StoryEditor

Kauza Simon vrcholí, do hry sa dostala aj tajná služba

06.11.2005, 23:00
O podozreniach z angažovanosti SIS v prípade ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona nehovorí už len predseda SMK Béla Bugár. Predseda parlamentného výboru na kontrolu tajnej služby Viliam Soboňa (ĽS-HZDS) v Rádiu Expres povedal, že existuje zápis o monitorovaní ministra pôdohospodárstva.

O podozreniach z angažovanosti SIS v prípade ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona nehovorí už len predseda SMK Béla Bugár. Predseda parlamentného výboru na kontrolu tajnej služby Viliam Soboňa (ĽS-HZDS) v Rádiu Expres povedal, že existuje zápis o monitorovaní ministra pôdohospodárstva. Tajná služba to odmieta. "Minister Simon nebol predmetom odpočúvania ani sledovania," uviedol hovorca SIS Vladimír Šimko. Šéf maďarskej koalície už avizoval, že indície o úlohe tajnej služby pri diskreditácii Simona si preveria po vlastnej linke. Poslanec NR SR Iván Farkas (SMK) zatiaľ nevie, v akom štádiu sa toto vyšetrovanie nachádza. Napriek tomu sa Bugárovými podozreniami bude zaoberať Výbor NR SR pre kontrolu SIS ešte tento týždeň.
Obvinenia pribúdajú
Politické ataky na ministra sa začínajú stupňovať. Smer-SD spolu s HZD už Simona vyzvali, aby do piatka odstúpil. Problém nemajú iba s dotáciami pre Simonovu firmu Agrotrade Padarovce, ale aj s faktom, že minister vyzval svojich podriadených, aby s ním konzultovali spoluprácu s políciou a SIS (tí preverujú údajnú korupciu pri udeľovaní dotácií na rezorte). Zatiaľ čo Simon považuje konzultácie na ministerstve za legitímne, pre Smer-SD je to ďalší dôvod na jeho odchod z funkcie. Ak minister neodíde sám, sociálni demokrati predložia do NR SR návrh na odvolanie nominanta SMK z funkcie. "V piatok začneme zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze a rokovať s partnermi z opozície," informoval podpredseda Smeru-SD Dušan Čaplovič.
Sporný prevod podielu
Otázkou zostáva postoj ĽS-HZDS, podpredseda strany Milan Urbáni však naznačil pre HN, že pravdepodobne podporia Simonov pád. Dôležitú úlohu v tom môže zohrať informácia ďalšieho podpredsedu ľudovej strany. Viliam Veteška vyhlásil v diskusnej relácií TV Markíza, že minister Simon predal svoj podiel v spoločnosti Agrotrade Padarovce, až keď firma získala dotácie. "V tejto súvislosti sme už vysvetlili všetky skutočnosti. Ak nás pán Veteška alebo parlament požiadajú, sme pripravení urobiť to opäť," tvrdí ministrova hovorkyňa Katarína Czajliková. Predseda poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos označil tieto obvinenia za súčasť taktiky niektorých politických strán pred blížiacimi sa regionálnymi voľbami. K dátumu prevodu Simonovho podielu sa však nedokázali vyjadriť.
Neúčasť ako protest?
Napriek tomu podpredseda SMK Miklós Duray je presvedčený, že kauza Simon môže negatívne ovplyvniť výsledok maďarskej koalície v novembrových regionálnych voľbách. "Takéto reakcie som zaznamenal v Komárňanskom okrese aj v oblasti Gemera," spresnil Duray. S podpredsedom SMK čiastočne súhlasí aj sociológ Martin Slosiarik, podľa neho to však nebude mať dramatické následky. Dôvod? Veľká časť voličov maďarskej národnosti nemá inú alternatívu ako SMK. "Nesúhlas s konaním niektorých politikov strany sa preto môže prejaviť najmä v ich nižšej účasti vo voľbách," doplnil Slosiarik.

Český recept na neprehľadnosť
Podozrenia z korupcie v kauze Unipetrol či nejasné majetkové pomery bývalého českého premiéra Stanislava Grosa. Aj tieto aféry viedli niektorých českých politikov k návrhu na nový recept proti korupcii. Podľa šéfa českej Poslaneckej snemovne Lubomíra Zaorálka by to mal byť etický kódex poslanca. Poslanci by sa k nemu prihlasovali dobrovoľne. Tento zámer však vyvolal aj kritiku. Ako celok ho odmietla opozičná ODS. Podľa politológa Bohumila Doležala by si zo Zaorálkovej iniciatívy slovenská politika rozhodne nemala brať príklad. "Je to výstredný nápad, ktorý neprinesie žiadne výsledky."

Čo kódex obsahuje
- poslanec súhlasí so zverejnením všetkých zmlúv, ktoré uzatvorí v období výkonu mandátu a týkajú sa čerpania verejných prostriedkov
- poslanec sa zaväzuje oznámiť prijatie akéhokoľvek daru či majetkovej výhody. Toto ustanovenie sa týka aj jeho príbuzných
- nezamestná ako asistentov svojich rodinných príslušníkov
- na pôde parlamentu sa poslanec môže stretávať iba s registrovanými lobistickými organizáciami
- poslanec sa zaväzuje, že v priebehu jedného volebného obdobia nezmení členstvo v poslaneckom klube. Výnimkou je situácia, ak by došlo k zániku či zrušeniu politickej strany, za ktorú kandidoval.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 02:09