Juraj BlanárTASR/M. Baumann
StoryEditor

Blanár po hlasovaní o ústavných sudcoch: Podľahli koaliční partneri opozičným tlakom či tlakom prezidenta?

14.02.2019, 19:29
Poslanec vládneho Smeru Juraj Blanár hovorí, že tajná voľba je pre stranu principiálna vec.

Poslanec Smeru Juraj Blanár poskytol po hlasovaní o kandidátoch na sudcov Ústavného súdu rozhovor pre HN. 

Prečo Smer vhadzoval do hlasovacej urny neplatné hlasovacie lístky?

Je to úplne pochopiteľné. Predvčerom sme dali úplne jasné stanovisko, že sme proti verejnej voľbe, a to sa nezmenilo. Kľúčová vec, čo je pre mňa nepochopiteľná, je že keď sme volili riaditeľa RTVS tak súhlasili, aby bola tajná voľba a aj pri iných ďalších prípadoch súhlasili s tajnou voľbou. Je pre mňa nevysvetliteľné v súvislosti s týmto, keď zrazu súhlasili s verejnou voľbou, ktorá je podľa nášho názoru proti základným pilierom demokracie a nezávislosti súdnej moci. To bol podľa mňa konzistentný prístup k tomu, čo sme povedali pred dvoma dňami.

Hovorí sa o menšinovej vláde, o tomto sa rokovalo?

To sú len špekulácie.

Béla Bugár hovoril o vyhrážkach zo strany Smeru...

Nie úplne sa stotožňujem s tým, čo povedal, Nezaregistroval som pri debatách nejaké vyhrážky. Toto vnímam už len z pozície špekulácie. Náš záujem je, aby sa čím skôr navolilo čo najviac kandidátov. Pretože v konečnom dôsledku nerozhoduje o sudcoch ústavného súdu Národná rada, ale prezident.

Vašou jedinou výhradou je teda len tá voči verejnej voľbe?

Myslíme si, že je to principiálna vec.

Teraz bude nefunkčný ústavný súd. To nie je dosť závažný problém?

Nie úplne zdieľam tento názor. Bude tam jeden funkčný senát, ktorý môže prijímať rozhodnutia. Nie je plénum, to je už niečo iné v prípade niektorých rozhodnutí. Aj my ale chceme, aby bol funkčný. No len preto, že budeme mať fetiš, aby bol funkčný, tak budeme šliapať po základných demokratických veciach? Len nechápem, že predtým sme sa pri voľbe riaditeľa RTVS vedeli dohodnúť a teraz nie. Podľahli koaliční partneri opozičným tlakom či tlakom prezidenta?

Vraj bol Robert Fico nahnevaný, pretože sa rokovalo v koalícii bez neho. Je to pravda?

To sa musíte spýtať toho, kto vám to hovoril. Všeličo sa narozpráva.

01 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 02 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok 04 - Modified: 2024-04-24 07:47:18 - Feat.: - Title: Minister Blanár považuje za nevyhnutné vrátiť mier do slovníkov diplomacie 05 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 20:26