prezidentskí kandidáti Maroš Šefčovič / Robert Mistrík
StoryEditor

Najnovší prieskum: V boji o prezidenta sú dvaja favoriti. Šefčovič s Mistríkom sú na tom úplne rovnako

27.01.2019, 12:01
V prezidentských voľbách sa rysuje súboj medzi Marošom Šefčovičom a Robertom Mistríkom.

Najnovší prieskum preferencií prezidentsých kandidátov, ktorý pre televíziu Markíza vypracovala na vzorke 1013 respondentov agenúra Focus potvrdil, že favoritmi marcovej voľby hlavy štátu sú vedec Robert Mistrík a eurokomisár Maroš Šefčovič.

O prvé miesto sa delia zhodnou podporou 16 a pol percenta preferenčných hlasov. Štefan Harabin by sa podľa prieskumu do druhého kola volieb nedostal, so ziskom 11,7 prercenta sa umiestnil tretí. Prvú päťku kandidátov uzatvárajú Béla Bugár s približne desiatimi percentami a Zuzana Čaputová s približne deviatimi percentami.

Do prieskumu bol zaradený aj predseda SNS Andrej Danko, ktorému by dalo hlas necelých osem percent oslovených. Ten však v diskusnej relácii televízie TA3 informoval, že sa o prezidentské kreslo uchádzať nebude, „SNS sa rozhodla, že pôjdeme cestou ako posledné prezidentské voľby a nebudeme mať žiadneho kandidáta na prezidenta. Myslíme si, že by sa nemali trieštiť národné hlasy,“ poznamenal Danko. 

Tesné by bolo aj druhé kolo

Ak by do druhého kola postúpili dvaja kandidáti, ktorí v prieskume získali najväčšiu podporu, vyhral by Maroš Šefčovič, jeho náskok o dve desatiny percenta je však len na úrovni štatistickej chyby. Prieskum proti sebe v simulovanej voľbe druhého kola postavil aj favoritov a tretieho Štefana Harabina. Ten by podľa merania podpory obom top kandidátom podľahol.

V priamom súboji proti Marošovi Šefčovičovi aj proti Robertovi Mistríkovi by ho podporila len približne tretina opýtaných. Televíznej diskusie sa zúčastnili Igor Matovič z hnutia OĽaNO a Andrej Hrnčiar zo strany Most-Híd. „Ukázalo sa, že teoreticky by sa do druhého kola môže dostať dlhoročný pobočník a pravá ruka Vladimíra Mečiara Štefan Harabin,“ upozornil Igor Matovič, s Andrejom Hrnčiarom sa zhodli na tom, že jeho účasti v druhom kole sa budú snažiť zabrániť, „zamýšľam sa nad tým, čo by bola pre Slovensko katastrofa a koho by som v žiadnom prípade nevolil,“ uviedol na margo Harabinovej kandidatúry Hrnčiar.

Zoznam kandidátov sa priebežne mení

Nie všetky mená z prieskumu sa objavia aj na finálnych hlasovacích lístkoch. Niektorí z kandidátov zrejme z boja ustúpia v prospech silnejšieho súpera. Takúto vzájomnú dohodu už avizovali Robert Mistrík a Zuzana Čaputová, opozícia by tak mala do volieb vstúpiť s jedným hlavným favoritom. Kedy a kto odstúpi zatiaľ nie je jasné, kým Mistrík presadzuje čo najrýchlejšie rozhodnutie, Čaputová by radšej vytrvala do poslednej chvíle pred tlačením hlasovacích lístkov.

Dobrý by bol nejaký rozumný kompromis, teda niekedy za dva týždne by bolo dobré mať rozhodnutie,“ avizoval Igor Matovič, ktorý ich za spoločný stôl priviedol. Otázne je aj na koho stranu sa priklonia priaznivici šéfa národniarov Andreja Danka, „prepokladám, že jeho percentá by kľudne mohli prejsť aj Bélovi Bugárovi, sme v jednej koalícii a vďaka Mostu a SNS už nie je medzi Slovákmi a Maďarmi napätie,“ nádeja sa podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar.

01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum 04 - Modified: 2024-04-10 13:24:02 - Feat.: - Title: Eurokomisia predstavila stav dialógov o premene Európy na čisté hospodárstvo 05 - Modified: 2024-04-07 21:08:57 - Feat.: - Title: Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 17:58