StoryEditor

V čom sa Lubyovej škandál podobá na ten Plavčanov?

04.02.2019, 17:30
Akademička Martina Lubyová prišla na ministerstvo školstva „upratať“ po zle rozdelených eurofondoch na vedu a výskum. Pochybné rozdelenie peňazí firmám sa však teraz skloňuje aj pri nej. Oba prípady na rezorte spája zvláštne hodnotenie aj firmy, ktoré nemajú s vedou skúsenosti.

Šéfka rezortu vzdelávania podpísala ešte v decembri zmluvy s 30 firmami, ktoré požiadali o stimuly na výskum a vývoj. Zo štátneho rozpočtu si rozdelili 33,4 milióna eur.

Grantová schéma, ktorá nepochádza z eurofondov, ale zo štátneho rozpočtu mala byť určená pre slovenské firmy na rozvoj inovácií a nových nápadov.

Viaceré pochybnosti

Rozdelenie stimulov však sprevádzajú viaceré pochybnosti. Peniaze získali firmy, ktoré si výskum ako predmet svojej činnosti zapísali len chvíľu predtým, ako o dotácie žiadali.

„Pri celej kauze s dotáciami sa ukázalo obrovské množstvo pochybení a nezrovnalostí, ktoré ministerka školstva doteraz nedokázala hodnoverne vysvetliť. Niektoré firmy dostali časť prostriedkov v rozpore so zákonom, keďže ani neboli zapísané v Registri partnerov verejného sektora," povedala poslankyňa za hnutie OĽANO Veronika Remišová.

V tomto registri musia byť zapísaný všetci, ktorí od štátu dostanú peniaze. Ministerka Lubyová sa bráni a tvrdí, že ide o startupy, ktoré majú dobrý nápad, ale predtým sa výskumu nevenovali. „Je to prvýkrát čo od štátu niečo dostali, preto nie sú v registri,“ dodala Lubyová. Rezort však firmy vyznal, aby si žiadosť o zapísanie do registra podali dodatočne.

Denník Sme však zistil aj ďalšie pochybenia. Práve pri firmách, ktoré neboli v registri, nesedia počty bodov, ktoré za projekt od hodnotiteľov dostali. Denník zistil, že firma Navidate mala dosiahnuť 94 zo 100 bodov. Po sčítaní bodov za jednotlivé kritéria však vyjde číslo 84.

Podľa Remišovej ide o zjavný podvod a manipuláciu s hodnotiacimi hárkami. Vyzvala preto premiéra Petra Pellegriniho, aby ministerku odvolal. Ak sa tak nestane, chcú jej vysloviť nedôveru v parlamente. Hnutie už zbiera podpisy.

Rezort argumentuje, že sa spojili s hodnotiteľkou a firma Navidate mala skutočne dostať 94 bodov. „Ministerstvo školstva už podalo trestné oznámenie, aby sa preverilo, či mohlo ísť o manipuláciu hodnotenia,“ priznalo však tlačové oddelenie. Poslanec za SaS Branislav Gröhling totiž tvrdí, že pri viacerých hodnotenia sa zhodujú celé vety aj s preklepmi či gramatickými chybami.

Kauza podobná Plavčanovi

Hodnotitelia a pochybné firmy bez riadneho sídla a skúseností sa skloňovali aj v lete 2017, kedy musel z postu odstúpiť Peter Plavčan

Dotácie vtedy dostali pochybné firmy, ktoré si medzi predmet svojej činnosti zapísali výskum len tesne pred tým, ako žiadali peniaze. Kým teraz ministerstvo rozdeľovalo peniaze zo štátneho rozpočtu, Plavčan vtedy rozdeľoval eurofondy.

Značné sumy z balíka 600 miliónov eur dostali aj firmy bez riadneho sídla. Problém bol aj s hodnotiteľmi projektov. Potvrdilo sa, že niektorí odborní hodnotitelia boli členmi dozorných rád spoločností, ktoré boli žiadateľmi o príspevok.

Navyše jeden z hodnotiteľov s technickým vzdelaním hodnotil projekt na výskum biomarkerov či ďalší z oblasti spracovania mliečnych výrobkov, pritom na to nemal kvalifikáciu. Po tlaku Európskej únie ministerstvo jednu výzvu zrušilo, druhá je stále pozastavená.

Kým v lete 2017 sme poznali mená jednotlivých hodnotiteľov, pri stimuloch zo štátu to tak nie je. Ministerstvo školstva zverejnilo len inštitúcie či organizácie, z ktorých hodnotitelia sú.

O čom je kauza s eurofondami?

  • na problém s dotáciami poukázali rektori slovenských univerzít a predseda SAV
  • novinári zistili, že peniaze získali aj schránkové firmy
  • Európska komisia preto jednu výzvu zrušila, druhá je pozastavená
  • desiatky zmlúv z pozastavenej výzvy sú stále platné, peniaze dotácie zrejme zaplatíme zo štátneho rozpočtu

01 - Modified: 2024-04-09 07:53:03 - Feat.: - Title: Druckerov rezort poskytne vysokým školám financie na bezpečnostné audity 02 - Modified: 2024-01-05 10:08:02 - Feat.: - Title: Šéf rezortu pôdohospodárstva Takáč diskutoval so slovenskými potravinármi o čerpaní eurofondov 03 - Modified: 2023-10-05 09:45:52 - Feat.: - Title: Budovy pre budúcnosť: Budúca vláda by mala zefektívniť čerpanie eurofondov 04 - Modified: 2023-09-22 09:36:56 - Feat.: - Title: SaS chce zrýchliť čerpanie eurofondov aj elektronizáciu procesov 05 - Modified: 2023-09-13 11:32:06 - Feat.: - Title: Digitalizáciu Slovenska brzdí podľa politikov aj neefektívne čerpanie eurofondov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 22:28