StoryEditor

V byte Bašternáka by som nebýval. Ale do tejto hry sa nenechám zatiahnuť, tvrdí Šefčovič

08.02.2019, 08:55
Autor:
TASRTASRredred
Maroš Šefčovič sa na brífingu opäť odmietol bližšie vyjadriť ku snahe predsedu strany Smer Roberta Fica dostať sa na Ústavný súd.

Prezidentský kandidát Maroš Šefčovič na brífingu vyhlásil, že on by v byte Ladislava Bašternáka nebýval. Zároveň však podotkol, že nenechá sa do takýchto hier zatiahnuť.

Tvrdí, že to nie sú jeho škandály. "Celý svoj diplomatický život som si musel dávať pozor na všetky veci, ktoré sú kontroverzné," povedal Šefčovič.

K Ficovi sa bližšie odmietol vyjadriť

Šefčovič na brífingu zdôraznil, že tému celospoločenského zmieru považuje i on za zásadnú, je totiž presvedčený, že budúcnosť Slovenska závisí na tom, či ho budú neustále vyčerpávať politické a spoločenské šarvátky, alebo krajina dokáže svoju schopnosť byť súdržná.

"Najväčší progres a úspechy dosiahla slovenská spoločnosť vtedy, keď sa dokázala zjednotiť," upozornil. "A len súdržná krajina môže prejsť zložitým období, ktoré nás čaká," dodal prezidentský kandidát.

V súvislosti s poukázaním na atmosféru v spoločnosti dostal otázku, ako by sa zachoval v prípade aktuálnej voľby ústavných sudcov. Reagoval, že je to otázka pre súčasný parlament a prezidenta krajiny.

"Verím, že parlament vyselektuje 18 kandidátov, z ktorých prezident vyberie deviatich sudcov ústavného súdu na nasledujúcich 12 rokov," uviedol Šefčovič, ktorý sa odmietol bližšie vyjadriť ku snahe predsedu strany Smer-SD Roberta Fica dostať sa na Ústavný sud.

Nezávislý kandidát

Šefčovič zdôraznil, že kandiduje ako nezávislý kandidát, ktorý chce byť nadstraníckym prezidentom. Odmietol spochybňovanie svojej nezávislosti a integrity. "Mimochodom, som jediný kandidát, ktorý má previerku EÚ a NATO na najvyšší bezpečnostný stupeň," povedal Šefčovič, ktorý pripomenul, že svoju nezávislosť musel dokazovať vo funkcii eurokomisára.

Zopakoval šesť priorít, ktoré deklaroval pri ohlásení svojej kandidatúry, okrem celospoločenského zmieru sa týkajú sociálneho rozmeru spoločnosti, modernizácií a inovácií krajiny, ochrany slabších, ale i zakotvenia SR v Európe a jej úlohy v Európskej únii.

Na post prezidenta SR je 15 kandidátov, dve ženy a 13 mužov. Okrem Maroša Šefčoviča sa o hlasy Slovákov v marcových voľbách uchádzajú v abecednom poradí zoradení kandidáti: Béla Bugár, Zuzana Čaputová, Martin Daňo, Štefan Harabin, Eduard Chmelár, Marian Kotleba, Milan Krajniak, József Menyhárt, František Mikloško, Robert Mistrík, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová, Juraj Zábojník a Ivan Zuzula.

Voľby prezidenta SR sa uskutočnia 16. marca 2019, prípadné druhé kolo 30. marca 2019.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 13:24:02 - Feat.: - Title: Eurokomisia predstavila stav dialógov o premene Európy na čisté hospodárstvo 03 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 04 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 05 - Modified: 2024-04-07 21:08:57 - Feat.: - Title: Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:20