Martin KlusTASR/Branislav Račko
StoryEditor

Slovensko ide cestou, ktorá nie je správna. Prím v zahraničnej politike hrá Fico, tvrdí poslanec SaS

10.02.2019, 13:39
Autor:
TASRTASR
Martin Klus podľa vlastných slov "s nevôľou sledoval" vývoj zahraničnej politiky Slovenska v otázke Venezuely.

Zmenu prístupu Nemecka, ktoré ustúpilo od politiky stanovania kvót na počty prijímaných migrantov a chce sa sústrediť na ochranu vonkajších hraníc EÚ, uvítali v nedeľu v diskusnej relácii RTVS O päť minút dvanásť poslanci Národnej rady SR Miroslav Číž (Smer-SD), podpredseda poslaneckého klubu v NR SR, a Martin Klus (SaS), podpredseda Výboru NR SR pre európske záležitosti.

Reagovali tak na výsledok tohtotýždňového rokovania lídrov krajín V4 a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v Bratislave. Ide o prípravu projektu, ktorý má pomôcť severoafrickému Maroku, a to v rámci riešenia vonkajších príčin migrácie.

Klus však v súvislosti s Marokom poukázal na to, že korene ilegálnej migrácie sú v rámci Afriky "výrazne južnejšie", Maroko je len "tranzitnou krajinou".

Poslanec NR SR, podpredseda strany Milan Uhrík (Kotleba - ĽSNS), v diskusii RTVS tento plán kritizoval. Navrhol, aby sa z vyčlenených fondov radšej posilnila ochrana národných hraníc.

Slovensko by malo byť sídlom agentúry EÚ, zhodli sa poslanci

Všetci traja poslanci mali zhodný názor na dôležitosť spolupráce a rozvoj vzťahov s Nemeckom. Dali Merkelovej za pravdu, že životná úroveň krajín V4 sa od ich členstva v EÚ zvýšila, pričom Klus a Číž sa vyslovili za zachovanie objemu prostriedkov z kohéznych fondov vo finančnom rámci EÚ pre roky 2021-27.

Klus a Číž sa v diskusii tiež zhodli v tom, že Slovensko by malo byť sídlom niektorej z agentúr EÚ. Číž informoval, že vládni predstavitelia aktívne lobujú za to, aby u nás sídlila Európska pracovná agentúra. Klus dodal, že v hre je aj agentúra pre kyberbezpečnosť, ktorá by podľa jeho názoru mala byť v SR vzhľadom na jej zemepisnú polohu a mieru ohrozenia.

Uhrík s názormi kolegom na sídlo niektorej z agentúr EÚ na Slovensku nesúhlasil, keďže "nevie, ako by pomohla ľuďom na Slovensku".

Potrebné sú slobodné voľby, tvrdí Klus

Pokiaľ ide o stanovisko SR k vývoju vo Venezuele, Číž vyhlásil, že "nemôžeme vstupovať do vnútorného režimu štátov".

Klus podľa vlastných slov "s nevôľou sledoval" vývoj zahraničnej politiky Slovenska v tejto záležitosti. Pripomenul, že SR mala ešte v januári postoj zhodný s väčšinou EÚ, ktorá podporuje vodcu opozície Juana Guaidóa ako dočasného vodcu krajiny. Podľa jeho názoru Slovensko teraz ide cestou, ktorá nie je správna, pričom kritizoval, že "prím v zahraničnej politike hrá Fico".

Podľa Klusa treba dať šancu iniciatíve EÚ na sprostredkovanie pri riešení krízy, ale v prvom rade zastaviť vo Venezuele migračnú a humanitárnu krízu. Na upokojenie vnútropolitickej situácie je podľa Klusa potrebné, aby prezident Nicolás Maduro umožnil vypísať nové voľby, ktoré však musia byť slobodné a demokratické.

Uhrík vývoj vo Venezuele vníma ako prípravu "ďalšej ropnej vojny" a neverí, že "USA a satelitné štáty idú do Venezuely brániť demokraciu". Podľa neho by SR mala vo veci Venezuely zaujať neutrálny postoj.

01 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát 02 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 03 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 04 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 05 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 16:02