Tibor GašparTASR
StoryEditor

Gašpar prehovoril o lustrovaní Kuciaka. Súviselo to s kauzou Rybanič, tvrdí

04.03.2019, 11:30
Autor:
klkl
Podľa bývalého šéfa polície mali byť v rovnakej súvislosti lustrovaní aj ďalší novinári.

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar vypovedal na NAKA v prípade lustrovania zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Informáciu priniesol spravodajský portál televízie Joj.

"Môžem potvrdiť, že som bol vypovedať k nepravdivým tvrdeniam vtedajšieho podriadeného," potvrdil televízii bývalý šéf polície. 

Lustrovali aj ďalších

Gašpar následne uviedol aj dôvody, pre ktoré mal byť Kuciak lustrovaný. Ako uviedol, malo to súvisieť s kauzou Rybanič. Okrem Kuciaka mali byť lustrovaní aj ďalší novinári. "Možno, určite nie viac ako dvadsať," povedal bývalý šéf polície.

"To, že bolo toľko novinárov lustrovaných finančnou jednotkou pod vedením riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka, viem od novembra minulého roka. Keďže to bolo na vyžiadanie vyšetrovania, išlo o zákonnú lustráciu," vysvetľoval Gašpar. 

Kuciaka lustroval bývalý šéf finančnej spravodajskej jednotky NAKA Pavol Vorobjov. Ten v úradnom zázname tvrdil, že konal na príkaz nadriadeného. Túto informáciu potvrdila aj ministerka vnútra Denisa Saková. 

Vorobjov skončil 

Vorbjov tvrdil, že Kuciaka lustroval na príkaz vtedajšieho šéfa polície, ktorým bol Tibor Gašpar. Ten však tieto tvrdenia odmietol.  Gašpar pre RTVS potvrdil, že bol vypovedať práve v súvislosti s tvrdeniami Vorbojova. Pred vyšetrovateľom mal stráviť viac ako hodinu.

Vo funkcii v NAKA Vorobjov skončil k 1. marcu 2019. 

"Po dohode s prezidentom Policajného zboru požiadal Pavol Vorobjov o preloženie na inú policajnú zložku k 1. marcu 2019,"uviedol pre portál hovorca. Vorobjov pôsobil na poste šéfa finančnej spravodajskej jednotky NAKA od septembra 2017.

Kauza Rybanič

Filip Rybanič ako asistent poslanca SaS Jozefa Rajtára pracoval v Tatrabanke a mal si pozrieť účty ministra vnútra Roberta Kaliňáka a bývalého ministra dopravy Jána Počiatka. Išlo o kauzu okolo kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka. Rybanič mal v účtoch objaviť prevody platieb firmám, ktoré boli prepojené na Bašternáka.

Okresný súd Bratislava V uznal v septembri minulého roka Rybaniča vinným zo zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

Rybaničovi vymeral trojročný trest s päťročným odkladom a skúšobnou lehotou. Má sa tiež verejne ospravedlniť exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) a nemôže päť rokov pracovať v inštitúciách, kde sa oboznamuje s bankovým tajomstvom. Rozsudok nie je právoplatný, Rybanič sa odvolal.

01 - Modified: 2024-02-24 12:56:53 - Feat.: - Title: Premiér verí, že polícia vyšetrí všetky varianty pri vražde novinára. Opozícia ju zneužíva, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-02-21 17:56:40 - Feat.: - Title: "Nemôžeme vzdať tento boj." Pamiatku Kuciaka a Kušnírovej si pripomenuli aj v zahraničí 03 - Modified: 2024-02-21 15:39:59 - Feat.: - Title: Slováci v Bruseli si uctili pamiatku Jána Kuciaka a protestovali proti vláde 04 - Modified: 2024-02-21 12:00:25 - Feat.: - Title: FOTO Čaputová si uctila pamiatku Kuciaka a Kušnírovej. Od vraždy uplynulo šesť rokov, stále počujeme vyhrážky novinárom 05 - Modified: 2024-02-21 09:25:10 - Feat.: - Title: Šéfka europarlamentu pripomenula šieste výročie vraždy Kuciaka a Kušnírovej
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:19