Gabriela MatečnáTASR
StoryEditor

Matečná: Je to nehoráznosť. Pokazené poľské mäso sa mohlo dostať aj na Slovensko

29.01.2019, 08:25
Spotrebitelia by mali podľa Gabriely Matečnej nakupovať slovenské výrobky, pri ktorých je istota, že prešli kontrolou.

Šéfka agrorezortu Gabriela Matečná sa na dnešnom brífingu vyjadrila ku škandálu, ktorý sa prevalil včera večer. Týka sa pokazeného mäsa spracovávaného na poľských bitúnkoch. 

"Včera som to videla prvýkrát, keď som mala bilaterálne rokovanie s českým ministrom, ktorý mi ukázal čo sa deje. Vyzvali sme poľského ministra, aby na to reagoval. Je to nehoráznosť," zdôraznila ministerka.

​Nevylúčila ani to, že mäso sa mohlo dostať aj na Slovensko. "Nevieme vylúčiť, že sa mäso nedostalo aj k nám. Spotrebitelia by mali nakupovať slovenské výrobky, kde sme si istí, že to prešlo procesom kontroly," vyzvala zákazníkov. 

Matečná vyzvala všetkých občanov, ale tiež starostov obcí, ktorí dávajú obyvateľom možnosť nakupovať mäso napríklad pred obecnými úradmi, aby tak nerobili, pretože tým sami podporujú predaj pokazeného mäsa. Jeho pôvod buď nie je známy alebo si ho spotrebitelia neskontrolujú.

Podľa Matečnej ide o "škandál, ktorý bude mať určite dohru nielen v samotnom Poľsku, ale bude sa ním zaoberať aj Rada agroministrov EÚ".

Škandál sa prevalil, keď sa reportéri poľskej TVN24 infiltrovali do jedného z bitúnkov a zistili, že tam bežne balia na konzumáciu mäso aj z vážne chorých kráv.

Bitúnky počas dňa podľa reportáže vyzerajú úplne normálne, v noci sa však spracováva mäso chorých zvierat.

"Vedúci mi prikázal, aby som mäso označil ako zdravé a trochu ho prikrášlil. Bolo to hrozné, verte mi. Zo smradu hnijúceho mäsa sa vám chce vracať. Musel som ho zoškrabovať nožom, aby vyzeralo lepšie," povedal reportér Patryk Szczepaniak.

Svojich nadriadených sa pokúšal konfrontovať so svojimi obavami z toho, či mäso nie je skazené. "Aj tak nevieš, čo ješ," mu na skrytú kameru odpovedal jeden z nich.

01 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum 02 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 03 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 04 - Modified: 2024-04-16 19:57:52 - Feat.: - Title: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael, vyhlásil Tusk 05 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 12:43