StoryEditor

Väzenie pre matky s deťmi: Postieľka plná hračiek, k dispozícii vychovávateľka a návštevy zoo či divadla

14.01.2022, 23:00
To, čo na Slovensku politici sľubujú už sedemnásť rokov, v Česku funguje takmer dvadsať rokov.

Vybudovať väzenie pre matky s deťmi sľubovali politici pred sedemnástimi rokmi. Nápad venovať sa dieťaťu popritom, ako si žena odpykáva trest, sa u nás stretol s pozitívnym ohlasom. Takéto zariadenie, ktoré je už roky bežné v iných okolitých krajinách, však napriek počiatočnému entuziazmu na Slovensku stále nemáme.

Realita je taká, že keď je žena za mrežami, o najmenšie deti sa musí starať najbližšia rodina, alebo sa ich ujme štát, ktorý deti umiestni do detského domova. Súdy tehotným a čerstvým mamičkám dajú zvyčajne ročný odklad výkonu trestu, no s tým, aby boli najmenšie deti vo väznici s matkou, zákony akosi nerátajú.

V susednom Česku je prístup opačný. V špecializovanom oddelení pre matky môžu mať ženy pri sebe deti od jedného do troch rokov.

V Česku to funguje už od roku 2002

Keď pracovníci českého ministerstva práce navštívili ženskú väznicu vo Světlej nad Sázavou, ktorá ako jediná u našich západných susedov disponuje špeciálnym oddelením pre väzenkyne s deťmi s kapacitou 15 miest, zostali milo prekvapení.

„Matky majú k dispozícii samostatné izby, ktoré deťom čo najviac pripomínajú prirodzené domáce prostredie,“ opísala presvetlenú miestnosť s detskou posti...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:44