StoryEditor

Prokuratúra nepotvrdila Ficovu obhajobu v kauze telefonátu s Vadalom, hovorí talianska novinárka

23.02.2019, 13:51
Autor:
mahomaho
​Novinárka Maria Grazia Mazzola uviedla, že počas vyšetrovania v Taliansku nie je možné, aby prokuratúra robila podobné vyhlásenia.

Predseda strany Smer Robert Fico v piatok povedal, že talianski prokurátori kategoricky vylúčili, že by kalábrijská prokuratúra mala akúkoľvek informáciu o jeho údajnom telefonáte s Antoninom Vadalom.  

Dajú sa očakávať ďalšie odhalenia, tvrdí novinárka​

Novinárka Maria Grazia Mazzola však pre Aktuality.sk uviedla, že talianska prokuratúra o žiadnom dementovaní správy o telefonáte nevie. Novinárka skôr predpokladá, že sa dajú očakávať ďalšie odhalenia.

"Keď je v Taliansku vedené vyšetrovanie, nie je možné, aby prokuratúra robila vyhlásenia v tomto zmysle. A Vadalovci sú v Taliansku vyšetrovaní už dlhšiu dobu,” tvrdí novinárka.

Telefonát Fica sa Vadalom mal prebehnúť v roku 2012. V stredu o tom informoval taliansky denník La Repubblica, na Slovensku na to upozornil Denník N. Nahrávka telefonátu vznikla v rámci policajnej operácie, ktorá Vadalu monitorovala.

České centrum pro investigativní žurnalistiku vo štvrtok na svojom webe investigace.cz zverejnilo, že telefonát sa mal odohrávať vo veľmi priateľskom tóne. V článku investigatívcov tiež stojí, že im taliansky prokurátor, ktorý sa priamo podieľa na vyšetrovaní, v januári 2019 potvrdil, že k telefonátu medzi Ficom a Vadalom skutočne došlo a je autentický.

​Prokuratúra podľa Fica informácie o telefonáte vylúčila

Robert Fico v piatok vo svojom vyhlásení uviedol, že talianska prokuratúra tieto informácie vylúčila. ​

"Taliansky národný prokurátor a kalábrijský regionálny prokurátor kategoricky potvrdili a vylúčili, že by kalábrijská prokuratúra mala akúkoľvek informáciu o telefonáte pána Vadalu s Robertom Ficom. A keby takúto informáciu mali, tak by ju nikdy nedali médiám," citoval Fico z materiálu od Talianov.

Informácie podľa vlastných slov zisťoval legálnou diplomatickou cestou.

Napojenia Vadalu na Smer

Vadalovo meno sa na Slovensku začalo skloňovať po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Kuciakov posledný, nedokončený článok sa totiž týkal pôsobenia talianskej mafie 'Ndrangheta, na ktorú má byť Vadala napojený, na východnom Slovensku.

O tom, že sa Fico mohol s Vadalom poznať, sa špekulovalo už krátko po vražde, keď sa pozornosť upriamila na hlavnú štátnu radkyňu na Úrade vlády Máriu Troškovú.

Tá v minulosti založila s Vadalom súkromnú firmu GIA Management a mala s ním mať aj intímny vzťah. Vadala sa osobne poznal aj so šéfom krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády Viliamom Jasaňom.

Trošková aj Jasaň po prevalení ich väzieb na Vadalu na Úrade vlády skončili.

Internet obletela aj fotografia Vadalu s poslancom Smeru a šéfom Ústavnoprávneho výboru Róbertom Madejom. Na snímke sa s úsmevmi, kamarátsky držia okolo pliec a zdvíhajú palce.

Madej, ktorý v minulosti zastupoval firmu Prodest, kde bol Vadala konateľom a v minulosti bol jej spolumajiteľom Jasaň, však tvrdí, že s Talianom neudržiava žiadne kontakty a že ide o starú fotografiu.

Je v talianskom väzení

Slovenská polícia v marci minulého roka Vadalu v Michalovciach zadržala po tom, ako naňho vydal súd v Benátkach európsky zatýkací rozkaz.

V máji bol vydaný do Talianska, kde je dodnes vo väzbe a čelí vyšetrovaniu pre podozrenie z drogových deliktov.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 03 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 05 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 23:15