StoryEditor

Kiskova rázna reakcia: Máme rozbité cesty a školy. Je preto absurdné, že odmietame peniaze od USA

12.03.2019, 13:19
Autor:
lmlmklkl
Slovenské ministerstvo obrany v pondelok ukončilo rokovania s Američanmi o investícii do Ozbrojených síl. Američania nám na opravu letísku ponúkli 105 miliónov.

Prezident Andrej Kiska vo svojom vyhlásení kritizoval odmietnutie pomoci americkej vlády našim Ozbrojeným silám.

Kisku mrzí, že predstavitelia vlády a premiér v Európe a vo svete hovoria o dôležitosti nášho členstva v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii, ale potom na domácej pôde podľa prezidenta počúvame názory, že naše členstvo v Severoatlantickej aliancii ako keby obmedzovalo našu suverenitu.

"Je to nepochopiteľné"

"Slovensko má dlhodobo obrovský investičný dlh z pohľadu investícií do armády, či už je to technika, budovy, letiská... Pre mňa je nepochopiteľné, ak náš spojenec ponúka finančnú pomoc a my ju odmietame. Samozrejme, je na vyjednávacej schopnosti ministerstva obrany, za akých podmienok a čo všetko musí zmluva obsahovať," píše v stanovisku Kiska.

Prezident Kiska poukazuje, že smutné je to najmä v situácii, keď sú na Slovensku rozbité cesty, nemocnice, školy a do toho musíme investovať naše peniaze.

Odmietanie finančnej pomoci v takejto situácii pokladám za absurdné. Americká vláda nám ponúka 105 miliónov eur na opravu vojenských letísk. Slovenská vláda a ministerstvo obrany pritom nedávno rozhodli, že nakúpime 14 stíhačiek F16 v hodnote 1,6 miliardy eur," doplnil Kiska.

Hrozby z Ruska

Kiska o obrane hovoril aj na dnešných oslavách 20. výročia vstupu Českej republiky, Poľska a Maďarska do NATO.

"Dôveru občanov nedosiahneme tým, že budeme spochybňovať naše členstvo v NATO alebo EÚ. Že budeme relativizovať alebo zľahčovať naše ohrozenia. Že budeme tvrdiť, že hrozby z nelegálneho či agresívneho konania Ruska neexistujú. Že budeme tvrdiť, že hrozby z nelegálneho či agresívneho konania Ruska neexistujú. Alebo že sa budeme tváriť, že propaganda, zneužívanie informácií a dezinformácie sú výmyslom, či paranojou a nemajú na našich občanov vplyv.," 

Gajdošov rezort ukončil rokovania

Slovenské ministerstvo obrany v pondelok  ukončilo rokovania s Američanmi o investícii do našej obrany.

Rezort obrany argumentuje, že prijatie tejto investície spolu s ďalšími podmienkami, ktoré s ňou súvisa, by bolo zásahom do suverenity Slovenska. 

"Rezort obrany považuje za ohrozenie, resp. obmedzenie suverenity Slovenskej republiky akékoľvek vytvorenie právnych podmienok pre pôsobenie cudzích ozbrojených síl na území Slovenska na neurčitý čas," píše rezort v stanovisku. 

01 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 02 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 03 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 04 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 05 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:44