StoryEditor

Lubyová zostáva. Koalícia podržala ministerku vo funkcii

18.02.2019, 11:55
Autor:
TASRTASRredred
Martina Lubyová pokračuje na poste ministerky školstva.

Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nom. SNS) ostáva vo funkcii, Národná rada SR totiž odmietla zámer opozície odvolať ju. Za vyslovenie nedôvery Lubyovej v pondelok hlasovalo iba 43 poslancov zo 105 prítomných.

Opozícia chcela ministerku odvolať pre prideľovanie stimulov na projekty na výskum a vývoj. Poukazovala na odkopírované posudky, zvyšovanie bodov, či údajné omyly a preklepy.

Problémom je podľa opozície aj neriešenie eurofondového škandálu z leta 2017.

Ministerka obvinenia odmietla, vidí za nimi politizáciu zo strany opozície. V súvislosti so stimulmi zopakovala, že už prijala personálne rozhodnutia. Za ministerku sa postavili viacerí koaliční poslanci aj vláda.

"Veľmi mi záleží na školstve a na vede, na osude ľudí, ktorí tam pracujú a budem sa snažiť čo najlepšie naďalej pokračovať vo všetkých reformách a zmenách, ktoré sme sa doteraz snažili naštartovať," uviedla ministerka po hlasovaní.

Napriek neúspešnému odvolávaniu ministerky si Remišová myslí, že počas schôdze išlo o užitočnú diskusiu. "My sa nevzdávame, pretože našou úlohou ako opozície je chrániť peniaze občanov, aby sa nerozhadzovali na rôzne pochybné dotácie a prinášať riešenia na zlepšenie nášho školstva," vyhlásila Remišová s tým, že Lubyová počas celej mimoriadnej schôdze nevyvrátila ani jeden z faktov, na ktoré upozorňovali.

Odvolávanie ministerky Lubyovej 21:21 Lubyová zostáva vo funkcii Ministerka školstva zostáva vo funkcii. Za jej odvolanie bolo len 43 poslancov, proti 62.

Hlasovanie v parlamente
Zdroj: NR SR
21:12 Remišová: Paška obhajoval aj Janušeka so Štefanovom Jaroslav Paška znovu obhajuje ministerku školstva Lubyovú, tak ako obhajoval ministrov Janušeka a Štefanova, tvrdí Remišová. 21:05 Rozprava sa skončila Rozprava k odvolávaniu Martiny Lubyovej sa skončila. Záverečné slovo má navrhovateľka Veronika Remišová. 20:20 Okrem prihlásených rečníkov rozprávali predkladateľka Veronika Remišová (OĽaNO) aj ministerka Lubyová. Po tom, čo v pléne vyčerpajú svoje prejavy ostatní rečníci, budú sa môcť poslanci prihlásiť do rozpravy ešte ústne. Hlasovanie o dôvere Lubyovej príde po ukončení rozpravy. 20:19 Osuského odkaz Čížovi V dome obesenca o poprave nehovor, odkázal poslanec SaS Peter Osuský poslancovi Smeru Miroslavovi Čížovi. 19:27 Najväčšie sklamanie novembra 89 ste práve vy, odkázal poslanec SNS Juraj Soboňa poslancovi OĽaNO Jánovi Budajovi. 18:55 Matovič: Ste páchateľom Vy sa stávate páchateľom, pretože kryjete zlodejiny, odkazuje Matovič Lubyovej. "Som presvedčený, že vám plagiátor Danko dal zoznam ľudí, ktorým treba dať peniažky," doplnil Matovič. 18:48 Matovič o Lubyovej: Ste len plagiát "Najviac vo mne evokujete ten plagiát. Mnohí ľudia až z úžasom pozerali, že vau čo sa to podarilo tomu Dankovi za Plavčana zohnať. Zdalo sa, že konečne príde človek, ktorý to bude robiť čestne a poctivo. Po všetkých špinavostiach, ktoré ste kryli a urobili sa ukázalo, že ste len jeden obyčajný plagiát," kritizuje Matovič Lubyovú. 18:15 Poliačik pokračuje v kritike Ministerka vo funkcii zostane, ale o dva roky si Lubyovú nebude nikto pamätať, lebo za ňou nič nezostane, pokračuje Poliačik v kritike. 18:10 To, čo Plavčan zvrzal, mala opraviť ministerka Lubyová. Nestalo sa to, preto ju odvolávame, hovorí Poliačik. 18:08 Poliačik: vy ste šunti Dúfam, že v novej vláde budeme sedieť my. Lebo vy ste šunti a neviete to robiť, odkázal SNS Poliačik. 18:07 Poliačik je v pléne V pléne vystupuje poslanec Martin Poliačik. "Poďme naspäť k politike. Politika je odprezentovať víziu, že vieme niečo spraviť lepšie," hovorí Poliačik. 17:28 "V prvom rade nám ide o to, aby 33 miliónov eur bolo rozdelené transparentne a férovo," hovorí Remišová. Dodala, že je potrebné eurofondy čerpať efektívne. 17:18 Aké reálne výsledky má tento projekt? pýta sa Remišová. 17:04 Gál v parlamente chýba Do pléna prišiel minister hospodárstva Peter Žiga. Do Národnej rady však neprišiel minister spravodlivosti Gábor Gál, ktorý na začiatku kauzy tvrdil, že keď firmy nie sú zapísané v registri partnerov verejného sektora, tak ide o porušenie zákona.
Zdroj: HN
16:41 Remišová prirovnáva kauzu stimulov k nástenkovému tendru O slovo požiadala predkladateľka Veronika Remišová. Poslankyňa OĽaNO hovorí o paralele s nástenkovým tendrom.  "Tender obhajoval Jaroslav Paška. Situácia sa opakuje a pán Paška opäť obhajuje ďalší škandál," dodala.  16:20 Gröhling reaguje na ministerku Poslanec SaS Branislav Gröhling vyčíta ministerke, že boli dávané dotácie firmám, ktoré vznikli na zelenej lúke.  16:13 Rozpravu počúva asi 20 poslancov parlamentu  
Rozprava v parlamente
Zdroj: HN
15:53 Matovič varuje Lubyovú "Chcem vás upozorniť, že plagiátor vás chce namočiť do špiny, z ktorej sa už o pár rokov nevylížete. Bol by som nerád, aby sme si o 10 rokov čítali o tom, že bývalá ministerka Lubyová je odsúdená na 12 rokov natvrdo, lebo kryla rozkrádanie majetku," pokračuje Matovič. 15:51 Kaliňák v sukni „Pripomenuli ste mi iného majstra, ktorý sa tu snažil vyvrátiť pochybnosti a bol to Robert Kaliňák. Aj keď ste žena, Vvidel som vo vás Kaliňáka v sukni. A to ako obhajujete zlodejiny, tak to som vo vás videl zase Jána Slotu," reagoval Igor Matovič na vystúpenie ministerky. 15:31 Poliačik reaguje na Lubyovú "Toto nie sú individuálne zlyhania, ale toto je zlyhanie systému. Preto vás odvolávame pani ministerka," povedal poslanec Martin Poliačik v reakcii na Lubyovú. 15:12 "Išlo o omyl" "Išlo o omyl v osobe hodnotiteľa. Uznajte, že keď vám dôjde na podpis sto zmlúv neprepočítavate všetky body. Treba urobiť všetky opatrenia na to, aby sa tomu v budúcnosti zamedzilo," bráni sa Lubyová. 14:59 Ministri už odišli V pléne už nie sú poslanci vládnych strán či ministri. Odišiel aj Andrej Danko. Ministerka školstva svoje stanovisko obhajuje už niekoľko minúť. 14:51 "Posúvame od politických objednávok. Robíme veľa preto, aby sme napĺňali potenciál transparentnosti," hovorí Lubyová. 14:35 Reakcia poslanca SaS k odvolávaniu ministerky Lubyovej
14:34 Vláda nesúhlasí s odvolaním Lubyovej "Vláda pokladá pôsobenie ministerky školstva za mimoriadne kvalitné a nesúhlasí s návrhom skupiny na vyslovenie nedôvery voči jej osobe," uviedol podpredseda vlády Sólymos. 14:30 Debata o plagiáte OĽaNO trvá na Lubyovej odchode aj pre prípad rigoróznej práce predsedu parlamentu a SNS Andreja Danka. Podľa opozície je práca plagiát, hoci účelová komisia vo svojej správe toto slovo nepoužíva. "Ministerka svojím postojom demoralizuje pedagogickú obec a zavádza pomýlené štandardy do vzdelávania," povedala Veronika Remišová. Danko od začiatku odmieta obvinenia z plagiátorstva. 14:29 "Kladieme legitímne otázky v záujme ochrany finančných prostriedkov daňových poplatníkov. Našou snahou je, aby sa milióny eur z daní občanov SR rozdeľovali spravodlivo a na projekty, ktoré Slovensku prinesú úžitok. Aby sme podporovali najlepších vedcov," tvrdí Remišová. 14:29 Keď som prišla na ministerstvo, neboli vyhlásené žiadne nové výzvy, hovorí Lubyová.  14:28 V pléne sa teraz obhajuje Lubyová.
Ministerka školstva Martina Lubyová
Zdroj: NR SR
14:07 Sólymos prezentuje stanovisko vlády O slovo požiadal minister životného prostredia a podpredseda vlády László Sólymos. Prezentuje stanovisko vlády. 13:55 Remišová: Lubyová zmluvy nezrušila „Lubyová sľubovala, že zmluvy zruší, väčšina zmlúv v hodnote 160 miliónov eur je však stále v platnosti," povedala Remišová v pléne. 13:47 Reakcia Lubyovej „Ak nejaká pani hodnotiteľka zrátala zle body a mňa chcú preto odvolávať, to je ako keby dieťa zle počítalo v škole na písomke a ide sa za to odvolávať riaditeľ," reagovala pre HN ministerka Martina Lubyová. 13:45 Poslanec SaS: Je tam množstvo pochybení „Ministerka obhajuje do očí bijúcu manipuláciu, odkopírované posudky, navyšovanie bodov v hodnotení, nedodržiavanie protischránkového zákona. Ale porušila aj ďalšie zákony ako zákon o partneroch verejného sektora či zákon o rozpočtových pravidlách. Je tam množstvo pochybení, ktoré obhajuje namiesto toho, aby urobila nejaké kroky a napravila ich," povedal poslanec SaS Branislav Gröhling. 13:24 Ukážka podvodu Manipulácia s bodmi na hodnotiacich hárkov je ukážka podvodu, ktorá je príznačná pre najnižšie spoločnosti, tvrdí Remišová. 13:15 Sama odstúpiť neplánuje Ministerka je pripravená na odbornú diskusiu, odkázala opozícii po podaní návrhu na jej odvolanie. Už skôr uviedla, že sama odstúpiť neplánuje. Opozícia podľa jej slov nechce o stimuloch diskutovať, iba robiť politické divadlo. 13:11 "Úplne iný obraz" „Ministerka počas škandálu hovorila, že dotácie majú byť podporou pre začínajúce inovatívne firmy. Bližší pohľad na firmy, o ktorých Lubyová hovorila, však ponúka úplne iný obraz," hovorí Remišová.
Veronika Remišová
Zdroj: NR SR
13:08 Návrh na odvolanie predstavuje poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová. 12:59 Pochybné rozdelenie stimulov Dôvodom odvolávania je, že podľa opozície Lubyová pochybne rozdelila 33 miliónov eur na stimuly. 12:54 Schôdza začína. Ministerku Martinu Lubyovu prišli podporiť minister Peter Kažimir, Ľubica Lašaková, Ján Richter a Lászlo Sólymos.
Odvolávanie Lubyovej
Zdroj: HN
12:51 Odvolávanie Lubyovej Dnes od 13.00 prebieha mimoriadne schôdza na odvolávanie ministerky školstva Martiny Lubyovej.

01 - Modified: 2024-04-23 14:53:10 - Feat.: - Title: Výbor chce od poslanca Hlasu Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom 02 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 03 - Modified: 2024-04-23 07:16:20 - Feat.: - Title: Poslanci začali utorkové rokovanie diskusiou o verejnom obstarávaní 04 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:02