Kandidátka na prezidentku Zuzana ČaputováTASR/M. Baumann
StoryEditor

"Ja som bojovník, nevzdám sa skôr, ako to bude potrebné," vyhlásila Čaputová v diskusii s Mistríkom

10.02.2019, 11:25
Autor:
TASRTASRmahomaho
Obaja kandidáti hovoria, že nie sú súperi, ale každý z nich prináša inú ponuku.

Kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová zopakovala, že z boja o post hlavy štátu odstúpi len v prípade, keď bude hroziť, že do druhého kola postúpia kandidáti s inými hodnotami. 

"Ja som bojovník, nevzdám sa skôr, ako to bude potrebné," uviedla Čaputová v diskusii s prezidentským kandidátom Robertom Mistríkom v relácii V politike na TA3. 

Mistrík chce slovo dodržať

"My sme sa pred pár týždňami dohodli, že bude lepšie, keď nebudeme štiepiť sily. Touto deklaráciou sme si získali rešpekt pred verejnosťou. Ja som dal slovo a to dodržím " tvrdí Mistrík.

Obaja kandidáti hovoria, že nie sú súperi, ale každý z nich prináša inú ponuku. Podľa Čaputovej by sa mali voliči rozhodnúť na základe diskusií. "Mali by sme diskutovať, aby mohli voliči robiť informované rozhodnutia," dodala. 

Podľa Čaputovej rozdiely medzi kandidátmi vychádzajú z ich profesijných skúseností. S Čaputovou ako právničkou sa spája spravodlivosť, s Mistríkom ako vedcom modernizácia Slovenska. Čaputová zdôraznila, že nemá na mysli len spravodlivosť v právnom slova zmysle, ale aj sociálnu spravodlivosť, alebo spravodlivosť v životnom prostredí. Ako prezidentka by napríklad nepodpísala zákon, ak by v ňom nebola kvalitne vypracovaná doložka o environmentálnych vplyvoch.

Fica by nevymenovali

Čaputová a Mistrík tiež zopakovali, že by za ústavného sudcu nevymenovali predsedu Smeru Roberta Fica. "Považujem za dobré to komunikovať aj z pohľadu prezidentského kandidáta, pretože tým vyjadrujeme isté hodnoty," povedala Čaputová, ktorá zároveň vyjadrila ľútosť, že politici nevyužili možnosť zmien vo voľbe ústavných sudcov. Mistrík ocenil, že má voľba ústavných sudcov taký verejný priestor, pretože títo sudcovia majú podľa neho veľkú moc.

Kandidáti hovorili aj o partnerstvách párov rovnakého pohlavia. Mistrík vyhlásil, že manželstvo je rezervované pre vzťah muža a ženy, no párom rovnakého pohlavia treba priznať práva ako nahliadanie do zdravotnej dokumentácie, alebo uľahčiť vysporiadanie majetku. Je však proti adopcií detí homosexuálnymi pármi.

Čaputová uviedla, že je za registrované partnerstvá. Podľa svojich slov by sa tiež snažila obrúsiť hrany a znížiť strach z inakosti, ktorý pri tejto téme existuje. 

V HNtelevízii si pozrite nedávny rozhovor so Zuzanou Čaputovou:

01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 03 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 04 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 05 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:58