TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Kiska reaguje na Pellegriniho kritiku: Rád by som chválil, keby bolo za čo

03.03.2019, 16:59
Autor:
chocho
Premiér a prezident sa dostali do výmeny názorov kvôli šíreniu dobrého mena Slovenska v zahraničí.

Nie vždy je jednoduché šíriť dobré meno Slovenska, tvrdí prezident Andrej Kiska s poukázaním na kauzy spájané so stranou Smer, ktoré rezonovali aj v zahraniční. Kiska tak reaguje na slová premiéra a podpredsedu Smeru Petra Pellegriniho, že nešíril dobré meno Slovenska v zahraničí, ktoré zazneli v relácii TA3 V politike.

Prezident sa vyjadril, že mnohokrát čelil otázkam predstaviteľov iných štátov na výroky predsedu Smeru Roberta Fica v čase, keď bol ešte predsedom vlády.

Mal by robiť viac

"Žiaľ, aj dnes sa ťažko šíri dobré meno Slovenska v situácii, keď talianske noviny priniesli informáciu o telefonáte straníckeho šéfa pána Pellegriniho s mafiánom. Alebo keď nemecký súd konštatoval, že slovenské vládne lietadlo bolo použité na únos," reaguje Kiska.

Najlepší spôsob, ako ochrániť povesť Slovenska, je podľa prezidenta vyšetriť tieto kauzy. "Aby ľudia na Slovensku neboli odkázaní na talianskych prokurátorov a nemecké súdy. Toto je úloha, za ktorú je zodpovedný aj pán premiér Pellegrini," dopĺňa.

Kiska tvrdí, že by uvítal, keby Pellegrini spravil viac pre to, aby polícia a prokuratúra mohli robiť svoju prácu.

"Rozsudok nemeckého súdu napríklad nepochybuje o tom, že vietnamská delegácia využila slovenský vládny špeciál na únos. Ale slovenské orgány činné v trestnom konaní sa naopak dlho tvárili, že sa nič nestalo," uvádza.

Hlava štátu očakáva, že sa to zmení a predseda vlády využije svoju funkciu na odstránenie všetkých prekážok. Zároveň pripomenul aj podozrenia z pôsobenia mafie na východnom Slovensku pričom tvrdí, že vláda Smeru voči nej nezakročila.

Tým podľa Kisku Pellegrini pomôže dobrému menu Slovenska viac, než kritizovaním jeho osoby, že ho málo chváli. "Rád by som, keby bolo za čo," dodal prezident.

Máme korektné vzťahy, tvrdí premiér

Pellegrini kritizoval Kisku, pretože podľa neho neprispieva k šíreniu dobrého mena Slovenska v zahraničí. Negatívne vníma jeho kritický prístup k situácii na Slovensku. Napriek tomu tvrdí, že s Kiskom má korektné vzťahy, no chýba mu tandemové riešenie projektov a spolupráca na konkrétnych opatreniach.

Na margo údajného telefonátu Fica s Vadalom povedal, že nemá dôvod predsedovi strany neveriť. Reagoval tým, že dôkazy by mali predložiť aj novinári, ktorí o telefonáte informovali. "Iný dôkaz na stole nemám," povedal.

01 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 02 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 05 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:56