TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Koalícia pri ústavných sudcoch zhodu nemá. Madej naznačuje, že budú dve kolá

09.02.2019, 12:34
Autor:
klklTASRTASR
To, či bude zvolený dostatočný počet kandidátov, je podľa opozičného poslanca Ondreja Dostála najmä v rukách koalície.

Koalícia nemá zhodu na tom, ktorých kandidátov podporia vo voľbe ústavných sudcov. Hlasovanie by pri tom malo byť už v utorok o 17-tej. Povedal to v relácii Sobotné dialógy predseda ústavnoprávneho výboru a poslanec Smeru Róbert Madej. 

„Zatiaľ podľa mňa nie je a neviem, či bude,“ povedal na margo koaličnej dohody s tým, že podľa neho sa bude musieť hľadať dohoda naprieč celým politickým spektrom. 

Opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS) však upozornil, že koalícia s opozíciou o dohode nerokovala. Podľa neho a demokratické opozičné strany dohodli na podpore 11 kandidátov. 

Koaličné obštrukcie

Podotýka však, že v tomto prípade nefunguje stranícka disciplína a že všetci musia podporiť kandidátov, na ktorých sa dohodli. Dostál sa však obáva, že vládna koalícia pristúpi pri voľbe 18 kandidátov k obštrukcii.

"Pokiaľ by bolo výsledkom vedomej obštrukcie, že si koalícia povie, volíme iba šiestich a tých ostatných kandidátov nezvolíme, to by bol postup v rozpore s duchom ústavy," povedal. Zvolenie 18 kandidátov je podľa neho predovšetkým v rukách vládnej koalície.

Madej považuje slová o možnej obštrukcii za nezmysel. Poukazuje však na opozíciu, podľa neho je zlé, že sa dohodla len na 11 kandidátoch, pretože voliť treba 18. "Opozícia nepomáha tomu, aby sa zvolilo 18 kandidátov na sudcov ústavného súdu. Ja osobne budem krúžkovať 18 kandidátov," deklaruje poslanec.

Voľba v dvoch kolách

Myslí si, že koalícia a aj opozícia našli prienik pri viacerých menách. Madej pripúšťa, že 18 kandidáti sa môžu v parlamente voliť až v dvoch kolách, a to vtedy, ak sa v prvom kole na budúci týždeň nezvolí potrebný počet uchádzačov.

Nasledovala by potom opakovaná voľba. "Ak prejde návrh na tajné hlasovanie, môže tam dôjsť k zaujímavým prienikom pri kandidátoch. Ak opozícia nevyužije možnosť hlasovať za 18 kandidátov, tak tie prieniky sa nenájdu," upozornil.

Reč bola aj o Ficovi

Politici diskutovali aj o predsedovi strany Smer-SD a bývalom premiérovi Robertovi Ficovi, ktorý sa tiež uchádza o post ústavného sudcu. Podľa Dostála sa Ficovi dostáva v tomto smere špeciálneho zaobchádzania aj zo strany predsedu ústavnoprávneho výboru.

"Aj keby Fico spĺňal ústavou dané podmienky, čo nespĺňa, ani v takom prípade by som ho nevolil. Je zodpovedný za vytvorenie a pretrvávanie súčasného oligarchického a korupčného systému, je to jeho priama zodpovednosť," vyhlásil Dostál.

Madej tvrdí, že proces aj v prípade Fica, prebieha zákonným spôsobom a nejde o špeciálne zaobchádzanie.

Každý z 39 kandidátov sa podľa Madeja musí o funkciu uchádzať s vedomím, že ak nastúpi na 12-ročný výkon ústavného sudcu, bude sa musieť vedieť odosobniť a funkciu vykonávať odborne a nezaujato.

01 - Modified: 2021-11-10 17:08:53 - Feat.: - Title: Časť zákona o spotrebnej dani je protiústavná, rozhodol súd. Pred tromi rokmi sa naň obrátil Heger 02 - Modified: 2021-07-27 21:39:31 - Feat.: - Title: Ústavný súd zrušil výhody pre očkovaných jednou dávkou. Karanténe sa nevyhnú 03 - Modified: 2021-07-11 08:46:25 - Feat.: - Title: Kritika na Čaputovú kvôli referendu. K opozícii sa pridal aj Matovič 04 - Modified: 2021-07-07 14:11:58 - Feat.: - Title: Referendum o predčasných voľbách nebude. Otázka nie je v súlade s Ústavou, rozhodol Ústavný súd 05 - Modified: 2021-05-27 10:03:55 - Feat.: - Title: Máme desiatich nových sudcov všeobecných súdov, do funkcie ich vymenovala hlava štátu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 18:18