StoryEditor

"Na Slovensku už nemáme partnera na rozhovor," tvrdia farmári. Matečnej odkazujú, že už nie je ich ministerkou

21.02.2019, 09:55
Autor:
TASRTASRmahomaho
Nespokojní farmári dnes nebudú blokovať ulice hlavného mesta.

Protestujúci farmári sa poďakovali Bratislavčanom za trpezlivosť pri včerajšom zablokovaní dopravy v centre Bratislavy. "Chceme tiež vyzdvihnúť korektný prístup polície a podporu primátora Bratislavy," hovorí predstaviteľ Iniciatívy poľnohospodárov Patrik Magdoško, ktorý dodal, že dnes nebudú blokovať ulice hlavného mesta. 

"Po včerajšom rokovaní vlády sme pristúpili k ostrému štrajku. Na rokovaní došlo k bagatelizovaniu našich cieľov a našej snahy," dodal Magdoško.

​Nespokojní farmári hovoria, že na Slovensku už nemajú žiadneho partnera na rozhovor. "Dostali sme sa do roviny, kedy sa dohadujeme s Úradom vlády na slovíčkach," uviedla Lucia Gallová z Iniciatívy poľnohospodárov.  

​Jeden z protestujúcich farmárov Frantíšek Oravec podáva na ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú trestné oznámenie za ohováranie. Na súdne pojednávanie, ktoré spomenula v stredu (20. 2) ministerka, bol podľa jeho slov predvolaný ako svedok.

Ďalej povedal, že jeho právnici píšu žalobu na súd na ochranu osobnosti. Zdôraznil, že nebol obvinený z vydierania, nedovoleného ozbrojovania, nákupu nástražných výbušných systémov. "Nech ukáže ministerka obvinenie, predvolanie na moju osobu v tejto veci. Výpovede svedkov jednoznačne potvrdili, že František Oravec nič také neobjednával," povedal farmár s tým, že od štvrtka ministerka Matečná nie je jeho ministerkou. Dodal, že zamestnáva ľudí, platí za nich odvody a má hovädzí dobytok.

Oravec zároveň skonštatoval, že Pôdohospodárska platobná agentúra dlhodobo zakrýva subvenčné podvody.

Oravca obviňuje spoločnosť Esin Group, že "si s najväčšou pravdepodobnosťou postavil rodinné sídlo za európske peniaze a peniaze slovenských daňových poplatníkov." Spoločnosť na Oravca podala v júni 2017 trestné oznámenie s podozrením na poškodzovanie finančných záujmov EÚ a subvenčného podvodu pri výstavbe penziónu v obci Gyňov. Vyšetrovateľ toto trestné oznámenie 18.januára 2018 zamietol. 

Ministerka Matečná sa v stredu vyjadrila, že protest organizujú ľudia, ktorí sa tvária, že sú farmári, mnohí z nich však farmármi nie sú, pretože nemajú ani štvorcový meter pôdy.

"Musím povedať, že nie som stotožnená s tým, že legitimizujeme ľudí, ktorí sa vyhrážali zabitím, či na iných si objednávali nástražné a výbušné systémy. Títo ľudia neprišli (na protest) kvôli farmárom, ale prišli pre osobné ciele a zastieranie niektorých faktov," upozornila šéfka agrorezortu.

Nespokojní farmári, lesníci a geodeti prišli na strojoch v utorok (19. 2) do Bratislavy, kde chceli hovoriť o problémoch a predostreli svoje požiadavky. Rokovanie na Úrade vlády SR sa uskutočnilo v stredu.

01 - Modified: 2024-04-16 07:48:14 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie 02 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov 03 - Modified: 2024-03-28 05:59:55 - Feat.: - Title: Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov 04 - Modified: 2024-03-27 10:43:30 - Feat.: - Title: Stovky farmárov protestovali v blízkosti európskych inštitúcií v Bruseli 05 - Modified: 2024-03-22 17:10:50 - Feat.: - Title: Fico ocenil, že sa Európska únia na najvyššej politickej úrovni zaoberá problémami farmárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:59