a Kušnírovej. Od vraždy uplynulo šesť rokov, stále počujeme vyhrážky novinárom 05 - Modified: 2024-02-21 09:25:10 - Feat.: - Title: Šéfka europarlamentu pripomenula šieste výročie vraždy Kuciaka a Kušnírovej
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 23:37