StoryEditor

Pellegrini odkazuje školám a škôlkam: Nakupujte len slovenské mäso

31.01.2019, 12:58
Autor:
klklkrkr
Premiér reaguje na kauzu pokazeného hovädzieho mäsa.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) reaguje na pokazeného kauzu poľského hovädzieho mäsa, ktoré sa malo dostať aj do slovenských škôlok. Premiér vyzýva zriaďovateľov, aby nakupovali len mäso od slovenských producentov.

"Chcem vyzvať všetkých zriaďovateľov našich škôlok, základných a stredných škôl, aby od dnešného dňa pre naše deti nakupovali mäso výhradne pochádzajúce zo slovenského chovu, o ktorom máme presnú evidenciu, odkiaľ pochádza a akej je kvality," píše v stanovisku premiér.

Na mäso upozornili novinári

Ten je pripravený aj na možné útoky. "Zároveň chcem verejne prehlásiť, že ak by ktokoľvek na naše školy a škôlky chcel zaútočiť kvôli tomu, že budú uprednostňovať slovenské výrobky, vláda Slovenskej republiky je pripravená všetkých za takéto konanie v plnej miere ochraňovať,“ odkázal Pellegrini.

Celá kauza vypukla po tom, ako sa reportéri poľskej TVN24 infiltrovali do jedného z bitúnkov a zistili, že tu bežne balia na konzumáciu mäso aj z vážne chorých kráv. Svoje zistenia prezentovali v relácii Superwizjer.

Mäso našli aj na Slovensku

Následne sa zistilo, že sa choré poľské mäso dostalo aj na Slovensko, konkrétne bolo distribuované do reštaurácií a škôl. 

Na brífingu v Ivachnovej o tom vo štvrtok informovala Štátna veterinárna a potravinová správa a Ministerstvo pôdohospodárstva.

Malo ísť o mäso typu gulášové čiže odrezky. ​Konkrétne školské jedálne a reštaurácie sa podľa ministerstva určiť nedajú, lebo odrezky sa nekontrolujú.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná zároveň potvrdila  informácie o troch slovenských prevádzkach, do ktorých sa malo mäso dostať, ďalšie podľa nej nepribudli. Má ísť o prevádzky Cimbaľák Bardejov, Marek Kazimir – MK FOOD, Gaboltov a Ladislav Cabai Bidovce. 

Odporúčanie ministerky

Matečná v súvislosti s kauzou odporučila spotrebiteľom nekupovať poľské hovädzie. Svoju radu odôvodnila tým, že poľské veterinárne úrady sa zdiskreditovali. "Siahnite radšej po slovenskom mäse, ktoré je plne pod kontrolou," hovorí ministerka.

"Štátna veterinárna a potravinová správa začala intenzívne kontroly chladeného a mrazeného hovädzieho mäsa z Poľska. Kontrolujeme sklady, spracovateľské prevádzky, obchody aj vozidlá," povedal šéf slovenských veterinárov Jozef Bíreš. Dodal, že kontrole podliehajú aj pojazdné predajne mäsa.

Podľa Matečnej sa mäso z poľského bitúnka dostalo do deviatich krajín Európskej únie. Najviac hovädzieho dováža Slovensko práve z Poľska. 

Poľské mäso môže byť hocikde 

Vlani sa k nám z Poľska doviezlo 2,3 milióna kilogramov hovädzieho mäsa. Čerstvého, chladeného i mrazeného. V obchodoch sa však hľadá pomerne ťažko. Dôvod je ten, že cestovná mapa, ktorá spotrebiteľovi ukáže, akými krajinami prešlo mäso, kým sa dostalo na jeho tanier, musí byť podľa legislatívy znázornená iba na čerstvom a mrazenom mäse.

Pôvod mäsa v salámach, paštétach a ostatných mäsových výrobkoch sa dohľadáva podstatne ťažšie.
Čo sa týka mäsa v našich obchodoch, Billa, Kaufland aj Jednota pre HN potvrdili, že v ponuke nemajú hovädzie mäso z Poľska. Inak je na tom reťazec Tesco, v ktorého chladiacich boxoch môžu zákazníci nájsť aj poľské mäso. Aj keď nie práve zo spomenutého lodžského bitúnku.

Pôvodom a kvalitou mäsa si nemôžu byť isté ani reštaurácie. „V každodennej prevádzke nie je vždy možné overovať či kontrolovať pôvod mäsa,“ povedal pre HN Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. To potvrdzujú aj samotné reštaurácie, ktoré sa spoliehajú na kontrolné mechanizmy. Jedna z oslovených, reštaurácia Pod Šibenicou, napríklad nevedela určiť pôvod hovädzieho mäsa, z ktorého hosťom pripravila sviečkovú.

Poľskému mäsu sa však snaží vyhýbať viacero prevádzok, čo potvrdzuje slová Jozefa Bíreša o narušenej dôveryhodnosti krajiny v tomto smere. Od bitúnku Jasienica Mazowiecka sa okamžite dištancovala spoločnosť Mecom Group aj Tauris. „Hovädzie mäso z Poľska sa v našej prevádzke vôbec nevyskytuje. Mäsové výrobky vyrábame z vlastnej rozrábky a nakupujeme výhradne slovenské strakaté plemeno býkov,“ pridala sa k nim spoločnosť Mäso-údeniny Orbán.

01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 07:34