StoryEditor

Trnka, Čižnár a Fico. Trojica, ktorá mala spoločne na Úrade vlády počúvať nahrávku Gorily

13.03.2019, 13:12
Autor:
klkl
Fakt, že nahrávku Trnka púšťal Čižnárovi, priznal na tlačovej konferencii samotný generálny prokurátor. 

Dobroslav Trnka, v tom čase vo funkcii Generálneho prokurátora, mal na tajnom stretnutí na Úrade vlády v roku 2008 púšťať nahrávky z Gorily dnešnému Generálnemu prokurátorovi, vtedy bratislavskému krajskému prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi, a šéfovi Smeru Robertovi Ficovi. Ten bol v tom čase premiérom. Informujú o tom Aktuality.sk 

Podľa spravodajského portálu mal na totmto stretnutí, iniciovanom Čižnárom, púšťať Trnka časť nahrávky, ktorá hovorí o Františkovi Határovi. Ten bol dlhé roky Ficovým osobným tajomníkom.

Fico mal podľa Aktualít oboch prokurátorov z návštevy vyhodiť. Jeho vzťahy s Trnkom boli odvtedy napäté. 

Čižnár vypovedal

O stretnutí mal vyšetrovateľov informovať na výsluchu samotný Čižnár. „Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vypovedal v predmetnej veci dňa 14. februára 2019. Vzhľadom na prebiehajúce konanie a neverejný charakter prípravného konania, nebude obsah výpovede bližšie špecifikovať. Ako orgán činný v trestnom konaní má povinnosť dodržiavať Trestný zákon a nepodieľať sa na úniku informácií zo „živej veci“, a tak mariť priebeh vyšetrovania,“ povedala pre Aktuality.sk hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová. 

Fakt, že nahrávku Trnka púšťal Čižnárovi, priznal na tlačovej konferencii samotný generálny prokurátor.  Čižnár tvrdí, že v tej dobe nevedel, o akú vec ide a nahrávku nepočul celú.

Čižnár sa mal Trnku spýtať, načo mu to púšťa. Dostal odpoveď, že sú tam aj ďalšie veci. Na otázky novinárov, prečo neinformoval políciu, odvetil, že vtedy nevedel, o čo ide. "Pán Trnka bol generálny prokurátor. Disponoval tým, čím disponoval. Bolo povinnosťou pána Trnku, ak vedel, že to bola Gorila, to niekam posunúť," vyhlásil. Doplnil, že Trnka s nahrávkou chodil na viaceré miesta.

Sponzorské dary pre Smer

Határ v nahrávke hovorí o sponzorskom dare pre Smer. v minulosti poprel informácie z údajného spisu Gorila, že v roku 2006 navštevoval konšpiračný byt. Spis zverejnil anonym v decembri 2011.

Jeho obsah vyvolal vlnu nevôle, ktorá sa prejavila vo forme protestov a kritiky voči osobám a finančnej skupine spomínanej na stránkach dokumentu. Orgány činné v trestnom konaní v minulosti informovali, že zadovážené dôkazy napriek svojmu rozsahu zatiaľ neumožňujú vyšetrovateľom, aby vzniesli obvinenie voči konkrétnej osobe.

O stanovisko sme požiadali aj stranu Smer. 

01 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 02 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 05 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:09