StoryEditor

Začali sa dopravné obmedzenia v Bratislave. Vallo prezradil podrobnosti

15.02.2019, 07:55
Uzavretím Páričkovej ulice sa dnes začali dopravné obmedzenia v Bratislave.

Uzavretím Páričkovej ulice sa dnes začali dopravné obmedzenia v Bratislave. Opatrenia prezentoval primátor Bratislavy Matúš Vallo na brífingu. Postupne budú zatvorené niektorý zjazdy z Prístavného Mosta, v nedeľu sa potom uzavrie ulica Mlynské Nivy.

"Oddnes je uzavretá Páričkova ulica, bude prejazdná len pre MHD. Vo večerných hodinách bude sčasti uzavretý rondel pod prístavným a Pristavná ulica v smere na východ," upozornil Vallo.

HN prinášajú odpovede na najdôležitejšie otázky o vzniknutej situácii.

1. Čo to znamená pre vodičov?
Magistrát odporúča cestovať hromadne. „MHD sa dostane človek do svojho cieľa rýchlejšie ako autom. Rýchlosť je veľmi dôležitá a pokladáme ju za veľké lákadlo,“ argumentuje primátor Matúš Vallo. Pred vjazdom do centra môžete zaparkovať na jednom zo štyroch záchytných parkovísk – na Zlatých pieskoch, vo Vrakuni pri železničnej zastávke, pri vrakunskom cintoríne alebo na Baltskej ulici. Ich spoločná kapacita je 680 parkovacích miest. Z parkovísk je posilnená verejná doprava, ktorá má zriadené špeciálne jazdné pruhy a na niektorých križovatkách prednostný prejazd. Na obchádzkach cez Gagarinovu a Landererovu treba počítať so silným náporom dopravy a s možným zdržaním.

2. Kde sa vodiči informujú o dopravnej situácii?
„Dopravné peklo“ v uliciach Bratislavy bude možné sledovať aj z pohodlia domova, internetová stránka Zvladneme.to ponúkne kamerový pohľad na preťažené úseky. O zábery zo statických kamier sa na svojej facebookovej stránke delí aj bratislavská polícia. Magistrát zriadil tiež operačné stredisko s horúcou linkou. „Jej zmyslom je poskytnúť verejnosti komplexné a aj operatívne informácie o dopravnej situácii,“ informoval primátor Vallo. Priamo v aute môžete informácie o bratislavskej doprave získať z elektronických navigácií a z rozhlasového dopravného spravodajstva.

3. Dokedy obmedzenia potrvajú?
Obe plánované dopravné obmedzenia nadobudnú platnosť v piatok po ôsmej hodine večer. „Zabudnuté“ autá z Páričkovej ulice odtiahnu aj s pokutou už v priebehu dňa. Ulica Mlynské nivy v centre Bratislavy bude pre osobné autá uzavretá jeden rok, no už po pol roku po nej začnú jazdiť vozidlá MHD. Kruhový objazd a zjazdy z Prístavného mosta smerom na Slovnaft a Prístavnú ulicu budú prerábať dva roky, čo zaťaží najmä východnú časť hlavného mesta. Stavebné práce sú rozdelené na šesť etáp, pričom jednotlivé časti križovatky budú sprejazdňovať postupne. Dosah na dopravu by sa mal v priebehu dvoch rokov postupne znižovať.

4. Ako bude vyzerať Bratislava po novom?
Odmenou za trpezlivosť bude odľahčená doprava na vnútornom obchvate mesta, každodenné ranné a popoludňajšie zápchy na diaľnici D1 by sa tak mali zmierniť. Rýchlostná cesta R7 presmeruje tranzitnú dopravu z Vrakune, Podunajských Biskupíc a priľahlých obcí, čo zjednoduší prejazd cez Gagarinovu a Slovnaftskú ulicu. Najviac nehôd v Bratislave sa v súčasnosti stane na okružnej križovatke pod Prístavným mostom, tá bude po rekonštrukcii kompletne mimoúrovňová a bezkolízna, riziko nehôd sa teda výrazne zníži. Novú podobu získa aj najväčšia autobusová stanica, pribudne k nej i nový mestský bulvár.

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:51