StoryEditor

Gašpar u Sakovej končí. Ide o dôsledok kauzy lustrovania Kuciaka pred vraždou

31.01.2019, 09:55
Autor:
ČTKČTKmahomaho
Tibor Gašpar na ministerstve vnútra skončí dnešným dňom po dohode s Denisou Sakovou.

Ministerka vnútra Denisa Saková dnes pred stretnutím s prezidentom Andrejom Kiskom oznámila, že bývalý policajný šéf Tibor Gašpar končí vo funkcii poradcu na ministerstve vnútra. 

"Vzhľadom na všetky informácie, ktoré prebehli v médiách posledné dni, chcem oznámiť, že po stretnutí s Tiborom Gašparom sme sa spoločne dohodli, že dnešným dňom končí vo funkcii poradcu ministerky," uviedla Saková.

Saková sa vyjadrila aj k informáciám o tom, že Gašpar mal dať príkaz na lustrovanie osoby novinára Jána Kuciaka niekoľko mesiacov pred jeho vraždou. "Toto všetko majú na starosti orgány činné v trestnom konaní a počkáme si na výsledky vyšetrovania. Nechcem tu hovoriť moje domnienky alebo pocity."

"Dohodli sme sa, aby sme trochu uvoľnili atmosféru, znížili tlak na jeho osobu a aby nevznikali dojmy, že jeho pôsobenie na ministerstve vnútra by mohlo ovplyvňovať proces vyšetrovania," hovorí ministerka. 

Saková nepotvrdila, že by bola v hre aj otázka jej demisie.

Na informáciu o Gašparovom konci na ministerstve reagovala aj opozičná strana Sloboda a Solidarita. „Uvoľnenie Tibora Gašpara zo služieb ministerstva vnútra je ako ťahanie tej najväčšej repy zo zeme. Určite nie sme jediní, ktorí budú s napätím očakávať, v ktorom štátnom útvare sa opäť objaví. To najpodstatnejšie je ale to, aby tým, že zišiel z očí, nezišiel z mysle orgánov činných v trestnom konaní,“ píše sa vo vyhlásení liberálov.

Veronika Remišová z OĽaNO hovorí, že "po tragických udalostiach Tibor Gašpar žiadnu funkciu ani nemal dostať." "Po našom tlaku a tlaku verejnosti konečne odstúpil z funkcie poradcu ministerky Sakovej bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Políciu treba očistiť od ľudí napojených na rôzne záujmové organizované skupiny a urobiť poriadok, aby dostali priestor čestní a šikovní policajti," uviedla poslankyňa. 

Tibor Gašpar po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice a pod tlakom verejnosti vlani na jar odišiel z čela slovenskej polície. Stalo sa tak v čase politickej krízy, ktorú vražda novinára na Slovensku vyvolala a ktorá tiež viedla k demisii premiéra Roberta Fica. Bývalý policajný prezident odmietol, že nechal Kuciaka lustrovať.

Kuciakova osoba bola v databázach polície podľa médií preverovaná niekoľko týždňov predtým, než kontroverzný podnikateľ Marian Kočner novinárovi povedal, že sa o neho a jeho rodinu bude zaujímať a že keď na nich nájde nejakú "špinu", tak ju zverejní.

01 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 02 - Modified: 2024-04-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Palivo budúcnosti: Viac energie vložíte, ako získate. No Slovensko má s ním aj tak veľké plány (Brífing HN) 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát sľúbil milióny, ľudia sa cítia oklamaní. Za Sulíka to bolo o rýchlych prstoch, so Sakovou systém zamrzol 04 - Modified: 2024-04-10 14:16:07 - Feat.: - Title: Saková rokovala o možnosti prepravy plynu z kaspického regiónu na Slovensko 05 - Modified: 2024-04-08 22:09:49 - Feat.: - Title: Štátna akciovka mala rekordný rok, prekonala poštu aj diaľničiarov. Saková je s vedením aj tak nespokojná
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:07