StoryEditor

Matečná: U nás nemôže nastať podobná situácia ako v Poľsku

31.01.2019, 19:51
Autor:
TASRTASR
Gabriela Matečná apelovala na spotrebiteľov, aby jedli slovenské mäso a potraviny, pretože pri nich dokážu zabezpečiť kontrolu "od poľa a maštale až na stôl".

Výkon kontrol v slovenských bitúnkoch a u producentov je na vysokej úrovni, preto u nás nemôže nastať podobná situácia ako v Poľsku. Na štvrtkovom brífingu v Ivachnovej to povedala šéfka agrorezortu Gabriela Matečná (SNS).

Zároveň apelovala na spotrebiteľov, aby jedli slovenské mäso a potraviny, pretože pri nich dokážu zabezpečiť kontrolu "od poľa a maštale až na stôl".

„Nie je možné, že pri porážaní v Poľskej republike nemajú prítomnosť veterinárneho lekára a autority, na rozdiel od Slovenska, kde máme pri porážkach 24 hodín veterinárneho lekára. Ten jednak kontroluje zvieratá, ktoré sú dovezené na porážanie a kontroluje aj mäso,“ povedala s tým, že sa tak zabezpečuje ochrana zvierat počas usmrcovania, ako aj kvalitné a zdraviu neškodné mäso pre spotrebiteľov.

Rizikom sú pohraničné oblasti

Generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Milan Lapšanský uviedol, že na Slovensku sa produkuje 27-tisíc ton kvalitného hovädzieho mäsa.

Ďalších 12-tisíc ton sa dováža z krajín ako Nemecko, Česko, Poľsko, Holandsko a Írsko. „Upozorňujeme na to, že spotrebiteľ by si mal všímať, aké potraviny konzumuje, lebo toto je opakujúci sa problém a niekde v Poľsku je vážna chyba,“ priblížil.

Rizikom sú podľa Lapšanského najmä pohraničné oblasti s Poľskom a rôzne neschválené prevádzky, ako aj predaj z dodávok a na trhoch. „Od chorého zvieraťa neočakávajte zdravé mäso. Aktuálne nevieme, o aké ochorenia u predmetných zvierat išlo, a preto nemôžeme vylúčiť ohrozenie zdravia konzumenta takéhoto mäsa. Vyzývam všetkých konzumentov hovädzieho mäsa, aby sa zaujímali o jeho pôvod, nielen pri kúpe v obchode, ale na všetkých miestach, tiež v reštauráciách a aby radšej siahli po overenom, zdravom a bezpečnom slovenskom hovädzom mäse,“ uviedol.

Tristo kilogramov mäsa

Konzumenta pokazeného mäsa môžu ohroziť choroby ako salmonelóza, pasterelóza, chlamydióza, paratuberkulóza, parazitárne ochorenia, ale tiež obsah rezíduí v mäse po použití antibiotík a hormónov.

Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš na brífingu v Ivachnovej vo štvrtok informoval, že takmer 300 kilogramov mäsa z rizikového hovädzieho dobytka z Poľska bolo distribuovaných do reštaurácií a škôl na Slovensku.

Slovenský agrorezort hneď po zverejnení škandalóznych informácií o poľskej hovädzine spustil cielené kontroly spracovateľských prevádzok a vyslal na cesty potravinových a veterinárnych inšpektorov. Tí kontrolujú vozidlá prepravujúce mäso. Stanovištia veterinárnych inšpektorov na severe Slovenska vo štvrtok v noci kontrolovala aj šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS).

01 - Modified: 2024-02-06 11:01:46 - Feat.: - Title: "Politická trafika." KDH aj PS kritizujú menovanie Matečnej za štátnu tajomníčku envirorezortu 02 - Modified: 2024-02-06 09:53:35 - Feat.: - Title: Exministerka Matečná je novou štátnou tajomníčkou envirorezortu. Nie som vyšetrovací orgán, reaguje Taraba 03 - Modified: 2023-10-08 09:43:26 - Feat.: - Title: Konsolidačné opatrenia vlády v oblasti DPH by spôsobili zdražovanie, tvrdí Matečná 04 - Modified: 2023-07-27 08:31:15 - Feat.: - Title: Tempo sceľovania pozemkov bráni budovaniu vodozádržných opatrení, tvrdí Matečná 05 - Modified: 2023-04-18 05:29:17 - Feat.: - Title: Kožuch je v rozpore s Matečnou a Dankom. Svedkovia opísali, ako mali oligarchovia profitovať z polície
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:51