StoryEditor

Vízia 2025: Dovoz ľudí z Ukrajiny

12.12.2006, 23:00
Zamestnávatelia zúfalo hľadajú ľudí. Západnú časť Slovenska už nestíhajú "zásobovať" tí, čo sa za prácou presťahovali z východnej časti republiky. Fikcia? Nie -- naznačuje to prognóza vývoja pracovného trhu.

Zamestnávatelia zúfalo hľadajú ľudí. Západnú časť Slovenska už nestíhajú "zásobovať" tí, čo sa za prácou presťahovali z východnej časti republiky. Fikcia? Nie - tento trend naznačuje prognóza vývoja pracovného trhu, ako môže vyzerať o dvadsať rokov. Prognózu vypracovali odborníci Štatistického úradu a Výskumného demografického centra. Už dnes firmám chýbajú kvalifikovaní odborníci pre automobilový priemysel, informačné technológie či stavebníctvo. Experti navrhujú riešenie - otvorenie pracovného trhu pre ľudí zo zahraničia (najmä z Ukrajiny a Rumunska) a zvýšenie pôrodnosti aj vďaka aktívnej rodinnej politike.
Onedlho sa zrýchli starnutie obyvateľstva a po silných populačných ročníkoch nastúpi počtom "chudobnejšia" generácia. Ak by súčasný trend pôrodnosti, predlžovania života a slabého prisťahovalectva pretrvával, Slovensko by o tristo rokov vymrelo.

01 - Modified: 2003-04-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: "Barca" vylúčená z európskych súťaží?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 12:54