StoryEditor

Mal by Madej poslúchnuť Danka? Odborníčka povedala, ako by sa mohol vyriešiť pat pri Ficovi

28.01.2019, 17:30
O voľbe ústavných sudcov sme sa v HNtelevízii rozprávali s Luciou Berdisovou z Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied. 

V HNtelevízii sme sa o voľbe ústavných sudcov rozprávali s Luciou Berdisovou z Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied. 

Podľa odborníčky verejné vypočúvanie vytvára iný tlak na kandidátov a má veľký zmysel aj pre kultiváciu diskusie o ústavnom práve. "Pojem materiálneho jadra ústavy sa vo verejnej diskusii takmer neobjavil. Teraz ho verejnosť pozná," uviedla.

​Berdisová hovorí aj o samotnej voľbe ústavných sudcov. "My sme navrhovali, aby ústavní sudcovia boli volení priebežne. Aby jedna politická garnitúra neobsadila Ústavný súd na 12 rokov. Problémom je to, že v celom tom procese sa vec voľby dostala do takého časového sklzu, že všetko čo sa teraz robí, sa robí v akomsi rauši. Z toho vyplýva aj zlý pocit, že už je to všetko natesno," dodala.

Voľba sa podľa Berdisovej zjavne stáva predmetom politického boja.  

"Mne kandidatúra politikov vôbec nevadí. Myslím si, že politici majú miesto na Ústavnom súde. Vedia tiež priniesť špecifický pohľad za hľadiska legislatívneho procesu. Otázkou je však akí politici," tvrdí Berdisová. Politik by mal preukázať, že vie funkciu vykonávať nezávisle a nestranne, doplnila. 

Odborníčka hovorí, že Robert Fico mohol na vypočúvaní ukázať, že skúsi poskytnúť nejaké záruky, ale neurobil to. "Potvrdil to, čo bolo signalizované ako problém už od začiatku. Jeho vypočúvanie ani nesmerovalo k odborným otázkam. Bolo to skôr demonštrovaním straníckosti," uviedla Berdisová.

​Odborníčka hovorí aj o tom, čo by malo teraz nasledovať. "Ak ústavnoprávny výbor nevidí riešenie, ako by mohol pat vyriešiť, predseda parlamentu by mal kandidátov posunúť do voľby na schôdzu, tak, aby sa s tým vysporiadala Národná rada ako teleso," tvrdí Berdisová. 

01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 04 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 05 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 06:55