StoryEditor

Bugár o spore Kisku s Ficom: Už ma prestáva baviť urovnávať vzťahy

22.02.2019, 16:27
Autor:
TASRTASR
Šéf Mosta-Híd Béla Bugár reagoval na informácie o údajnom vydieraní prezidenta Andreja Kisku expremiérom Robertom Ficom.

Predsedu Mosta-Híd a podpredsedu Národnej rady SR Bélu Bugára už prestáva baviť, že vždy, keď sa dvaja ústavní činitelia hádajú, má byť on ten, kto to má vysvetľovať a urovnávať. Reagoval tak na informácie o údajnom vydieraní prezidenta Andreja Kisku expremiérom a šéfom Smeru-SD Robertom Ficom.

"S pánom prezidentom som mal nejeden telefonický aj osobný rozhovor medzi štyrmi očami. Nielen teraz, ale aj pri veľmi vážnych udalostiach v našej krajine. Obsah týchto rozhovorov však považujem za dôverný, preto o nich na verejnosti nikdy nebudem rozprávať," uviedol s tým, že dvojicu ústavných činiteľov tvoria dospelí ľudia, ktorí by svoje vzájomné spory mali vedieť vyriešiť civilizovane a sami.

Prezident: Je to Ficova pomsta

Kiska v piatok povedal, že trestné stíhanie konateľa spoločnosti KTAG je Ficovou pomstou za to, že ho Kiska nevymenuje za predsedu ústavného súdu, a teda mu odmietol politický dôchodok na ústavnom súde.

Z návrhu obvinenia je podľa Kisku zrejmé, že po skončení sa prezidentského mandátu bude obvinený aj on. Zdôraznil však, že sa nenechá zastrašiť ani vydierať a bude sa brániť.

Do hry prichádza Bugár

Kiska naznačil, že Fico na boj proti nemu zneužil verejné inštitúcie. O vyhrážkach podľa prezidenta vedeli aj podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) a predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD).

Bugár mal Kiskovi odovzdať Ficov odkaz, že bude kandidovať a že ho buď vymenuje za predsedu ÚS, alebo boj proti nemu bude pokračovať. Pellegriniho o tom informoval Kiska, bol aj pri niekoľkých stretnutiach s Ficom.

​Prezident tiež upozornil na to, že od decembra sa Fico zdržal akýchkoľvek osobných útokov. Potvrdil, že Ficovi odkázal, že ho za ústavného sudcu nevymenuje, naposledy 18. januára.

Kauza KTAG

K samotnému trestnému oznámeniu Kiska povedal, že by nikdy nedal do nákladov firmy niečo, čo by nebolo spojené s jej budúcimi výnosmi. Rešpektuje však, že má finančná správa iný názor a náklad neuznala.

V prípade daňových káuz spájaných s prezidentom Andrejom Kiskom obvinili konateľa firmy KTAG Eduarda Kučkovského. Stíhanie sa má týkať neoprávnenej vratky DPH vo výške 146 000 eur, ktorú si KTAG vypýtala od štátu.

​KTAG platila Kiskovi prezidentskú kampaň a sumu si potom dala do nákladov. Daňový úrad to však neuznal. V minulosti bol na poste konateľa firmy i sám prezident. Kým zastáva svoj úrad, nie je ho možné obviniť.

01 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 02 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát 03 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 04 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 05 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 20:10