Archív HN
StoryEditor

Tóth: Nevidel som do hlavy Kočnera, netušil som, že so Zsuzsovou pripravujú vraždu Kuciaka

04.03.2019, 06:56
Autor:
mahomaho
Peter Tóth už nie je utajovaný svedok, na polícii svedčí pod vlastným menom.

Bývalý novinár a niekdajší príslušník SIS Peter Tóth vypovedá na polícii v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pod svojím menom. Zmenil tak pozíciu z utajovaného svedka. 

„Rozhodol som sa tak okrem iného aj preto, aby som uľahčil situáciu orgánom činným v trestnom konaní, pretože výpoveď svedka pod svojou identitou má predsa len väčšiu váhu v trestnom konaní a ja chcem, aby boli vrahovia Jána Kuciaka potrestaní,“ uviedol Tóth. Ako prvý o tom informoval Denník N. 

"Moja rodina sa musí ukrývať nielen pred vrahmi a ich možnými spolupracovníkmi, ktorí sú ešte stále na slobode, ale aj pred slovenskými mafiánmi, ktorí chcú z tejto tragickej udalosti vyťažiť čo najviac," hovorí Tóth vo videu zverejnenom na sociálnej sieti.

Tóth tvrdí, že išiel vypovedať preto, aby vražda nezostala nepotrestaná. "Keby som si chcel veľmi uľahčiť život, mohol som dôkazy hodiť do Dunaja alebo ich spáliť," vyhlásil.

Tóth tvrdí, že o príprave vraždy nevedel

Exšéf kontrarozviedky SIS sa vyjadril aj k sledovaniu novinárov, na ktorom sa mal podieľať. Podľa jeho slov sa sledovanie uskutočnilo na prelome septembra a októbra minulého roka. „To, čo sa vydáva za sledovanie novinárov, bolo paparazzovanie. Sprostredkoval som túto činnosť a požiadal som o to svojho známeho. Novinári musia zniesť paparazzovanie. To takzvané paparazzovanie, robí sa z toho príliš veľká veda, ale to nie je podstatný dôkaz v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka. Oveľa podstatnejší dôkaz je zmena správania sa Zsuzsovej po zadržaní partie okolo obvineného Andruskóa a spol. Zuzsová v osudnú stredu začala zisťovať, či Kočner už v tejto veci nespolupracuje s políciou. Vtedy sa stala v mojich očiach podozrivou a komunikáciu s ňou som odstúpil orgánom činným v trestnom konaní,“ hovorí Tóth.

Bývalý novinár zároveň tvrdí, že o príprave vraždy Kuciaka nevedel. "Keby som vedel o príprave vraždy Jána Kuciaka, tak Ján Kuciak aj Martina Kušnírová dnes ešte žijú. Nevidel som do hlavy Mariana Kočnera, nevedel som, že so Zsuzsovou pripravujú tento strašný čin," dodal. 

Od Bödöra je len krôčik k Ficovi, hovorí Tóth 

Podľa Tótha vynášal Kočnerovi informácie z polície Norbert Bödör. "Všetci vedia, že Kočner bol priateľ s Bödörom. Od Bödöra je len krôčik k predsedovi Smeru Robertovi Ficovi, preto má Norbert Bödör eminentný záujem, aby pomáhal Marianovi Kočnerovi." 

​Kočnerov blízky priateľ Tóth mal podľa výpovedí a medializovaných informácií aj spolu s bývalým eštebákom Miroslavom Kriakom sledovať novinárov. Údajne malo ísť o akciu odobrenú Marianom Kočnerom a na zozname sledovaných mal byť aj Ján Kuciak či ďalší zástupcovia médií.

Kočner si Tótha najal s tým, že chce pripraviť diskreditačnú kampaň na novinárov. Za sledovanie mal Tóth od Kočnera dostávať tisíce eur.

Po zadržaní podozrivých z vraždy Kuciaka sa mal Tóth podľa Denníka N sám prihlásiť na polícii, že chce vypovedať v tomto prípade.

Samotný Tóth však vtedy tieto informácie poprel. "Denník N používa jazyk 50-tych rokov a klame. Neviem, čo je vo vyšetrovacom spise, ale výpoveď s mojím menom a mojím podpisom v ňom určite nie je," uviedol Tóth v októbri pre HN.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 04 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba 05 - Modified: 2024-02-21 12:11:47 - Feat.: - Title: Nezabúdam na smrť Jána a Martiny. Čaputová si uctila pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho snúbenice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 20:09