StoryEditor

Mäso z chorých poľských kráv sa dostalo aj na Slovensko. Matečná chystá opatrenia

30.01.2019, 18:24
Autor:
krkrlmlm
Poľské mäso sa malo dostať do troch prevádzok u nás.

Mäso z chorých poľských kráv sa dostalo aj na Slovensko. Pre Denník N a RTVS to potvrdil šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Mäso sa malo dostať do troch prevádzok u nás: Cimbaľák Bardejov, Marek Kazimir – MK FOOD, Gaboltov a Ladislav Cabai Bidovce.

Bíreš pre HN povedal, že momentálne prebieha kontrola týchto troch spomínaných prevádzok.

Môže byť aj na ďalších miestach

Nevylúčil, že mäso sa môže nachádzať aj na ďalších miestach, preto naša Štátna veterinárna a potravinová správa stále pokračuje s celoplošnými kontrolami na všetkých stupňoch výroby, spracovania a obchodu.

Dôvod je podľa jej riaditeľa Jozefa Bíreša jasný: už fakt, že Poliaci sa k praktikám tohto bitúnku priznali až po tlaku členských štátov a médií, totiž vyvoláva nedôveru.

Hovorca ministerstva pôdohospodárstva Michal Feik pre HN povedal, že štvrtok o 8.30 hod. predstaví ministerka Gabriela Matečná opatrenia. "Zburcovali sme potravinových inšpektorov, ktorí robia všetky potrebné kontroly. Na brífingu predstavíme podrobnosti."

Dodávajú aj do reťazcov

Bardejovská spoločnosť Cimbaľák pritom dodáva svoje mäsové výrobky aj do viacerých maloobchodných sietí na Slovensku. Na stránke uvádza siete Kaufland, Tesco, Billa, CBA, Metro či COOP Jednota.

Firma na svojej stránke tvrdí, že “Spoločnosť CIMBAĽÁK s.r.o zásobuje svojimi produktami celé územie Slovenska a taktiež vyváža do štátov EÚ, napríklad Českej republiky, Maďarska, Rakúska a pôsobí ako etablovaný podnik so silnejúcou pozíciou v regióne horného Šariša”.

Jej produkty sa dajú nájsť aj na e-shope siete Tesco. V ponuke sú aj viaceré výrobky s obsahom hovädzieho mäsa, napríklad Karpatské cigáro či Richtárska klobása.

Z doteraz známych informácií však nie je možné povedať či vôbec sa do produktov značky Cimbaľák teoreticky mohlo dostať kontaminované mäso z Poľska - ani to či z neho vôbec spoločnosť nejaké výrobky vyrobila.

HN o stanovisko požiadajú spoločnosť Cimbaľák aj obchodné reťazce, ktoré jej výrobky ponúkajú.

Poľské mäso môže byť hocikde
Vlani sa k nám z Poľska doviezlo 2,3 milióna kilogramov hovädzieho mäsa. Čerstvého, chladeného i mrazeného. V obchodoch sa však hľadá pomerne ťažko. Dôvod je ten, že cestovná mapa, ktorá spotrebiteľovi ukáže, akými krajinami prešlo mäso, kým sa dostalo na jeho tanier, musí byť podľa legislatívy znázornená iba na čerstvom a mrazenom mäse.

Pôvod mäsa v salámach, paštétach a ostatných mäsových výrobkoch sa dohľadáva podstatne ťažšie.
Čo sa týka mäsa v našich obchodoch, Billa, Kaufland aj Jednota pre HN potvrdili, že v ponuke nemajú hovädzie mäso z Poľska. Inak je na tom reťazec Tesco, v ktorého chladiacich boxoch môžu zákazníci nájsť aj poľské mäso. Aj keď nie práve zo spomenutého lodžského bitúnku.

Pôvodom a kvalitou mäsa si nemôžu byť isté ani reštaurácie. „V každodennej prevádzke nie je vždy možné overovať či kontrolovať pôvod mäsa,“ povedal pre HN Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. To potvrdzujú aj samotné reštaurácie, ktoré sa spoliehajú na kontrolné mechanizmy. Jedna z oslovených, reštaurácia Pod Šibenicou, napríklad nevedela určiť pôvod hovädzieho mäsa, z ktorého hosťom pripravila sviečkovú.

Poľskému mäsu sa však snaží vyhýbať viacero prevádzok, čo potvrdzuje slová Jozefa Bíreša o narušenej dôveryhodnosti krajiny v tomto smere. Od bitúnku Jasienica Mazowiecka sa okamžite dištancovala spoločnosť Mecom Group aj Tauris. „Hovädzie mäso z Poľska sa v našej prevádzke vôbec nevyskytuje. Mäsové výrobky vyrábame z vlastnej rozrábky a nakupujeme výhradne slovenské strakaté plemeno býkov,“ pridala sa k nim spoločnosť Mäso-údeniny Orbán.

01 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 02 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 03 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 04 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:13