StoryEditor

Parlament by mal rozhodovať o všetkých 40 kandidátoch na ústavných sudcov, tvrdí Bugárova poslankyňa

04.02.2019, 09:25
Autor:
TASRTASRmahomaho
Poslankyňa Mosta-Híd Irén Sárközy uviedla, že v parlamente môže byť posudzovaný aj kandidát, ktorý nebude mať stanovisko Ústavnoprávneho výboru.

Poslankyňa Mosta-Híd a nová členka Ústavnoprávneho výboru Irén Sárközy hovorí, že poslanci v pléne Národnej rady by mali mať možnosť rozhodovať o všetkých 40 kandidátoch na ústavných sudcov.

"Treba vnímať veci tak ako sú a treba vnímať veci objektívne. Práve moja osoba môže prispieť k tomu, aby sa táto situácia vyriešila a aby sa na tejto schôdzi mohlo 150 poslancov Národnej rady rozhodnúť o všetkých 40 kandidátoch," hovorí Sárközy, ktorá vo výbore nahradila svojho straníckeho kolegu Petra Kresáka.  

"Ústavnoprávny výbor Národnej rady hodnotí kandidatúru uchádzačov na sudcov Ústavného súdu z hľadiska splnenia formálnych náležitostí. Odbornú a morálnu spôsobilosť má posúdiť a podľa toho rozhodnúť plénum NR SR," uviedla poslankyňa na pondelkovej tlačovej konferencii.

Podľa poslankyne Mosta-Híd môže byť v parlamente posudzovaný aj kandidát, ktorý nebude mať stanovisko Ústavnoprávneho výboru. "Ak aj dá výbor ku kandidátovi negatívne stanovisko, to nie je dôvod, aby nebol posudzovaný v pléne," vyhlásila.  

Ficovi v pléne hlas nedá 

Pokiaľ by Robert Fico prešiel cez výbor do hlasovania v Národnej rade, Sárközy mu svoj hlas nedá. "S istotou vám poviem, že mňa oslovilo iných 18 kandidátov ako ten, ktorého kandidatúra je z dôvodu splnenia formálnych náležitostí otvorená,“ dodala.    

Sárközy priznala, že prípadná dohoda na 18 kandidátoch v rámci poslaneckého klubu Mosta-Híd je otvorenou otázkou. Na to, či by takáto dohoda mohla ovplyvniť jej hlasovanie, uviedla, že si nemyslí, že by mali dostať poslanci nejaký pokyn.

„Každý máme svoje svedomie a vedomie. Za seba môžem jednoznačne vyjadriť a zopakovať, mňa oslovilo 18 iných kandidátov,“ ozrejmila. Výslovne však nepovedala, či by mala byť podľa nej voľba v parlamente tajná alebo nie.

Na to, či Ficom dodatočne dodané materiály preukazujúce potrebnú právnickú prax považuje za dostatočné, odpovedala, že najprv sa s nimi musí oficiálne zoznámiť. „Vyjadrím sa k tomu najskôr na pôde výboru,“ dodala.

Otázna dĺžka praxe

Ústavnoprávny výbor sa má zaoberať otázkou kandidatúry predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Šéf parlamentu a SNS Andrej Danko chce, aby výbor prijal jednoznačné stanovisko k Ficovi tak ako pri ostatných 39 kandidátoch.

Termín zasadnutia výboru stále nie je známy. Malo by sa tak stať do stredy (6. 2.) do 14. hodiny, keď sa má začať rozprava predchádzajúca samotnej voľbe.

Pri Ficovi je otázna dĺžka jeho praxe. Opozícia tvrdí, že nespĺňa podmienku 15-ročnej praxe v právnickom povolaní. Fico dodal výboru ďalšie doklady, ktoré ju majú potvrdzovať. Opozícia prax naďalej spochybňuje.

Úlohou poslancov je zvoliť 18 kandidátov, z ktorých si prezident Andrej Kiska vyberie deväť nových ústavných sudcov. Tým doterajším sa funkčné obdobie končí v polovici februára.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 03 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 04 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 05 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 10:41