StoryEditor

"Ficovi záleží len na jeho vlastnej imunite." Ako reagujú politici na voľbu ústavných sudcov

12.02.2019, 15:55
Autor:
TASRTASRredred
Pozrite si reakcie politikov na voľbu ústavných sudcov.

Národná rada SR nezvolila kandidátov na ústavných sudcov. Neprešiel ani jeden z kandidátov. Vo štvrtok  o 11.00 h budú poslanci voliť opäť.

Oznámili to zákonodarcovia v závere deviateho rokovacieho dňa 40. schôdze Národnej rady SR.

Poslanci volili verejne, čo Smer-SD odmietal, jeho členovia odovzdávali prázdne hlasovacie lístky. Verejnú voľbu odhlasovali poslanci pred voľbou. Trval na nej aj koaličný Most-Híd a SNS predtým hovorila, že s ňou problém nemá.

Strana Bélu Bugára si pre svoje postoje k voľbe, okrem iného hovorila, že nepodporí Roberta Fica, vyslúžila od Fica kritiku.

Ten napokon z voľby odstúpil, zároveň ale vyhlásil, že ak kandidáti na ústavných sudcov prejdú hlasmi Mosta-Híd s opozíciou, dôjde k porušeniu koaličnej zmluvy s vážnymi dôsledkami na fungovanie vládneho kabinetu.

Poslanci majú vybrať 18 kandidátov na ústavných sudcov, a tých ponúknuť prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich, ktorí na 12 rokov zasadnú na Ústavný súd SR. Spolu je na ÚS SR 13 sudcov.

Voľba ústavných sudcov 21:26 Sledujeme online sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť 20:49 Kandidátov sa nepodarí zvoliť ani vo štvrtok, tvrdí Blahová Utorkové hlasovanie o kandidátoch na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR nemalo nič spoločné so skutočným záujmom o Slovensko. Vyhlásila to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová v reakcii na to, že poslanci nezvolili vo verejnej voľbe žiadneho kandidáta. Liberáli očakávajú, že podobný scenár sa zopakuje aj pri štvrtkovom opakovanom hlasovaní. 20:33 Fico vzdal boj, do ktorého vôbec nemal vstupovať, myslí si Maďarič Robert Fico vzdal boj, do ktorého vôbec nemal vstupovať. Myslí si to nezaradený poslanec a niekdajší minister kultúry Ficovej vlády Marek Maďarič. Reagoval tak na Ficovo rozhodnutie odstúpiť z voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. 20:04 Poslanec Boris Kollár o voľbe sudcov "Osobne sme krúžkovali 18 kandidátov a vidíme z toho, že Robert Fico robí obštrukcie. Mám taký pocit aj z tej tlačovej konferencie, kde jasne povedal, že vymenovanie nechce nechať na rukách Andreja Kisku, ale už nového prezidenta," vyhlásil Kollár. 19:58 Kiska očakáva, že si parlament splní povinnosť Prezident SR Andrej Kiska očakáva, že Národná rada SR si v opakovanej voľbe splní svoju povinnosť a zvolí 18 kandidátov, z ktorých prezident vyberie deväť nových ústavných sudcov.  19:56 "Formuje sa nová koalícia," tvrdí Budaj Podľa poslanca Jána Budaja (OĽaNO) sa formuje nová koalícia zostavená zo strany Smer-SD, kotlebovcov a ďalších poslancov, ktorí podľa neho tvoria nebezpečnú silu. Budaj si tiež myslí, že mocenský zápas sa teraz prenáša na voľbu prezidenta SR. "Všetky rozhodnutia týkajúce sa ústavného súdu táto koalícia prenesie na obdobie po zvolení prezidenta. Ak chceme mať demokraciu, musíme sa usilovať o demokratického prezidenta," doplnil. 19:53 Reakcia Matoviča Fico sa podľa lídra Obyčajných Igora Matoviča správa ako človek, ktorému absolútne nezáleží na Slovensku, ale len na jeho vlastnej imunite. Podľa Matoviča si chce len na 12 rokov zachovať beztrestnosť. "Je to nemorálne, neetické, je to opovrhovanie demokraciou, ale nič iné sme od neho očakávať nemohli," vyhlásil. Fico si podľa neho myslí, že vydieraním koaličných partnerov sa nakoniec na ústavný súd dostane. 19:48 Fico si urobil z Ústavného súdu aj z občanov rukojemníka, tvrdí Remišová Predseda Smeru-SD Robert Fico si urobil rukojemníka z Ústavného súdu (ÚS) SR, ako aj z občanov. Uviedla to predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová v reakcii na to, že plénum v utorok nezvolilo žiadneho z kandidátov na sudcov ÚS SR. 19:39 Kandidáti na Ústavný súd a ich počet hlasov

19:27 Bugár o voľbe ústavných sudcov Bugár: Takto to vyzerá, keď emócia začne vládnuť nad sedliackym rozumom. Viac sa dočítate tu. 19:02 Hlasovať sa bude opäť vo štvrtok Ľubomír Petrák zo Smeru-SD nevylúčil, že pokiaľ bude opäť verejné hlasovanie, znovu odovzdá prázdny hlasovací lístok. Ak by bola voľba tajná, nevylučuje iný spôsob hlasovania. 18:55 Erik Tomáš k výsledkom voľby Výsledok prvého kola voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR vytvára priestor na ďalšie rokovania. Uviedol to poslanec Smeru-SD Erik Tomáš v reakcii na to, že snemovni sa nepodarilo zvoliť ani jedného kandidáta. Hlasovanie bolo verejné, čo Smer-SD od začiatku odmietal. "Svojou voľbou sme vyjadrili svoj odmietavý postoj k nedemokratickej verejnej voľbe a zároveň sme testovali, či funguje vládna koalícia," doplnil. 18:23 Vo štvrtok sa hlasuje opäť Klus uviedol, že druhé kolo voľby sa uskutoční 14. februára, teda o 11. hodine doobeda. 18:22 Nebol nikto zvolený "Nebol zvolený ani jeden z kandidátov. Vykoná sa opakovaná voľba," povedal Martin Klus v Národnej rade. 18:22 Opakovaná voľba Opakovaná voľba ústavných sudcov bude vo štvrtok 14.2. o 11.00. 18:21 Nebol zvolený žiadny kandidát Vo verejnom hlasovaní nebol zvolený ani jeden z kandidátov. Voľba sa zopakuje. 18:18 Práve oznamujú výsledky prvého kola volieb. 18:14 Pellegrini k voľbe ústavných sudcov Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) je presvedčený, že voľba kandidátov na ústavných sudcov by mala byť tajná a nie je spokojný s tým, že bola vybraná verejná voľba. Povedal to pre TASR po výjazdovom rokovaní vlády v Revúcej. 18:09 Situácia v parlamente Poslanci odhlasovali verejnú voľbu
18:09 Premiér: Voľba by mala byť tajná Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) je presvedčený, že voľba kandidátov na ústavných sudcov by mala byť tajná a nie je spokojný s tým, že bola vybraná verejná voľba. 18:05 Vážnemu by neprekážal neobsadený ústavný súd Funkčné obdobie deviatky sudcov na ústavnom súde vyprší 16 februára. Vážny povedal, že určitý čas neobsadené miesta na súde problémom nebudú a takýto stav mu neprekáža aj keby trval dva mesiace. "Mne osobne nie," povedal, Dodal, že do hlasovacej urny vhodil prázdny lístok, pretože si nevedel vybrať z aktuálnej kandidátky sudcov. 17:56 Skončilo hlasovanie Skončilo tajné hlasovanie o ústavných sudcoch. Nasleduje počítanie hlasov, ktoré môže trvať od 30 do 40 minút. 17:56 Poslanec SaS: Ak by padla vláda, bol by to vítaný bonus
17:54 Vážny: Nebláznite! Poslanec za Smer Ľubomír Vážny priznal, že vhodil do volebnej urny prázdny hlasovací lístok. "Nebláznite!" odpovedal poslanec na otázku či išlo o príkaz ich straníckeho šéfa Roberta Fica. Uviedol, že každý poslanec z klubu Smeru mal pri voľbe "voľnú ruku". 17:49 Fico zopakoval kritiku Fico opäť prebehol okolo novinárov do zabezpečeného traktu Národnej rady. "Spôsobili ste tu toľko zla," opakovane adresoval novinárom expremiér. Stále neprezradil, či sa voľby 17:45 Voľba ústavných sudcov naďalej prebieha. Kým skener načíta hlasovacie lístky, môže to trvať približne pol hodiny. 17:44 Smeráci vraj nehlasovali Martin Klus z SaS prezradil, že si počas hlasovania všimol, že poslanci Smeru nehlasovali a hádzali do volebnej urny neplatné hlasovacie lístky. 17:33 Fico skritizoval novinárov Po hlasovaní sa ukázal aj Robert Fico. Ten svoje vystúpenie na brífingu nekomentoval a už tradične skritizoval novinárov.
"Vy ste urobili toľko zla pre túto krajinu, že sto kubanských tornád toľko neurobilo," povedal expremiér. Či hlasoval alebo nehlasoval neodpovedal.
17:21 Výboru boli dnes doručené späťvzatie návrhu na voľbu kandidáta Ústavného súdu Radovana Hrádeka a Roberta Fica, povedal spravodajca Jozef Ježík v pléne. 17:21 Voľba bude verejná Voľba ústavných sudcov bude verejná, rozhodli poslanci.
Zdroj: Youtube
17:18 Sledujte hlasovanie v parlamente 17:18 Hrnčiar nevylúčil možnosť pádu vlády Podpredseda Národnej rady Andrej Hrnčiar z Mosta-Híd nevylúčil možnosť pádu vlády a predčasných volieb pre voľbu kandidátov na ústavných sudcov.
"Vždy, keď je problém, môžu byť aj pád vlády, aj predčasné voľby," povedal s tým, že hoci je napätie v koalícii, zo strany Mosta-Híd rozpad vládnej koalície nehrozí.
17:04 Hlasovanie sa blíži O pár minút sa začne hlasovanie o ústavných sudcoch. 16:51 Výmena ministrov či menšinová vláda Ako sa bude ďalej vyvíjať kríza vo vládnej koalícii, zatiaľ nie je jasné. Podľa dobre informovaného zdroja HN môže nastať výmena niektorých ministrov, v hre je však aj menšinová vláda. 16:50 Pozrite si celý brífing Roberta Fica
16:46 Sárközy sa teší Poslankyňu Mosta-Híd a členku parlamentného ústavnoprávneho výboru Irén Sárközy teší, že Robert Fico stiahol svoju kandidatúru na ústavného sudcu. 16:39 Sárközy teší, že sa Fico vzdal kandidatúry Poslankyňu Mosta-Híd a členku parlamentného ústavnoprávneho výboru Irén Sárközy zas teší, že Fico stiahol svoju kandidatúru na ústavného sudcu. 16:38 Blanár absolútne stojí za Ficom Podpredseda Smeru Juraj Blanár absolútne stojí za vyhlásením šéfa Smeru Robert Fica a rovnako je zásadne proti verejnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov. 16:20 "Oficiálne rokovania nestihli byť," dodal Galko k spolupráci opozície a Mostu-Híd.  16:19 "Využijeme zostávajúci čas maximálne na to, aby sme urobili maximum na to, aby boli navolení nejakí sudcovia. Ak by sme dospeli ako k bonusu k tomu, že by táto korupčná koalícia skončila, tak to je len bonus," hovorí Galko odpoveď na otázku, či rokovali s Mostom-Híd.  16:16 Predĺženie mandátu sudcom Ústavného súdu by bolo podľa Baránika možné len v prípade, že by sa zmenila Ústava.  16:15 "Fico by mal okamžite odísť definitívne z politického života," adresuje výzvu pre bývalého premiéra Natália Blahová zo SaS.  16:12 "Pokračovanie tohto Ústavného súdu by bolo protispoločenskou akciou v réžii Smeru," hovorí Baránik o Ficovom vyjadrení, že koalícia môže predĺžiť mandát súčasným sudcom.  16:11 "My sme sa dohodli na dvanástich menách kandidátov," hovorí o dohode v poslaneckom klube SaS Alojz Baránik.  16:11 Fico tvrdí, že ak sa utorková, prípadne štvrtková, voľba kandidátov na ústavných sudcov neskončí zvolením dostatočného počtu kandidátov a bude hroziť paralyzovanie ÚS, existuje dosť nástrojov na zabezpečenie funkčnosti ÚS, napríklad predĺženie mandátu sudcom, ktorým sa o niekoľko dní končí funkčné obdobie. 16:09 "Ide mu len a len o jeho osobu," hovorí Galko o Ficovi s tým, že je ochotný sa kvôli svojej osobe vyhrážať pádom vlády.  16:08 "Fico všetkých vrátane koaličného partnera Most-Híd urazil a potom zdupka," hovorí o Ficovi Ľubomír Galko z SaS. "Snažil sa očierniť, koho mohol." 16:02 Reakcia SaS 15:59 Fico o Kiskovi Prezident SR Andrej Kiska by nemal rozhodovať o nových ústavných sudcoch, ale mal by to robiť novozvolený prezident SR, povedal na brífingu Fico. Poukázal na Kiskov plán mať politickú stranu. 15:57 Existujú prieniky Podľa Veroniky Remišovej je možné, že medzi kandidátmi, ktorých chce podporiť opozícia a koaličný Most-Híd existujú prieniky.  "Snažili sme sa vybrať tých najlepších, ktorí spĺňajú kvalifikačné, odborné aj ľudské kritériá. Ak takto vyberali kandidátov aj iné strany, je veľmi pravdepodobné, že nastanú nejaké prieniky," povedala šéfka poslaneckého klubu OĽaNO.  15:56 Reakcia Igora Matoviča "Poslanec Fico si myslel, že sa na ústavný súd prepašuje tajnou dohodou s fašistami. Verejná voľba mu však tento zákerný a nemorálny plán prekazila a radšej stiahol chvost,“ uviedol predseda hnutia OĽANO Igor Matovič. "Som len a len rád, že sa taký človek medzi kandidátmi viac nenachádza, lebo sa medzi nimi nikdy nachádzať nemal,“ doplnil Matovič. 15:42 Fico kritizuje Bugárov Most "Smeru záleží na stabilite tejto koalície. Ale nedá sa sedieť za jedným stolom, ak strana Most-Híd opakovane uprednostňuje svoje vlastné stranícke záujmy pred spoločnou zodpovednosťou za krajinu," kritizoval Fico Bugárovu stranu Most-Híd. 15:28 Fico pohrozil koncom vlády Ak v dnešnej voľbe prejdú spoloční kandidáti opozície a strany Most-Híd, dôjde k bezprecedentnému porušeniu koaličnej zmluvy s vážnymi dôsledkami pre fungovanie vládneho kabinetu v tomto zložení. 15:26 Fico sa vzdal kandidatúry Aby som mohol aktívne vstúpiť do ďalších vyjednávaní, rozhodol som sa že nebudem kandidovať v Národnej rade, v tomto duchu posielam list predsedovi Dankovi. 15:24 V prípade pána Kisku hovoríme o prezidentovi, ktorý otvorene klamal pri financovaní prezidentskej kampane. Hovoríme o daňovom podvodníkovi, ostro kritizuje Fico Kisku. 15:22 Ako sa postavíme k sudcovi ÚS, ak už dnes vieme, že spolupracoval so štátnou bezpečnosťou v bývalom režime, pýta sa Fico s narážkou na kauzu okolo poslanca Mosta a kandidáta na ústavného sudcu Petra Kresáka. 15:21 Fico potvrdil, že sa nedohodli v koalícii Môžem potvrdiť, že zatiaľ nevznikla dohoda v koalícii ani s prezidentom. 15:20 Fico: Chcel som sa uchádzať o post predsedu Ústavného súdu Nikdy som sa neuchádzal o post radového člena Ústavného súdu, ale o post predsedu Ústavného súdu, povedal Fico. 15:20 Vyjadril som sa, že voľba bude veľmi ťažká a bude vyžadovať dohody v koalícii a Národnej rade. 15:19 Napriek tomu, čo ste o mne popísali a aké vyhlásenia o mne povedala opozícia a Béla Bugár, som splnil všetky požiadavky. 15:15 Ďalšie rokovania koalície stroskotali Podľa Denníka N koaličné rokovania o voľbe ústavných sudcoch stroskotali aj dnes. Denník píše, že Fico na rokovanie neprišiel, mal mu prekážať inzerát Irén Sárközy, že ho nebude voliť za Ústavného sudcu. 15:12 Začiatok sa posúva Robert Fico mešká už viac ako desať minút. Zatiaľ nie je jasné, kedy presne sa tlačová konferencia začne. 15:02 V koalícii nie je dohoda Koalícia stále nemá dohodu na voľbe kandidátov na ústavných sudcov. 14:55 Vyhlásenie Smeru Smer zvolal vyhlásenie na 15.00 hod. V hre má byť aj vypovedanie koaličnej zmluvy.

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-19 07:28:36 - Feat.: - Title: Poslanci dnes rokujú aj o zmenách vo fungovaní Fondu na podporu umenia 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-19 09:35:16 - Feat.: - Title: 13. dôchodok bude plnohodnotnou dôchodkovou dávkou, rozhodol parlament. Platnosť však museli posunúť 05 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:57