StoryEditor

Kontroly odhalili, kam sa dostalo mäso z chorých poľských kráv. Pozrite si zoznam predajní

31.01.2019, 08:35
Autor:
ČTKČTKmahomaho
V týchto prevádzkarniach budú vykonané kontroly.

Podľa najnovších informácií od veterinárov, ktoré zverejnili na svojom webe, sa mäso dostalo aj do niekoľkých predajní po celom Slovensku. Mimoriadne kontroly pokračujú.

Predajne sa nachádzajú v Leviciach, Trenčíne, Kysuckom Novom Meste, Jelšave, Čečejovciach a Varíne.

V týchto prevádzkarniach budú vykonané úradné kontroly príslušnými regionálnymi veterinárnymi a potravinovými správami," píše Štátna veterinárna a potravinová správa na svojom webe.

Zoznam predajní, kam sa dostalo pokazené poľské mäso:

  • Čečejovce: Marta Ivanová, Košická 2 – sklad potravín
  • Levice: Zahorecz Jozef, ul. Ľudovíta Štúra 10 - predajňa
  • Jelšava: Robert Csatari Mäso-Údeniny, Jelšava, ul. Štefánikova 359 - predajňa
  • Kysucké Nové Mesto: Eva Odreášová Kysucké Nové Mesto ul. Hviezdoslavova 60 - predajňa
  • Trenčín: Mäsiarstvo u Urbánka, Trenčín Nám. Sv. Anny 15
  • Varín: Bištiak Vladimír, Varín ul. Martinčeka 62 – predajňa

Takmer 300 kíl mäsa

Štátna veterinárna a potravinová správa na brífingu informovala, že takmer tristo kilogramov mäsa z chorého hovädzieho dobytka z Poľska bolo distribuovaných aj do reštaurácií a škôl na Slovensku.

Malo ísť o mäso typu gulášové čiže odrezky. ​Konkrétne školské jedálne a reštaurácie sa podľa ministerstva určiť nedajú, lebo odrezky sa nekontrolujú.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná zároveň potvrdila včerajšie informácie o troch slovenských prevádzkach, do ktorých sa malo mäso dostať, ďalšie podľa nej nepribudli. Má ísť o prevádzky Cimbaľák Bardejov, Marek Kazimir – MK FOOD, Gaboltov a Ladislav Cabai Bidovce. 

Matečná v súvislosti s kauzou odporučila spotrebiteľom nekupovať poľské hovädzie. Svoju radu odôvodnila tým, že poľské veterinárne úrady sa zdiskreditovali. "Siahnite radšej po slovenskom mäse, ktoré je plne pod kontrolou," hovorí ministerka.

"Štátna veterinárna a potravinová správa začala intenzívne kontroly chladeného a mrazeného hovädzieho mäsa z Poľska. Kontrolujeme sklady, spracovateľské prevádzky, obchody aj vozidlá," povedal šéf slovenských veterinárov Jozef Bíreš. Dodal, že kontrole podliehajú aj pojazdné predajne mäsa.

Z Poľska dovážame najviac hovädzieho mäsa.

Podľa Matečnej sa mäso z poľského bitúnka dostalo do desiatich krajín Európskej únie vrátane Slovenska. Najviac hovädzieho dováža Slovensko práve z Poľska. 

Ministerstvo školstva hovorí, že zabezpečovanie potravín pre školy je v kompetencii vedúcej školskej jedálne, riaditeľa a zriaďovateľa školy.

"V danej veci je taktiež vhodné obrátiť sa na rezort pôdohospodárstva, ktorý spustil projekt národného potravinového katalógu - nástroja verejného obstarávania na nákup kvalitných a bezpečných potravín od kvalifikovaných dodávateľov," informuje rezort školstva.

01 - Modified: 2024-02-06 11:01:46 - Feat.: - Title: "Politická trafika." KDH aj PS kritizujú menovanie Matečnej za štátnu tajomníčku envirorezortu 02 - Modified: 2024-02-06 09:53:35 - Feat.: - Title: Exministerka Matečná je novou štátnou tajomníčkou envirorezortu. Nie som vyšetrovací orgán, reaguje Taraba 03 - Modified: 2023-10-08 09:43:26 - Feat.: - Title: Konsolidačné opatrenia vlády v oblasti DPH by spôsobili zdražovanie, tvrdí Matečná 04 - Modified: 2023-07-27 08:31:15 - Feat.: - Title: Tempo sceľovania pozemkov bráni budovaniu vodozádržných opatrení, tvrdí Matečná 05 - Modified: 2023-04-18 05:29:17 - Feat.: - Title: Kožuch je v rozpore s Matečnou a Dankom. Svedkovia opísali, ako mali oligarchovia profitovať z polície
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 20:40