StoryEditor

Bašternák ide do väzenia. Na byt, v ktorom býva Fico, môže siahnuť súd

14.03.2019, 07:34
Autor:
klklTASRTASR
Bašternák sa na pojednávanie nedostavil, podľa jeho obhajcu je na Slovensku.

Odvolací Krajský súd rozhodol v kauze Bašternák. Súd podnikateľa Ladislava Bašternáka odsúdil na päť rokov väzenia vo väzbe s minimálnym stupňom stráženia. Bašternák zároveň dostal zákaz podnikania na päť rokov. 

Bašternákovi zároveň z rozhodnutia súdu prepadol majetok v prospech štátu. To, či sa to týka aj bytu, v ktorom býva Robert Fico nevedel povedať ani dozorový prokurátor, ani Bašternákov advokát. "Neviem odpovedať na majetkové pomery," povedal stroho obhajca Peter Filip. 

Bývalá redaktorka týždenník Trend Xénia Makarová však na Facebooku píše, že byt v komplexe Bonaparte je jeden z posledných, ktoré Bašternák nepresunul na svojich blízkych. Makarová v minulosti napísala viacero článkov o Bašternákových podvodoch.

Podnikateľov advokát rozsudok komentoval stroho. "Súd vyhlásil rozsudok, vec je právoplatná a mne neostáva iné ako tento fakt rešpektovať," povedal. Priznal však, že  s takýmto výsledkom nepočítal. "Myslel som, že to rozhodnutie bude iné," priznal Filip.

"Krajský súd v Bratislave nariadi výkon trestu odňatia slobody a vydá príkaz na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody. Vydaný príkaz bude zajtrajšou poštou expedovaný oddeleniu Policajného zboru SR v mieste trvalého bydliska odsúdeného," povedal po rozsudku hovorca súdu Pavol Adamčiak.

Bašternák neprišiel

Podnikateľ sa na štvrtkové odvolacie konanie - verejné zasadnutie nedostavil a dal súhlas Filipovi na pojednávanie v jeho neprítomnosti. Bašternák požiadal o pojednávanie v neprítomnosti zo závažných rodinných dôvodov.

Obhajca Filip pred vstupom do súdnej miestnosti novinárov informoval, že jeho klient nie je v zahraničí, nachádza sa na Slovensku, konkrétne v Bratislave.  Filip po rozsudku dodal, že Bašternák určite nastúpi na výkon trestu. "Určite áno, inú možnosť nemá," povedal novinárom. Nevylúčil však, že využijú mimoriadne opravné prostriedky. 

Neoprávnené vratky

Bašternák je vinný zo spáchania zločinu neodvedenia dane a poistného, za čo dostal nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Previnil sa uplatnením neoprávnenej vratky DPH voči svojej spoločnosti BL 202 vo výške takmer dva milióny eur.

Takýto rozsudok si vypočul 7. novembra minulého roku na Okresnom súde Bratislava II po tom, ako svoju vinu priznal a skutok oľutoval. Obžalovaný zároveň dostal zákaz päť rokov podnikať.

Obhajca Filip sa hneď po vynesení verdiktu voči rozsudku odvolal, následne sa písomne odvolal aj prokurátor. Sadzba za zločin neodvedenia dane a poistného je sedem až 12 rokov. Súd však v prípade Ladislava B. zohľadnil poľahčujúce okolnosti, ako čistý register trestov, priznanie sa ku skutku, jeho oľutovanie a uhradenie škody.

Bašternák uznal vinu

Prokurátor ešte pri prednesení obžaloby povedal, že cieľom prevodov 12 bytov bolo len vylákanie daňovej výhody. Výsledkom bol vykázaný nadmerný odpočet DPH vo výške takmer dva milióny eur. Okrem nepodmienečného trestu žiadal aj prepadnutie Bašternákovho majetku.

Obhajca Filip sa v rámci záverečnej reči s návrhom trestu nestotožnil. "V otázke rozhodovania o vine je právna situácia mimoriadne jednoduchá, keďže môj klient vyhlásil, že je vinný. Nielenže to vyhlásil, ale v zákonom stanovenej lehote uhradil predmetnú sumu. Vzhľadom na skutočnosť, že môj klient 10. januára 2018 uhradil 1,7 milióna eur, navrhujem ho oslobodiť spod obžaloby, lebo trestnosť činu zanikla. Navrhujem aj alternatívny návrh, a to trest odňatia slobody s podmienečným odkladom jeho výkonu," povedal v novembri Filip.

Za prekvapujúci označil návrh na prepadnutie majetku. Filip povedal, že zastupoval množstvo klientov v rovnakých trestných veciach, ale prepadnutie majetku sa žiada len pri Bašternákovi.

Ten sa vyjadrovať pred médiami nechcel, neodpovedal na žiadnu otázku. Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) koncom marca 2018 informoval, že prokurátor neakceptoval Bašternákov návrh na zastavenie trestného stíhania z dôvodu účinnej ľútosti a na podnikateľa podal obžalobu pre trestný čin neodvedenia dane a poistného.

01 - Modified: 2022-05-02 16:35:51 - Feat.: - Title: Skadzi paru zoberem? Obvinený advokát Marek Para bude stíhaný vo väzbe a internet explodoval vtipmi 02 - Modified: 2022-04-29 10:53:57 - Feat.: - Title: Maliar, amatérsky psychológ či rozprávač: Čo robili najznámejší sérioví vrahovia vo väzení? 03 - Modified: 2022-04-21 09:03:18 - Feat.: - Title: Monštrum na slobode? Súd kývol na premiestnenie Fritzla, umožní mu požiadať o prepustenie 04 - Modified: 2022-04-19 09:40:38 - Feat.: - Title: Astronomickú sumu mali Humenčania ukrytú v dome. Zlodejovi hrozí 15 rokov väzenia 05 - Modified: 2022-04-12 09:33:53 - Feat.: - Title: Putina podrazili skorumpovaní velitelia, skončili za mrežami. Kde sú milióny rubľov?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. apríl 2024 13:01