StoryEditor

Trnkov prípad rozdelil ústavných sudcov

15.04.2005, 00:00
Plénum Ústavného súdu (ÚS) včera prijalo na ďalšie konanie prípad generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktorý v januári zavinil dopravnú nehodu. "Vykonáme disciplinárne konanie," vyhlásil predseda ÚS Ján Mazák.

Závery disciplinárnej komisie zrejme na seba nenechajú dlho čakať, lebo podľa Mazáka "vec je úplne jasná". Je paradoxné, že návrh na disciplinárne stíhanie podal Trnka na seba sám. Šéf ÚS naznačil, že na prijatie Trnkovho návrhu na ďalšie konanie existovali medzi ústavnými sudcami odlišné názory. "Myslíme si, že nie je šťastné obviňovať sám seba," tlmočil Mazák názor trojice z nich. Aký trest hrozí Trnkovi? Od napomenutia až po preloženie na prokuratúru nižšieho stupňa, čo by však bol podľa Mazáka prienik do kompetencií parlamentu, ktorá volí generálneho prokurátora. "Formálne sa nedá vylúčiť ani vydanie na trestné stíhanie." Trnka zavinil 13. januára v Pezinku autonehodu, pri ktorej boli ľahko zranení dvaja ľudia. Na križovatke nedal prednosť v jazde škodovke. Podľa polície išlo o priestupok. Alkohol nezistila ani u jedného z vodičov.
Plénum ÚS včera zároveň odročilo žiadosť generálneho prokurátora o vydanie súhlasu na trestné stíhanie sudcu Okresného súdu v Humennom Petra T. Ten je podozrivý z trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa. ÚS požiada generálneho prokurátora o niektoré ďalšie spresňujúce informácie. Kauza sa týka známeho postupu pri tzv. poisťovacích podvodoch, keď sa odkloní zodpovednosť od priameho páchateľa a na platbu sa zaviaže Slovenská kancelária poisťovateľov. Už onedlho možno ÚS nebude musieť rozhodovať o tom, či sudcu vydá alebo nevydá na stíhanie. Ministerstvo spravodlivosti SR chce totiž novelou ústavy obmedziť imunitu sudcov - tých by polícia mohla trestne stíhať bez toho, aby na to potrebovala súhlas ÚS SR. Sudcovská obec to však odmieta: tvrdí, že by to mohlo ohroziť jej nezávislosť. Rezort spravodlivosti však na zúžení imunity trvá. "Demokratický štát je založený na rešpektovaní rovnosti občanov. Imunita nemôže chrániť sudcov pred trestným stíhaním vo veciach, ktoré s ich sudcovskou činnosťou nesúvisia," uviedol pre HN hovorca ministerstva Richard Fides.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 03:16