StoryEditor

Fico v roku 2012 telefonoval s Vadalom, zistila talianska prokuratúra. Šéf Smeru tvrdí, že to nie je pravda

20.02.2019, 16:06
Autor:
chocho
Meno Antonina Vadalu sa na Slovensku začalo skloňovať po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Talianska prokuratúra zistila, že v roku 2012 vtedajší premiér Robert Fico telefonoval s Antoninom Vadalom, podnikateľom spájaným s mafiou 'Ndrangheta. Informuje o tom taliansky denník La Repubblica, na Slovensku na to upozornil Denník N. Nahrávka telefonátu vznikla v rámci policajnej operácie, ktorá Vadalu monitorovala.

Vadalovo meno sa na Slovensku začalo skloňovať po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. V reakcii, ktorú poslal hovorca Ján Mažgút, sa tvrdí, že táto informácia je nepravdivá. "Robert Fico nepozná Antonína Vadalu. Ide len o účelovú snahu burcovať vášne pred zajtrajším dňom a odpútať pozornosť od daňových podvodov Andreja Kisku, na ktoré dnes Robert Fico poukázal."

Písal o ňom Kuciak

Kuciakov posledný, nedokončený článok sa totiž týkal pôsobenia talianskej mafie 'Ndrangheta na východe krajiny, na ktorú mal byť Vadala napojený.

O tom, že sa Fico mohol s Vadalom poznať, sa špekulovalo už krátko po vražde, keď sa pozornosť upriamila na hlavnú štátnu radkyňu na Úrade vlády Máriu Troškovú.

Tá v minulosti založila s Vadalom súkromnú firmu GIA Management a mala s ním mať aj intímny vzťah. Vadala sa osobne poznal aj so šéfom krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády Viliamom Jasaňom.

Trošková aj Jasaň po prevalení ich väzieb na Vadalu na Úrade vlády skončili.

Ďalšie napojenia na Smer

Internet obletela aj fotografia Vadalu s poslancom Smeru a šéfom Ústavnoprávneho výboru Róbertom Madejom. Na snímke sa s úsmevmi, kamarátsky držia okolo pliec a zdvíhajú palce. 

Madej, ktorý v minulosti zastupoval firmu Prodest, kde bol Vadala konateľom, však tvrdí, že s Talianom neudržiava žiadne kontakty a že ide o starú fotografiu.

Vadalove obchody na Slovensku

Vadala sa mal podľa dokumentu benátskeho súdu v minulosti chváliť talianskemu policajnému agentovi, že pozná slovenských colníkov a tajných policajtov. 

Materiál opisuje, ako Vadala hovoril, že v rokoch 2014 až 2015 pašovali kokaín do Talianska a následne ho distribuovali aj na Slovensko.

Slovenská polícia v marci minulého roka Vadalu v Michalovciach zadržala po tom, ako naňho vydal súd v Benátkach európsky zatýkací rozkaz. 

V máji bol vydaný do Talianska, kde je dodnes vo väzbe a čelí vyšetrovaniu pre podozrenie z drogových deliktov. 

Reakcia opozície

"Robert Fico je podozrivý z kontaktov na taliansku mafiu a z účasti na jej kriminálnych aktivitách na Slovensku. To je jediný možný záver z publikovaných informácií, že v roku 2012 telefonoval s Antoninom Vadalom, ktorého Slovensko eskortovalo na základe medzinárodného zatykača do Talianska.

Tam Vadala čelí obvineniu z obchodovania s drogami a z legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Polícia by mala začať okamžite konať a predsedu Smeru-SD Fica vypočuť a požiadať o spoluprácu aj talianske orgány,“ napísala v stanovisku SaS. 

"Dnes je najvyšší čas v mene občanov Slovenska vyzvať všetkých čestných ľudí na polícií a prokuratúre, aby začali s plnou vážnosťou vyšetrovať podozrenia z toho, že v posledných rokoch pôsobí na Slovensku organizovaná skupina, ktorá zdá sa fungovala v symbióze s politikmi, oligarchami, finančnými skupinami a ako sa zdá, neváhala aj cez politických predstaviteľov tolerovať alebo dokonca kryť aj organizovaný zločin.

Občania majú právo žiadať, aby každý, kto sa podieľal na fungovaní tohto systému, niesol za to plnú zodpovednosť," reaguje Veronika Remišová z OĽaNO.

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:44